Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Δυναμικό rebound με ΟΤΕ - ΟΠΑΠ

“Αγχωτική” συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων διακυμάνσεων, με τον ΓΔ να ξεκινά με πτωτικές διαθέσεις αλλά να κλείνει στο υψηλό ημέρας, με τις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ να πρωταγωνιστούν.

  • του Θ. Σταυρόπουλου
“Αγχωτική” συνεδρίαση αξιοπρόσεκτων διακυμάνσεων, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με πτωτικές διαθέσεις, να δίνει πολλαπλές προσκρούσεις στις παρυφές των 4050 μονάδων, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείνουν στο υψηλό ημέρας και μάλιστα με αξιοσημείωτα κέρδη (!).

Κύριοι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης για διαφορετικούς λόγους οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ (έβαλαν “πλάτη” στα δύσκολα της συνεδρίασης) και Εθνικής.

Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 19,16 ευρώ με κέρδη 3,57% και βέβαια όσοι προχώρησαν σε τοποθετήσεις περιμένουν ενδιαφέροντα νέα από την αυριανή συνέντευξη Βγενόπουλου, ενώ η φημολογία αναφέρεται σε πιθανή “ισορροπημένη λύση”, όσον αφορά τις τριμερείς εξελίξεις μεταξύ MIG, Ελ. Δημοσίου και Deutsche Telekom.

Ο τίτλος του ΟΠΑΠ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έκλεισε στο υψηλό ημέρας των 23,32 ευρώ (+4,39%) και τεχνικά αν διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα δημιουργεί προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 24,20 ευρώ.

Τέλος η μετοχή της Εθνικής έκλεισε μέσω των δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στα 35,32 ευρώ με κέρδη 1,15%, όμως παρά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες και σήμερα άλλαξε πολλές φορές πρόσημο και εν πολλοίς έδειξε ότι συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται “αντικρουόμενες δυνάμεις” στον εν λόγω τίτλο.

Από εκεί και πέρα η σημερινή ανοδική κίνηση ήταν ασφαλώς χαμηλού κόστους και εμπεριείχε κινήσεις αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων και μικρό “profit taking” σε λίγους τίτλους που είχαν δώσει αξιοπρόσεκτες αποδόσεις κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις (π.χ. Κύπρου).

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι για να υπάρξει πειστική περαιτέρω ανοδική κίνηση, χρειάζονται ειδήσεις, αύξηση συναλλαγών και βέβαια υποστηρικτικό διεθνές κλίμα.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θεωρείται θετικό ότι έκλεισε ψηλότερα από τις 2153 μονάδες και έχει σαν επόμενες αντιστάσεις τις 2173, 2185 και 2192-95 μονάδες.

Κλείσιμο υψηλότερα των 2195 μονάδων αλλάζει (κάπως) το βραχυπρόθεσμο τοπίο και μπορεί να δώσει minimum κίνηση προς τις 2231 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση οι πρώτες στηρίξεις στις 2140-38, 2128-25 και 2118-10 μονάδες.

Ανοδική συνεδρίαση που δεν συνοδεύτηκε από σημαντικές συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι εκεί εμπλεκόμενο έδειξαν περισσότερο συγκρατημένοι (όπως ήταν και το σύνολο της Αγοράς πριν τις δημοπρασίες) και αύξησαν ελαφρώς τις υποτιμήσεις στα Σ.Μ.Ε. της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Είναι γεγονός ότι μέχρι στιγμής τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Σοφοκλέους λείπει η τάση και οι συνεδριάσεις εξετάζονται “day by day”, κάτι που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιστροφής της μεταβλητότητας, αν κάτι αλλάξει εντυπωσιακά στο εξωτερικό.

Από τους τίτλους του 20αρη και πλην όσων προαναφέρθηκαν, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% η Κύπρου, του 1% ο Τιτάνας και αρνητικό κλείσιμο για την Alpha Bank.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων ο Μυτιληναίος, των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι Ελ. Τεχνοδομική και Motor oil, αξιοσημείωτα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Coca-Cola, Eurobank, MPB και θετική μεταβολή για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Αγροτική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, MIG.

Ο Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε πτωτικά, όμως από τις 13.16 επιχείρησε πλαγιοανοδική κίνηση, στις 16.30 βρέθηκε στις 4119,79 μονάδες και με τις δημοπρασίες έκλεισε στις 4137,4 με κέρδη 1,21%, ενώ ο τζίρος κολλημένος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ξεπέρασε τα 290 εκατ. από τα οποία τα 40,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδέτερα συναισθήματα από την τελική εικόνα με 128 ανοδικές μετοχές έναντι 105 πτωτικών, ενώ στους επιμέρους τίτλους μεταξύ άλλων ξεχώρισαν Newsphone, Sato, Rainbow, Δρομέας, Ιντερτέκ, ΚΛΜ, Βαλκάν, Σιδενόρ, Τεγόπουλος και Δομική Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v