Χ.Α.: Οι τράπεζες στο επίκεντρο

Στον ρυθμό της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζικών ομίλων κινείται το Χ.Α. Άμυνες σε Eurobank, Πειραιώς με το βλέμμα στραμμένο στην αποκοπή μερίσματος της ΕΤΕ. Προσοχή στη Σιδενόρ μετά το deal με Nucor.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τραπεζοβαρής η ελληνική αγορά, με τον κλάδο εύλογα να συγκεντρώνει τα βλέμματα των επενδυτών.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη «Τράπεζες: Παρελθόν η εποχή των αλμάτων;», η προσέγγιση του Χ.Α. γίνεται με κύριο γνώμονα την πραγματική κατάσταση των τραπεζικών ομίλων μέσα στις σημερινές συνθήκες της διεθνούς κρίσης.

Η Eurobank έδωσε ένα καταρχήν δείγμα γραφής για το α΄ τρίμηνο, με την Πειραιώς να ακολουθεί σήμερα.

Προσωπικά θεωρούμε πως απαραίτητη περίοδος για να αποτυπωθούν σε μεγάλο βαθμό οι επιπτώσεις της κρίσης θα είναι και το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Και βλέπουμε στη συνέχεια.

Όσον αφορά στον κλάδο, παρατηρείται πως η Eurobank από τη μέρα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου μετρά δύο αρνητικές συνεδριάσεις και μία θετική.

Σε αυτό το διάστημα το εύρος διακύμανσης για τη μετοχή (αφορά σε ενδοσυνεδριακές τιμές) κυμαίνεται από τα 18,26 έως τα 19,30 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε χθες κατά 4,3% στα 19,26 ευρώ.

Θα πρέπει, όμως, να προσεχθεί πως κυρίως στη μετοχή της Eurobank αλλά και σε ακόμη 2 - 3 επιμέρους του 20άρη σημειώθηκαν εσπευσμένες αγορές αντασφάλισης από την αγορά «ανοιχτών» παικτών στα Παράγωγα.

Όσον αφορά στην Πειραιώς, η μετοχή από τις 8/5 μέχρι και χθες κινείται μεταξύ χαμηλού 21,40 και υψηλού 22,70 ευρώ, αντιδρώντας χθες ανοδικά κατά 2,3%.

Για τον κλάδο και βεβαίως για τον FTSE-20 (2.255,5 μονάδες) «κλειδί» παραμένει η Εθνική για ευνόητους λόγους.

Η Εθνική φαίνεται να «συσσωρεύεται» μεταξύ των 35,02 και των 37,06 (υψηλή τιμή, όμως, στις 8/5).

Από τη βραχυπρόθεσμη τάση συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών και τίτλων του 20άρη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η τάση για τον συγκεκριμένο δείκτη, εν γένει για την αγορά.

Για τον 20άρη, χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ημερών οι 2.212,1 μονάδες.

Με την προϋπόθεση πως η μεγάλη κεφαλαιοποίηση δεν θα μας επιφυλάξει μέχρι την Παρασκευή θεαματικές εκπλήξεις σε ένα ικανό μέρος του… ταμπλό είναι δυνατόν να συνεχιστεί η «μόχλευση». 

Η Καλπίνης - Σίμος αντιδρά στο 1,81 ευρώ (6,5%), η Inform Λύκος με προφανή οφέλη από την κατά 85% συμμετοχή της στην Austria Card φτάνει με αυξημένες συναλλαγές τα 3,62 ευρώ (6,5%), ενώ συνεχίζει στα 4,30 η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ικανοποιητικό, από τεχνικής πλευράς, θεωρείται και το σερί για τη μετοχή της S&B. Μετρά 7 θετικές στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις με την τιμή να ξεκινά από τα 10,20 ευρώ και να φτάνει χθες στα 11,98 που αποτελούν και υψηλό ημέρας.

Κερδισμένη, λόγω των επιχειρηματικών κινήσεων που γίνονται στις διάφορες αγορές, βγαίνει η Intralot στα 11,86 ευρώ (4,9%), καθώς και τα ΕΛΠΕ λόγω και της θεαματικής ενίσχυσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, η AS Company στο 1,76 ευρώ, τα ΣΩΛΚ στα 4,50 ευρώ, η ΝΕΛ στο 0,62 ευρώ, ο Αστέρας στα 5,92 ευρώ, ο Γρηγόρης στο 1,01 ευρώ, ο Βωβός στα 20,90 ευρώ, ο ΟΛΘ (για ευνόητους λόγους) στα 31,82 ευρώ, η επανακάμπτουσα Coca Cola Hellenic στα 28,92 ευρώ, η ΜΡΒ στα 5,96 ευρώ και αρκετές ακόμη.

Σημείωση: Μία από τις δύο πολυαναμενόμενες συμφωνίες στρατηγικής μορφής που ετοίμαζαν οι άνθρωποι της Σιδενόρ αφορά στην αμερικανική Nucor. Ο αμερικανικός όμιλος αποκτά στρατηγική πλέον σχέση με τη Σιδενόρ, καθότι "εξαγοράζει" ένα μέρος της δραστηριότητας της θυγατρικής του ομίλου Βιοχάλκο.

Το ενδιαφέρον είναι πως στο ταμπλό η μετοχή μετρά ένα θετικό σερί πέντε συνεδριάσεων από τα χαμηλά των 10,6 μέχρι το ενδοσυνεδριακά υψηλό χθες των 12,1 ευρώ, με την τιμή κλεισίματος λίγο χαμηλότερα, στα 11,98 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς που είναι σε θέση να ξέρουν επισημαίνουν ότι η νέα αυτή συμφωνία αποτιμά τη Σιδενόρ στα 17 ευρώ, κάτι που θα επισημοποιηθεί σε εύθετο χρόνο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v