Προθερμαίνεται για πτώση η Σοφοκλέους

Διόρθωση προβλέπει η πλειονότητα των παικτών, με υποχώρηση 1,9% ξεκινά ο DAX. Σε νέα δοκιμασία αναμένεται να μπουν FT 20 και τράπεζες. Υψηλή μεταβλητότητα με τους "αντιθετικούς παίκτες" να μην παραδίδουν τα όπλα.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πτώση προβλέπουν για σήμερα οι αναλυτές, μετά το αρνητικό γύρισμα χθες της Wall και τα χαμηλά 21 μηνών των ασιατικών αγορών. Ήδη από νωρίς οι Ευρωπαίοι… προθερμαίνονται για κάτι ανάλογο, καθώς ο DAX ξεκινούσε με καλή διόρθωση της τάξης του 1,9%.

Στο Χ.Α. το Hat-trick των τελευταίων ημερών (όπως σημειώνει ο Θ. Σταυρόπουλος) έφερε σε σχετική απόσταση ασφαλείας βασικούς δείκτες και μετοχές, από τη βάση των 3.100 μονάδων. Προφανώς και στην αρχή της συνεδρίασης θα δοκιμαστούν οι πρώτες περιοχές στήριξης για FT 20, τραπεζικές μετοχές και χαρτιά εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αυτά είναι όσα μέχρι στιγμής φαίνονται και που παραπέμπουν σε σημαντική υπαναχώρηση των αγορών.

Υπάρχει και η άλλη πλευρά που αφορά σε επιμέρους -σημαντικά όμως- οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ, στην εικοτολογία περί αποσύνδεσης πετρελαίου - δολαρίου και σε αιρετικές εκτιμήσεις φύσει απαισιόδοξων (πτωτικών) παικτών της αγοράς.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, το απόγευμα ανακοινώνονται στοιχεία για πωλήσεις κατοικιών, αύριο για αποθέματα πετρελαίου και μεθαύριο για αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να «σώσουν» την είσοδο του S&P 500 σε «πτωτική αγορά». Ο S&P 500 υπολείπεται ελάχιστα για να εισέλθει και τυπικά σε «πτωτική αγορά», αφού υποχωρεί περίπου 20% από τα υψηλά Οκτωβρίου.

Και ερχόμαστε τώρα στους αιρετικούς, τους αντιθετικούς των αγορών, καθώς αναλυτές των Deutsche Bank, Lehman και UBS κάνουν λόγο για σημαντική ενίσχυση του S&P 500 στο β΄ εξάμηνο. Σημειώνουν πως τα οικονομικά μεγέθη β΄ τριμήνου θα είναι μεν άσχημα αλλά τα καλύτερα δυνατά -σε βάση τριμήνου- από πέρυσι που ξέσπασε η κρίση.

Για το Χ.Α. η ομάδα του eZMarket περιμένει υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά μας, θεωρεί όμως πολύ πιθανή την αντίδραση του Γ.Δ. προς την περιοχή του «χάσματος» πέριξ των 3.580 μονάδων. Πρόκειται για τιμές που καταγράφηκαν στη διάρκεια της υποχώρησης, κοντά στις 27/6.

Ένας άλλος, όχι και τόσο συχνά αισιόδοξος για την άνοδο των αγορών, παίκτης, ο Serraios, θεωρεί βάση και σημείο αναφοράς αυτής της φάσης των αγορών τον πυθμένα των 3.100 μονάδων με πιθανή την υπεραντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών στη συνέχεια.

Πρακτικά οι προσπάθειες του «τραπεζικού μετώπου» κατά της υποτίμησης των μετοχών (όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικό θέμα του Γ. Μαντέλα) δεν μπορούμε να φανταστούμε να είχαν ορίζοντα μετρημένων συνεδριάσεων, λιγότερων της μίας εβδομάδας.

Η λογική της παρέμβασης που επιχειρήθηκε από μεγάλα σπίτια θέλουμε να πιστεύουμε πως συμπεριλαμβάνει τις εκάστοτε διορθώσεις, όπως για παράδειγμα τη σημερινή που προεξοφλείται από την πλειονότητα των παικτών.

Για να δούμε, καθώς η εβδομάδα αυτή ήταν δεδομένο πως θα αποσαφήνιζε όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη τάση στις αγορές αλλά ενδεχομένως και τη μεσοπρόθεσμη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v