"Βλέπει" και πάλι τις 3.400 η Σοφοκλέους

Η αποκόλληση από τα χαμηλά τους μετοχών του 20άρη δίνει πόντους στη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά. Πρωταγωνιστούν σε απόδοση ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΜΡΒ, Intralot.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Με το δάχτυλο στο... πληκτρολόγιο παραμένουν οι παίκτες.

"Πονηρό" το μίγμα που διαμορφώνεται στις ξένες αγορές, με την τιμή του πετρελαίου να αντιδρά στα 138,2 δολ./ βαρέλι και με τον DAX να κρατά 0,93% της ανοδικής αντίδρασης, τη στιγμή που τα συμβόλαια του S&P 500 παραπέμπουν σε αρχικό πτωτικό άνοιγμα μέχρι 0,21% χαμηλότερα.

Η εκτίμηση φέρνει τον "500άρη" να ξεκινά από τις 1.271 μονάδες, με ένα εξαιρετικό χθεσινό φιλί της... ζωής, δίνοντας και πάλι πόντους στο σενάριο της αντίδρασης.

Επί ξυρού ακμής κινείται και το Χ.Α., με τον Γ.Δ. πέριξ των 3.380 μονάδων (2,9%), τον FTSE στις 1.828 μονάδες (3,1%) και με 180 - 190 μετοχές στο πράσινο.

Ανοδικά διαμορφώνεται η τιμή για το σύνολο των μετοχών του 20άρη, ενώ λίγο μετά τις 14:10 μόνο για δύο (Τ.Τ. και Εθνική) δίνονταν εντολές λίγο χαμηλότερα από τα μέγιστα επίπεδα ημέρας.

Πρακτικά, στον 20άρη έχουμε διαμορφωμένη βραχυπρόθεσμη (ενδοσυνεδριακή) φορά για 18 μετοχές, με την τάση να είναι ισχυρότερη για Alpha Bank, βεβαίως για ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και MIG.

Από την ίδια ομάδα μετοχών, είναι ενθαρρυντικό πως τίτλοι που "φλέρταραν" με νέα χαμηλά προσφέρουν τεχνικής μορφής αντίδραση, χρήσιμη για τη συνέχεια.

Έτσι, ο Τιτάνας αντιδρά κατά 4,7% από το πρόσφατο χαμηλό των 22,02 ευρώ, ο ΟΤΕ κατά 7,2% από τα 14,32 ευρώ, η ΜΡΒ κατά 6,9% από τα 4,06 ευρώ και η Intralot κατά 7,1% από τα 9,36 ευρώ.

Διαπιστώνεται δηλαδή μία… αποκόλληση από τον πυθμένα της αγοράς, ενώ από πλευράς απόκλισης ξεχωρίζουν η μετοχή της MIG κατά 37,5% υψηλότερα των χαμηλών 3,46 ευρώ, ο ΟΠΑΠ κατά 28,7% από τα 18,12 ευρώ, ο Μυτιληναίος κατά 17,4% από τα 6,42 ευρώ και η Κύπρου κατά 18,1% από τα 7,20 ευρώ.

Αναφορές χρήσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση που παραμένει προφανώς εύθραυστη και ευμετάβλητη στις έξωθεν επιρροές.

Μιλώντας για ξένες αγορές, είναι προφανές πως τα περισσότερα παίζονται στη Wall.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να κατατεθούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις, εγκυρότατων πηγών.

Η μεν αισιόδοξη αναφέρεται σε ενδεχόμενο υπερέκτασης του Dow Jones πέραν των 12.500 - 12.600 μονάδων.

Η απαισιόδοξη προετοιμάζεται για την πιθανή διόρθωση, που θα έρθει μετά την τεχνικής μορφής εκτόνωση της αμερικανικής αγοράς.

Αυτή η πλευρά αναφέρεται σε διόρθωση ακόμη πιο βίαιη από την προηγούμενη και επιφυλάσσεται για τη συνέχεια.

Προς ώρας, όμως, το μοντέλο τεχνικής παρακολούθησης που ακολουθείται από την εν λόγω ομάδα δίνει πόντους στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της Wall, μέχρι νεωτέρας.

Έτσι κι αλλιώς, σε επιφυλακή βρισκόμαστε συνεχώς.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, μετρημένες είναι οι περιπτώσεις όπου επιχειρείται κάτι με άξιο λόγου τζίρου.

Για παράδειγμα, στον Χατζηιωάννου (στο 0,83%), στον Μαΐλλη (στο 0,66 ευρώ), στη ΣΑΤΟ (στο 1,10 ευρώ), στην Ίλυδα (στο 1,12 ευρώ) αλλά και σε Cyclon, Altec, Τεγόπουλο, Αxon, Alpha Grissin και σε λίγες ακόμη μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v