ΧΑ: Ζητούμενη η διατήρηση των 2.380 μονάδων

Περιμένοντας το σήμα από τη Wall το ΧΑ καλείται να επιβεβαιώσει τις αντοχές των 2.380 μονάδων. Ζητούμενη η πορεία της Εθνικής, που "απειλείται" να χάσει τα 20€, ενώ ο 20άρης στηρίζεται κυρίως από ΟΤΕ και δευτερευόντως ΔΕΗ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σε σημείο καμπής οι αγορές με το ΧΑ να «κινδυνεύει» με υποχώρηση χαμηλότερα των 2.380 μονάδων.

Η χθεσινή εικόνα της αγοράς εν μέρει ικανοποίησε-αφού το μισό ταμπλώ συνέχισε ανοδικά- εν μέρει όμως προβλημάτισε ειδικότερα με τις πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων σε τραπεζικούς τίτλους.

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να κρατήθηκε σε κλείσιμο πάνω από τις 2.400 μονάδες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και αυτό αναμφίβολα είναι στα συν μίας αγοράς που… έρχεται από μία συνεχόμενη ανοδική κίνηση (χωρίς ουσιαστική διόρθωση, να μην ξεχνιόμαστε) ωστόσο διορατικοί παίκτες προβληματίστηκαν κάπως από την συμπεριφορά της Εθνικής.

Να εξηγούμεθα, η μετοχή της Εθνικής με υψηλό χθες τα 20,71 ευρώ υποχώρησε με συναλλαγές 2,2 εκατ. τεμαχίων στα 20,05 ευρώ που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Από τεχνικής πλευράς περιμέναμε ένα κλείσιμο στα 20,2 και κάτι ευρώ, που δεν έδωσε χθες η Εθνική αφήνοντας ανοιχτή την υπόθεση αντίδρασης για σήμερα-αύριο. Όμως η εικόνα της Εθνικής επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και τον FTSE 20 που για μόλις τρεις μονάδες δεν διαμορφώθηκε στο χαμηλό των 1.236,7 μονάδων ελέω ΟΤΕ και ΔΕΗ δευτερευόντως.

Με τη μετοχή του Οργανισμού στα 12,3 ευρώ (και συναλλαγές 3,6 εκατ. τεμαχίων ) και της ΔΕΗ στα 16,58 ευρώ είχαμε ακόμη μία επιβεβαίωση της θέσης-τακτικής ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων. Περιμένουμε τις τελευταίες ημέρες-και προς τούτο οι συνεχείς αναφορές μας- σε αντίδραση της μετοχής του Οργανισμού κυρίως και εν μέρει της Επιχείρησης. Τουλάχιστον μέχρις ότου καταλαγιάσουν οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και ισορροπήσουν Κύπρου και Πειραιώς.

Πρακτικά αυτό μπορεί να φέρει την αγορά σε επίπεδα Γενικού Δείκτη σε νέα δοκιμασία των 2.380 μονάδων με χαμηλότερη γραμμή άμυνας τις 2.350 μονάδες. Και βλέπουμε.

Θα σταθούμε όμως στην συνολικότερη εικόνα των αγορών κυρίως της αμερικανικής, καθώς χθες ο Dow Jones διόρθωσε μέχρι το χαμηλό των 8.598 αλλά τελικά σώθηκε με μείον 0,75% στις 8.675 μονάδες (και υψηλό στις 8.740 μον.)

Απόλυτα λογικές και αναμενόμενες οι κινήσεις αναδιάταξης δυνάμεων στην Wall εν όψει της επόμενης κίνησης και "χωνέματος" της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης (που έφερε την υπέρβαση των 8.550 μονάδων να μην ξεχνιόμαστε ) αλλά χρειαζόμαστε και άλλες ενδείξεις για τη συνέχεια.

Σε αναμονή λοιπόν και ευκαιρία να εστιάσουμε λίγο και στα θεμελιώδη και τις επιχειρηματικές κινήσεις, ενέργειες που μπορεί σε βάθος χρόνου να αποφέρουν προστιθέμενη αξία.

Θεωρούμε ουσιώδεις τις συζητήσεις και αλλαγές που προοιωνίζονται στον κλάδο των πετρελαικών-διύλισης ένα θέμα που σχετίζεται με την περαιτέρω στάση της Shell στην εγχώριο αγορά. Επιπρόσθετα τα Ελ.Πε δηλώνουν παρόντα για την ΔΕΠΑ με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το Δημόσιο.

Προστιθέμενης αξίας θεωρούμε τις διεργασίες που γίνονται στον κατασκευαστικό κλάδο (δες σχετικά χθεσινό θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη για την κατασκευή οδικού άξονα στην Αιτωλοακαρνανία) ενώ η ολοκλήρωση της συμφωνίας ΓΕΚ/Τέρνα με την GdF SUEZ χρεώνεται αναμφίβολα στα συν του φιλόδοξου σχήματος.

Σε αυτό το περιβάλλον αναμονής (και λελογισμένης διόρθωσης των τραπεζών) διευκολύνεται η συντήρηση της κινητικότητας σε μεγάλο μέρος του ταμπλώ.

Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπου η τεχνική εικόνα λειτουργεί υπέρ των Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Αγροτικής Τράπεζας, Αεροπορίας Αιγαίου, Frigoglass αλλά και από την χαμηλότερη αποτίμηση αρκετά χαρτιά μπορεί να κρατήσουν την ανοδική φορά τους .

Με ειδήσεις η αντίδραση της Sciens, με σύμμαχο την τεχνικότητα ο Νηρέας και ακόλουθα η Axon, Εδραση-Ψαλλίδας, Ιντρακόμ, Reds, ΑττιΚατ κ.α από αυτή την κατηγορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v