Η Εθνική στα 22 ευρώ και ο ΓΔ προς τις 2.400

Σε νέα υψηλά η Εθνική στα 22 ευρώ οδηγεί τον FΤ 20 προς την διπλή κορυφή των 1.271 μονάδων. Υπεραπόδοση για τράπεζες προς τις 3.100 ο κλαδικός δείκτης, με την αναλογία ανοδικών-καθοδικών στο 3 προς 1.

Και από τα 22 ευρώ, νέα υψηλά για τη μετοχή, ΄΄βλέπει΄΄ η Εθνική Τράπεζα τον επόμενο στόχο. Με αντίδραση 3,8% παρασέρνει υψηλότερα τον Γενικό Δείκτη στις 2.390 και τον έως τις 1.258,4 μονάδες.

Με σχετικά μέτριο τζίρο, αρκετό όμως για να δικαιώσει όσους από τα χαμηλά της Δευτέρας προσέβλεπαν σε επαναφορά της αγοράς προς τα επίπεδα της ΄΄διπλής κορυφής΄΄ .

Η πορεία του Ftse 20 από τη στιγμή, που βασίζεται στην ενίσχυση της Εθνικής, τη συνακόλουθη κίνηση των υπόλοιπων πέντε τραπεζικών μετοχών και την πλειονότητα των τίτλων εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδηγείται χωρίς σημαντικές αντιστάσεις προς τα όρια των 1.271 μονάδων.

Οι συναλλαγές στα εκατό και κάτι εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν το 40 (!) να επικεντρώνεται στη μετοχή της Εθνικής δεν νομίζουμε πως αφήνουν και πολλά περιθώρια για παρερμηνεία του τι πραγματικά συμβαίνει στο ΧΑ σήμερα.

Η ΄΄κατάληψη΄΄ της πρώτης κορυφής, της τιμής-στόχου των 22 ευρώ για την τραπεζική μετοχή ανοίγει τον δρόμο για μία τελευταία πράξη στο σενάριο της προεξόφλησης με πιθανή υπεραντίδραση μέχρι τα 24 ευρώ. Τιμές, που εδώ και καιρό η τεχνική ανάλυση έχει προδιαγράψει και στοχοθετήσει…

Το ζητούμενο κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, που είχαν ποντάρει στην αντίδραση της αγοράς, του 20άρη (από τα επίπεδα ακόμη των 1180 μονάδων) είναι η… επόμενη μέρα, μετά την επαναπροσέγγιση των 1.271 μονάδων.. Μέχρι τώρα το ΧΑ, ακολουθούσε την ανοδική πορεία των ξένων και επιχειρούσε να πιάσει και αυτό νέες υψηλότερες τιμές , να κλείσει κατά κάποιο τρόπο την ΄΄ψαλίδα΄΄ απόδοσης έναντι της Φραγκφούρτης ή της Νέας Υόρκης.

Τα δύσκολα αρχίζουν μετά τη σημερινή-αυριανή έκταση του Γενικού Δείκτη και του Ftse 20, καθώς μένει να φανεί εάν αυτή η τελευταία αντίδραση ολοκληρώνεται με την καταγραφή νέων υψηλών της Εθνικής ή θα πρέπει να ποντάρουμε στο ενδεχόμενο ανάλογης κίνησης και από την λ.χ Eurobank, Alpha Bank, 3E, κ.α. μετοχών από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Το ερώτημα, που μένει να απαντηθεί σήμερα-αύριο, άντε στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας είναι εάν η καταγραφή νέου υψηλού για την Εθνική σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του κύκλου. ΄Η μήπως την απαρχή ακόμη μίας φάσης που θα φέρει σε νέα υψηλά και τους υπόλοιπους…σωματοφύλακες του Ftse20.

Πάντως μία πιο προσεκτική ματιά στις θέσεις που λαβαίνουν συγκεκριμένοι παίκτες σε Συμβόλαια του Ftse 20 διαπιστώνει την επιφύλαξη τους για ενδεχόμενη περαιτέρω αντίδραση πέραν και των 1.300 μονάδων. Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στην τεχνική εικόνα της αγοράς, καθώς από χθες θεωρούμε την υπέρβαση των 3.100 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη πιθανό σήμα ακόμη μίας ακραίας κίνησης των τραπεζών.

Προσώρας κυμαίνεται στις 3.062 μονάδες με την Eurobank στα 9,51 ευρώ, την Alpha Bank στα…9,99 ευρώ, την MPB στα 2,45, την Πειραιώς στα 9,35, την Tράπεζα Κύπρου στα 4,76, το ΤΤ στα 5,3 ευρώ.

Από κοντά το σύνολο των μετοχών εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 3 προς 1.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v