ΧΑ: Η αντίδραση της Wall εφαλτήριο ανόδου

Δέλεαρ για το ΧΑ η αντίδραση της Wall σε νέα υψηλά έτους. Θα υπερισχύσουν οι δυνάμεις, που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν τους ξένους ή θα μπει… φρένο για ακόμη μία φορά στην ελληνική αγορά. Κλειδί η ΕΤΕ.

Θα ακολουθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο τα ξένα στην νέα τους ανοδική αντίδραση ή θα συνεχίσει να "συσσωρεύει" σε επίπεδα υψηλότερα των 2.500 μονάδων. Μετά μάλιστα την τελευταία κίνηση από τις 2.364 μονάδες και τα χαμηλά της 3 ης Σεπτεμβρίου και την χθεσινοβραδυνή "κατάκτηση" νέων υψηλών έτους στην Wall.

Χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης για τον Γενικό Δείκτη ήταν οι 2.501 με κλείσιμο στις 2,510,56 μονάδες και τις 1.327 μονάδες για τον Ftse 20.

Χθες επιχειρήθηκε μία προσπάθεια "αφύπνισης" στις τράπεζες παρά την δυσκολία του εγχειρήματος λόγω της διάθεσης πακέτου μετοχών της Eurobank ωστόσο η τελική διαμόρφωση της Εθνικής Τράπεζας στα 22,95 ευρώ μας καθιστά συγκρατημένα αισιόδοξους.

Αυτό γιατί χθες η Εθνική διαμορφώθηκε στα 22,95 (22,96-23,10) έναντι 22,85 της προηγούμενης με εύρος διακύμανσης τα 22,55-22,99 ευρώ. Εάν οι εκτιμήσεις κορυφαίου παράγοντα περί βραχυπρόθεσμης πίεσης στις τράπεζες επαληθευθούν τότε θα πρέπει το εγχείρημα να επαναληφθεί, να γίνει μία νέα προσπάθεια προκειμένου να αντιδράσουν ορισμένες τράπεζες.

Πάντως χθες βοήθειες στα δύσκολα της ημέρας δόθηκαν από τη ΔΕΗ (παρά την οριακή διόρθωση στα 15,80 είχε προηγηθεί ένα θετικό σερί 4 Χ 4 θετικών συνεδριάσεων) και τον ΟΤΕ σχεδόν σταθερό για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση στα 11,49 ευρώ.

Αλλωστε, γνωρίζαμε καλά πως η χθεσινή-σημερινή συνεδρίαση ήταν εξαιρετικά κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς βασικοί δείκτες έρχονταν από σημαντική ανοδική αντίδραση (από τις 3/9) και "απειλούσαν" σημαντικές αντιστάσεις.

Η προσπάθεια υπέρβασης τους δεν απέδωσε χθες καρπούς όμως-κατά την εκτίμηση μας- η στόχευση της αγοράς είναι περισσότερο εμφανής και παραπέμπει σε κίνηση του 20άρη προς τις 1.370-1.375 μονάδες. Επιμένουμε σε αυτό το σενάριο μετά μάλιστα τη χθεσινή αντίδραση της Wall σε μία κρίσιμη συγκυρία που οι Δημοκρατικοί και προσωπικά ο Μπ. Ομπάμα παίζουν ένα εξαιρετικά καθοριστικό στοίχημα για το σύστημα υγείας της χώρας τους.

Κατά την εκτίμηση μας η αμερικάνικη αγορά δύσκολα θα… αδειάσει σε αυτή την φάση τον αμερικανό πρόεδρο και η Wall θα συνεχίσει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τους.

Με αυτή την υπόθεση θα θεωρούσαμε την χθεσινή διόρθωση, μάλλον τεχνικής μορφής κίνηση, πριν την επόμενη αντίδραση της συνέχιση δηλαδή της φοράς που έχει διαμορφωθεί στο ΧΑ από τις 3/9 και τις 2.364 μονάδες.

Είναι στο ΧΑ και την κοινωνία μας η περίοδος, που οι παρασκηνιακές ζυμώσεις βλέπουν ενίοτε το φως της δημοσιότητας (περίπτωση αγοράς του Ελεύθερου Τύπου), η δε κινητικότητα στα ΜΜΕ παραπέμπει στην δημιουργία νέων συμμαχιών και μετώπων των εμπλεκόμενων με την οικονομία και την πολιτική.

Είναι, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, που οι ισχυροί "χαρίζουν γέφυρες, καζίνο, διόδια" και ετοιμάζουν τις δυνάμεις τους για την επόμενη ημέρα. Το πιθανότερο είναι σε αυτή την περίπτωση πως και τα κεφάλαια τους θα φροντίσουν να διαφυλάξουν και τα συμφέροντα τους με όποιον και εάν εκλεγεί από την αναμέτρηση της 4 ης Οκτωβρίου.

Το εγχώριο… Σύστημα δεν θα μπορούσε να μην συμβαδίσει με το διεθνές τώρα που χρειάζονται καλές αγορές για να προχωρήσουν σε α.μ.κ, νέες συμφωνίες, πωλήσεις ιδίων μετοχών και τη σύναψη νέων συμμαχιών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v