Σε ρόλο πρωταγωνιστικό ΕΤΕ και MPB στο ΧΑ

Σχεδόν…νομοτελειακή η τεχνικής μορφής αντίδραση της αγοράς προς τις 2.565 μονάδες. Υπεραπόδοση για ΕΤΕ, ΜΡΒ, Eurobank και λοιπές δυνάμεις του FTSE 20. Στο 5-6 προς 1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών.

Ενθαρρυντικό και μόνο το γεγονός της τεχνικής αντίδρασης βασικών δεικτών, μετοχών προς τις… δεύτερες περιοχές βραχυπρόθεσμης αντίστασης.

Από την αρχή οι εντολές ώθησαν τη μετοχή της Εθνικής πάνω από τα 22-22,2 ευρώ (που είχε τεθεί ως κατ΄αρχήν προυπόθεση για σήμερα) με τον Ftse 20 προς τις 1.345 και τον Γενικό στις 2.560-2.565 μονάδες.

Επίσης, ενθαρρυντικό το ότι αυτή η αναμενόμενη προσπάθεια επιχειρείται με αυξημένες συναλλαγές (περί τα 25 εκατ. ευρώ στα πρώτα 35΄) με υψηλό τζίρο σε Marfin Popular (2,75 ευρώ με 3,4%), ΟΠΑΠ (17,4 ευρώ), Εθνική (22,40) και Eurobank (9,80 ευρώ).

Από κοντά το σύνολο των μετοχών του 20άρη (MIG, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Κύπρου, Alpha Bank Motor Oil, Coca Cola/3 E, Μυτιληναίος κ.α.), ενώ άμεση είναι η ανταπόκριση ενός ευρύτερου μέρους του ταμπλό.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώθηκε από νωρίς στο 5-6 προς 1 με 70-80 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Αυξημένος τζίρος όμως πραγματοποιείται και στη μετοχή της Jumbo που επίσης αντιδρά ανοδικά με τις Frigoglass, Ιντρακόμ, ΕΧΑΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Τέρνα Ενεργειακή κ.α από αυτή την κατηγορία μετοχών.

Με τον ΓΔ να υπερβαίνει τις 2.565 και ο 20άρης τις 1.345 μονάδες φαίνεται να… ξεθαρεύει ένα μεγαλύτερο μέρος και από το μεσαίο-χαμηλότερο χώρο. Μετοχές εισηγμένων όπως Μηχανική, ΙντραΚατ (1,04), ΑττιΚατ (0,58), Ευρωπαική Πίστη (0,83) είτε συνεχίζουν την βραχυπρόθεσμα ανοδική πορεία τους είτε φαίνεται να ξεκινούν τώρα μία ανάλογη προσπάθεια.

Η υπέρβαση των 22-22,2 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, η ανταπόκριση εισηγμένων όπως Marfin Popular, Jumbo σε θετικές αναλύσεις χρηματιστηριακών, η συνέχεια της κίνησης για μετοχές όπως Motor Oil, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακής κ.α. από αυτή την ομάδα επιχειρηματιών-συμφερόντων ενισχύει την εκτίμηση παικτών, οι οποίοι από νωρίς "πόνταραν" στην προοπτική αντίδρασης του 20άρη.

Ενδεχόμενο, που άλλωστε… τιτλοφορούνταν και από την προσυνεδριακή αναφορά του euro2day.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v