Στη δίνη φημών και πωλήσεων η αγορά

Φήμες για μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων και "πανικός" σε χρηματιστηριακά γραφεία δημιουργούν κλίμα που καμία σχέση δεν έχει με τις απώλειες των ευρωαγορών. Πτώση για ΠΕΙΡ (6,61%), ΕFG (5,36%), ΕΤΕ (4,7%).

Εκτεταμένες ρευστοποιήσεις τραπεζικών θέσεων οδηγούν σε… μικρό κραχ τον Ftse 20 και συνολικότερα το ΧΑ. Με απώλειες 3,6% για τον Γενικό Δείκτη, που όχι μόνο χάνει χωρίς αντιστάσεις τις 2.700 αλλά διορθώνει άτακτα προς τις 2.600 μονάδες.

Αιχμηρή υποχώρηση, που συνοδεύεται από φήμες και εικοτολογία (που άρχισε να κυκλοφορεί από το απόγευμα της Τρίτης) για σημαντική διόρθωση και ξεπούλημα τραπεζικών μετοχών.

Το σχετικό… γαιτανάκι, που κάνει τον κύκλο της αγοράς εντονότερα από το πρώι (λόγω και της χθεσινής αργίας) προκαλεί έμφραγμα σε χρηματιστηριακά γραφεία και μεγάλα σπίτια συνεργάτες ξένων παικτών.

Στο 23,59 ευρώ η μετοχή της Εθνικής που υποχωρεί κατά 4,8% , στα 10,67 της Eurobank, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα για AlphaBank, Marfin Popular, Πειραιώς, Κύπρου, Ταχυδρομικό.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς σημειώνεται, πως βασικοί δείκτες του ΧΑ που είχαν υποαποδώσει έναντι αναπτυγμένων και αναδυόμενων χρηματιστηρίων υποχωρούν με πολλαπλάσιες απώλειες απ΄ ότι τα ευρωπαικά και η Wall.

Καλά ενημερωμένες πηγές, που επιμένουν να ποντάρουν στο ενδεχόμενο μίας τελευταίας-για φέτος- ανοδικής αντίδρασης κάνουν λόγο για… ανοιχτό εκβιασμό συγκεκριμένων κύκλων προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων.

Συνωμοσιολογικό το σενάριο αλλά η έκταση της διόρθωσης σε συνδυασμό με τις φήμες, που έκαναν το γύρο της αγοράς από το απόγευμα της Τρίτης μας υποχρεώνει να γίνουμε πιο ξεκάθαροι στα γραφόμενα μας.

Σημαντικές απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών με περισσότερες από 120 τίτλους να καταγράφουν έως διψήφια ποσοστά διόρθωσης.

Πριν από λίγο οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 94 εκατ. ευρώ ( ενδεικτικές της έντασης των πωλήσεων) με αιχμή τις τράπεζες και την Εθνική να έχει κάνει περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v