ΧΑ: Διόρθωσης συνέχεια με τραπεζικό βαρίδι

Παραμένουν οι πωλητές στις τράπεζες, παρασύροντας χαμηλότερα βασικούς δείκτες, μετοχές. Χαμηλότερες αποτιμήσεις για ΕΤΕ (-1,88%) EFG (-3,03%), Alpha (-0,94%) που ίσως ελκύσουν νέα κεφάλαια, μόλις ολοκληρωθεί η διόρθωση.

Με βαρίδι τις τράπεζες συνεχίζεται η διόρθωση στο ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 2.736 και τον FTSE 20 έως τις 1.461 μονάδες.

Οι συναλλαγές, των περίπου 45 εκατ. ευρώ, είναι συγκριτικά περισσότερες απ΄ ότι χθες ωστόσο παραμένουν μέτριες σε σχέση με τον τζίρο της ανοδικής αντίδρασης.

Βέβαια παραμένουν επικεντρωμένες σε τραπεζικές μετοχές με τις Εθνική Τράπεζα, Marfin Popular Bank, Eurobank, Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς να είναι οι πρώτες πέντε από πλευράς τζίρου δίνοντας συνέχεια στην πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Πωλήσεις όμως συνεχίζονται και στους περισσότερους τίτλους του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που διασώζονται.

Προσώρας αντίδραση σημειώνεται από μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Coca Cola, δηλαδή εταιρειών που είτε ευνοούνται από το «πάγωμα» της φορολόγησης των κερδών είτε αναθεωρούνται από ξένους όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει με την . Στα 17,5 από τα 16 ευρώ ανεβάζει τον πήχη η UBS και η μετοχή κρατά τα 18 ευρώ με σημαντικές συναλλαγές.

Ισχνή αντίδραση δίνει και η μετοχή της ΔΕΗ με την τιμή στα 14,51 ευρώ παραμένοντας όμως εγκλωβισμένη στο γνωστό στενό εύρος διακύμανσης.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών συντριπτικά υπέρ των δεύτερων, καθώς σχεδόν εκατό μετοχές υποχωρούν έως 8,5%, με την Μινέρβα στα 1,51 ευρώ.

Το γεγονός, ότι βασικές μετοχές αφήνονται να υποχωρήσουν χαμηλότερα αποδίδεται αφ΄ ενός στο κλίμα που επικρατεί διεθνώς αφ΄ ετέρου στην προσπάθεια ισχυρών επενδυτικών κύκλων να διαμορφωθούν ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Πλέον η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 25,18 ευρώ αποτιμάται στα 15,3 δισ. ευρώ, ενώ στα 6 δισ. ευρώ η Eurobank και στα 5,7 δισ. ευρώ η Alpha Bank.

Για τη συνέχεια ακολουθούμε την διορθωτική τάση των Γενικού Δείκτη και 20άρη μέχρι τις περιοχές στήριξης, με τον FTSE 20 να έχει πλησιάσει πολύ κοντά στις 1.450 μονάδες.

Μένει να φανεί εάν έως την Παρασκευή μπορεί να υπάρξει αντίδραση στις αγορές, στο ΧΑ με τον FTSE 20 να βρίσκει «πατήματα» από τις 1.450 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v