Με την Εθνική πάνω από τις 2.700

Μάχες γύρω από το…ύψωμα των 2.700 με την Εθνική να κρατά τράπεζες και FΤ 20. Επιφυλακτική η πλειονότητα των παικτών σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση στο 2 προς 1 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών. Μέτριος ο τζίρος.

Μάχες πωλητών-αγοραστών γύρω από την τοπική κορυφή των 2.700 μονάδων με τις τράπεζες στο προσκήνιο και την Εθνική Τράπεζα να έχει τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια αντίδρασης.

Κοντά στις 1.440-1.445 μονάδες ο FΤ 20 εξακολουθεί να μην δίνει ακόμη πειστική ένδειξη για προσέγγιση των 1.470-1.480 μονάδων κάτι που δεν αποσαφηνίζει την τάση συντηρώντας την βραχυπρόθεσμα σε κλίση.

Πολλά, εκτιμάται, ότι θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου σε συνάρτηση της πορείας των βασικών δεικτών της Wall και βεβαίως της πρόθεσης των ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων, που ελέγχουν το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πέραν της Εθνικής οι Eurobank και Alpha Bank κυμαίνονται στα 11,05 και 13,40 ευρώ, ενώ συντηρείται (με ηπιότερο ρυθμό) η φορά για Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular και Αγροτική Τράπεζα. Οι συναλλαγές στα 126 εκατ. ευρώ πριν από λίγο (καμία σχέση με την χθεσινή υπερπροσφορά και…ξεπούλημα) από τα οποία περίπου 40 έχουν συναλλαχθεί στη μετοχή της Εθνικής.

Χαμηλού κόστους αντίδραση- που αποδίδεται κυρίως- στο θεαματικό γύρισμα της Wall, της προσπάθειας αναστροφής της πτωτικής φοράς στις κυριότερες ευρωπαικές αγορές ( λ.χ επιβεβαιώθηκε και χθες η ανθεκτικότητα των 5.450 μον. για τον DAX) παρά στην διάθεση συγκεκριμένων εγχώριων κύκλων, που απ΄ότι φαίνεται για δικούς τους λόγους θέλουν την αγορά σημαντικά χαμηλότερα.

Δεδομένου, ότι η βραχυπρόθεσμη τάση εμφανώς και έχει γυρίσει σε πτωτική θα εξαρτηθεί εάν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα ο ΓΔ θα υποχωρήσει προς τις 2.500 μονάδες ή θα επιδιωχθεί να αντιδράσει και πάλι προς τις 2.820 και πάνω μονάδες. Κλειδί αυτής της υπόθεσης, θεωρείται από τον φίλο Στέφανο, το ενδεχόμενο ΄΄κλείσιμο΄΄ της αγοράς χαμηλότερα του χθεσινού χαμηλού των 2.599 μονάδων.

Σε αναμονή λοιπόν αποσαφήνισης της βραχυπρόθεσμης τάσης (η μεσοπρόθεσμη παραμένει εισέτι ανοδική) η πλειονότητα των παικτών θα παραμένει επιφυλακτική. Τουλάχιστον, όπως αποτυπώνεται σε μετοχές εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης, τη στιγμή που η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει στο 2 προς 1.

Από τα ενδιαφέροντα της συνεδρίασης η συντήρηση κερδών για τη μετοχή της Μετκα στα 10,65 ευρώ, η νέα υψηλή τιμή έτους της Frigoglass στα 9,33 ευρώ, η αντίδραση του Βωβού στα 5,4 ευρώ, η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία της Alapis χαμηλότερα των 0,6 ευρώ και η αντίδραση της ΔΕΗ προς τα 14,34 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v