Σοφοκλέους: Αδιευκρίνιστες οι… διαθέσεις

Το διορθωτικό ξεκίνημα του DAX, η δυναμική της τέταρτης ανοδικής αντίδρασης αυτού του κύκλου του ΧΑ, η α.μ.κ της Alpha, αποτελέσματα και επικείμενες διοικητικές αλλαγές σε ΔΕΗ-ΔΕΚΟ κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Καλό το χθεσινό "γύρισμα" μένει να φανεί η συνέχεια του, καθώς θα πρόκειται για την τέταρτη ανοδική αντίδραση στην διάρκεια του ίδιου κύματος, του FTSE 20.

Το ότι στην Wall οι δείκτες κινούνται μεικτά με τον S&P 500 όμως να μην δίνει ακόμη καθαρό σήμα "μαζικής εξόδου", το ότι πριν από λίγο στην Φραγκφούρτη τα Συμβόλαια του DAX παρέπεμπαν σε πτωτικό ξεκίνημα μέχρι 1%, ενώ οι πρώτες εντολές που δίνονται στο σύστημα του ΧΑ φέρνουν τους πωλητές ελαφρώς περισσότερους καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα παικτών και αγορών. Με τα χρηματιστήρια να κινούνται και στον ρυθμό των αποτελεσμάτων, κάτι που αποτυπώνεται από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχειρεί να αποτυπώσει "το πραγματικό μέγεθος της διόρθωσης" σε μία φάση της αγοράς μας, που ο 20άρης με το χθεσινό υψηλό του στις 1.415,8 αφήνει ανοιχτό…ένα παράθυρο για κίνηση του προς τις 1.445-1.450 μονάδες. Ενδεχομένως με μία ενδιάμεση διόρθωση, που θα διευκόλυνε και την επιβεβαίωση (ή όχι) των τελευταίων στηρίξεων έως τις 1.370 μονάδες.

Προφανώς βραχυπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω πορεία των τραπεζών, με την Alpha Bank εύλογα να αποτελεί το "κλειδί" της όλης κίνησης.

Η οριστικοποίηση της διαδικασίας α.μ.κ έφερε…αυτόματα και "βραχυπρόθεσμο χρήμα" στη μετοχή που χθες κυμάνθηκε από τα 12,47 μέχρι τα 13,17 για να κλείσει στα 13 ευρώ, ακριβώς. Με συναλλαγές περίπου όσες και στην διάρκεια της πτωτικής συνεδρίασης της 29/10 στοιχείο που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μίας διόρθωσης, αρχικά, προς τα 12,5-12,3 ευρώ προτού επιχειρηθεί ακόμη μία ανοδική κίνηση προς τα 14 ευρώ.

Όλα αυτά με την προυπόθεση, πως θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με την Εθνική Τράπεζα να έχει μέχρι τώρα αντίσταση στα 25,50-25,58 ευρώ. Η μετοχή όμως που μας κινεί την εντύπωση και διαγραμματικά είναι η Eurobank, καθώς μετρά επτά αρνητικές συνεδριάσεις (σε διάστημα δέκα ημερων) σε ημέρες με αυξημένους τζίρους και την αποτίμηση της (5,6 δισ. ευρώ) να διολισθαίνει επικίνδυνα προς τα 5,3 δις. ευρώ της Alpha Bank.

Ενθυμούμεθα δε πως η μέγιστη διαφορά στην αποτίμηση των δύο ομίλων ήταν σχεδόν υπερτριπλάσια στα υψηλά τους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Εν πάσει περιπτώσει στο…ταμπλώ θα φανεί από την αρχή εάν και κατά πόσον "μετρούν" τα οικονομικά αποτελέσματα των Coca Cola 3E, ΟΤΕ, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει…απαρατήρητο το ό τι "ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές σε ΔΕΗ και ΔΕΚΟ" (όπως αναφέρει σχετικά η Αθηνά Καλαιτζόγλου) με ό τι αυτό μπορεί να δημιουργεί και χρηματιστηριακά σε μία σύνθετη περίοδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v