Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις τράπεζες το "κλειδί" της συνεδρίασης

Περίεργα παιχνίδια στο ΧΑ, που επιμένει αυτόνομα και χαμηλότερα σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια. Κλειδί η τάση των Εθνικής, Alpha, Eurobank και το ενδεχόμενο "γύρισμα" πωλητικών θέσεων του FTSE 20 προς τις 1.375 μονάδες.

Ακόμη μία συνεδρίαση…χαρακωμάτων, με το ΧΑ να "χάνει" μέχρι τώρα την τελευταία ανοδική αφορμή των ξένων χρηματιστηρίων.

Παραδομένο στα εγγενή προβλήματα της αγοράς, κυρίως όμως ευρύτερα της οικονομίας και των πρώτων συνεπειών της "κοινοτικής επιτήρησης", αδυνατεί να δώσει έστω τις στοιχειώδεις τεχνικής μορφής αντιδράσεις.

Μία συντονισμένη προσπάθεια, κυρίως από την πλευρά των Εθνικής-Alpha Bank επιχειρήθηκε εχθές με τελικό αποτέλεσμα το "κλείσιμο" του FTSE 20 ελάχιστα πάνω από το χαμηλό ημέρας.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά διορατικός αναλυτής η "παρτίδα από τεχνικής άποψης σώθηκε κυριολεκτικά για 15 λεπτά του ευρώ". Θα πείτε, πως με το…μοιρογνωμόνιο θα παρακολουθούμε την διακύμανση του 20άρη και βασικών μετοχών σε μία φάση, που έξω έχει στηθεί το τελευταίο πάρτυ για φέτος. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, καθώς σε όλα τα λίγο ως πολύ γνωστά προβλήματα θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η "κόντρα-κίνηση" ισχυρότατου ιδιωτικού τραπεζικού ομίλου, που σχεδόν εμμονικά παίζει "πωλητικά" την αγορά πιέζοντας με ανοιχτές θέσεις και θέσεις πώλησης προσβλέποντας στην αποκόμιση μερικών χιλιάδων ευρώ από το short παιχνίδι.

Περί τις 150 μονάδες ανά Συμβόλαιο του FTSE 20 φέρεται να έχει κερδίσει αυτή η ομάδα, που συνηθίζει να μετρά υπεραξίες από ανάλογες κινήσεις. Θεμιτές και απόλυτα νόμιμες θα πείτε και από τη στιγμή, που δεν αντιδρούν άλλα μέλη του Συστήματος ή της εποπτικής αρχής δεν μας πέφτει λόγος. Τουλάχιστον όμως στο…μικρό χωριό του ΧΑ καλό είναι να ξέρουμε τι γίνεται και αυτή η ομάδα να γνωρίζει πως και εμείς γνωρίζουμε τα παιχνίδια τους.

Εν πάσει περιπτώσει εδώ και μέρες αναφερόμαστε στην ανάγκη τεχνικής επιβεβαίωσης των διπλών ζωνών στήριξης για τον 20άρη δίνοντας τις 1.370-1.380, χαμηλότερα τις 1.350 και εν τέλει το 1.300άρι για πιθανές περιοχές εκτόνωσης των πωλήσεων.

Σε σχετικό θέμα ο Χρ. Κίτσιος προσεγγίζει σήμερα την "γραμμή… Μαζινό" του δείκτη με τη Merrill Lynch να έχει λάβει ήδη θέση αγοραστή και υπέρμαχου των ελληνικών τραπεζών. Είθισται η Merrill Lynch ή η Citi να ακολουθείται από την JP Morgan (εδώ και ενάμιση χρόνο ο μεγαλύτερος παίκτης των αγορών παραγώγων, σύνθετων προιόντων διεθνώς) κάτι, που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί.

Κλειδιά παραμένουν οι Εθνική-Alpha Bank και Eurobank από την άλλη. Με την Alpha Bank να μετρά ένα κατακόκκινο σερί οκτώ συνεδριάσεων με μόνη…ανάσα στις 10/11 οπότε και κράτησε τα 11,6 ευρώ.

Για την Εθνική Τράπεζα, που μέσα σε επτά συνεδριάσεις υποχωρεί περισσότερο από 10% έχουμε την αίσθηση, πως αφήνεται να ανοίξει και ακόμη ένα μέτωπο, με αφορμή τις φημολογούμενες διοικητικές αλλαγές σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα.

Ηδη τις τελευταίες 2-3 ημέρες ακούγονται στην αγορά τα πιο…ακραία σενάρια, οι πιο αντιφατικές εκτιμήσεις για την διοίκηση του ομίλου με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Οφείλουν όμως να γνωρίζουν οι διαρρέοντες (προφανώς κάποιοι εξ ΄ αυτών και από το κυβερνητικό στρατόπεδο) πως οι αγορά, ειδικά δε οι ξένοι, θέλουν "καθαρά παιχνίδια και εξηγήσεις" και πως ο όμιλος της Εθνικής είναι λόγω θέσης και φύσης ο σηματωρός των τραπεζών και ηγέτης της αγοράς. Και τα…παιχνιδάκια με την ονοματολογία θα πρέπει να πάψουν άμεσα αντί να…σύρουν το χρηματιστήριο σε στενότερες ατραπούς.

Εάν ξεκαθαρίσει το παιχνίδι στην Εθνική, εάν ο ισχυρός ιδιωτικός τραπεζικός όμιλος αρχίσει να κλείνει τις "πωλητικές θέσεις" του "βλέποντας" πιθανή την αντίδραση του 20άρη προς τις 1.375 μονάδες (σε πρώτη φάση) τότε το συζητάμε. Να μπούμε στο παιχνίδι ή ακόμη και να διπλασιάσουμε τις αγοραστικές θέσεις μας μπας και γίνει κάτι καλό και στο ΧΑ.

Από την χθεσινή συνεδρίαση κρατάμε το, ότι επιχειρήθηκε μία κατ΄αρχήν προσπάθεια κίνησης προς τις 1.375 (άσχετα με το γύρισμα, που ακολούθησε) και περιμένουμε το δεύτερο εγχείρημα σήμερα κιόλας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v