Μεταξύ…σφύρας και άκμονος το ΧΑ

Προς τα χαμηλά της 27/11 διορθώνει ο FT 20, με νέα "βουτιά" των τραπεζικών τίτλων, σχεδόν 4%. Κάτω από τα 9 ευρώ η Alpha, πτώση 4,6% για ΕΤΕ. Στα ύψη και πάλι η μεταβλητότητα στο ΧΑ, κάτω από τις βουλές-βολές των ξένων.

Ακόμη μία συνεδρίαση με τις τράπεζες στην πίεση, καθώς οι ρευστοποιήσεις από την πλευρά ξένων και εγχώριων παικτών έχουν επανέλθει δριμύτερες.

Με 4% απώλειες για τον κλαδικό δείκτη, τη μετοχή της Εθνικής να διορθώνει στα 20,4 ευρώ (-4,6%) με συναλλαγές σχεδόν έξη εκατομμυρίων ευρώ και τις υπόλοιπες του κλάδου να παρουσιάζουν ανάλογα αρνητική εικόνα, η αρχή της ημέρας, της εβδομάδας φαντάζει εξαιρετικά δυσχερής.

Ξανά στην… σφύρα η οικονομία, οι τράπεζες και μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης με τον Γενικό Δείκτη σταθερά κολλημένο μέχρι 2,7% χαμηλότερα στις 2.310 και τον Ftse20 στις 1.200 μονάδες με τον τζίρο στα 25 εκατ. ευρώ.

Ξανά στον…άκμονα, καθώς οι βουλές των ξένων είναι και πάλι αρνητικές προσφέροντας αφορμή για ακόμη ένα ξεφόρτωμα, μετά την απαραίτητη μόχλευση που οδήγησε σε αντίδραση τις τιμές, που προηγουμένως είχαν ξαναδιορθώσει κ.ο.κ σε μία κίνηση γιο-γιο για το ΧΑ, τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές.

Χωρίς… ηρεμία η συνεδρίαση με τις επιθέσεις να συνεχίζονται αμείωτες, άλλοτε προς τη μία και άλλοτε προς την άλλη κατεύθυνση έχουν πετύχει να δημιουργούν ταχύτατους κύκλους ακραίων αντιδράσεων με μετοχές του μεγέθους μίας Εθνικής, μίας Eurobank ή ενός ΟΤΕ, ενός ΟΠΑΠ να μοιάζουν…έρμαια στις διαθέσεις των ισχυρών παικτών και αυτών που γνωρίζουν πότε θα δημοσιευθεί η τάδε έκθεση, τι περιεχόμενο θα έχει η δείνα ανάλυση, εάν και πότε θα παρέμβει η Moody s, πως θα αποτιμήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η S&P κ.ο.κ.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι άξιον αναφοράς, πως κρατάει -παρά την σταδιακή πληθώρα νέων μετοχών, η Alpha Bank στα 8,77 ευρώ, ενώ η Πειραιώς υποχωρεί στα 9,74 και η Κύπρου στα 4,79 ευρώ. Είναι επίσης άξιον αναφοράς πως ούτε μία μετοχή του 20άρη δεν κρατά στοιχεία αντίδρασης ή επαφή με τις τιμές της Παρασκευής.

Αντίθετα, μετά την Εθνική ξανά κρεμάει και η μετοχή του ΟΠΑΠ, που διορθώνει στα 16,69 ευρώ με ότι αυτό προοιωνίζεται για τη συνέχεια. Σε υψηλά επίπεδα και πάλι ο δανεισμός τίτλων, από την ΕΤΕΣΕΠ, αυξημένες οι θέσεις "πώλησης" σε Συμβόλαια τόσο του δείκτη όσο και βασικών μετοχών. Με την πλειονότητα των παικτών να προεξοφλεί υποχώρηση του Ftse20 προς τα χαμηλά της 27 ης Νοεμβρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v