Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχασε τις 2.200 μονάδες η Σοφοκλέους

Οι μικρές πρωτοβουλίες που πήραν μετά τις 16.20 οι πωλητές - χωρίς την παραμικρή αντίσταση -έστειλαν το ΓΔ κάτω των 2.200, πιέζοντας ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, Alpha, MPB, ΑΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΒΙΧΟΚ, MΟΗ και Ελλάκτωρ.

Χάνει momentum, έχασε και τις 2200 μονάδες η Σοφοκλέους (!)

Την ώρα που τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια συνεχίζουν την καταγραφή νέων υψηλών 14 και 15 μηνών και η Wall Street ακολουθεί σημειώνοντας νέα υψηλά έτους, το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τζίρους “συσσιτίου” προβληματίζεται αν θα κινηθεί υψηλότερα των 2225 μονάδων, ή χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση (σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες) έδωσε ενδοσυνεδριακό χαμηλό και κλείσιμο, χαμηλότερα από τις 2200 μονάδες και αυτό μόνο σαν θετικό σημάδι δεν μπορεί να εκληφθεί.

Επίσης αρνητική ένδειξη είναι και οι μικρές πρωτοβουλίες που πήραν μετά τις 16.20 οι πωλητές και χωρίς την παραμικρή αντίσταση έστειλαν τον Δείκτη να κλείσει χαμηλότερα των 2200 μονάδων, πιέζοντας Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, MPB, Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Μάλιστα Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Αγροτική Τράπεζα, Motor Oil, Eurobank έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας και ΤΤ με MPB πολύ κοντά σε αυτό.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Intralot (+3,27%), Coca-Cola 3Ε (+1%), Τράπεζα Κύπρου (+1,43%), με αξιοσημείωτα κέρδη Τιτάν και MIG και με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τα ΕΛΠΕ (-4,07%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Αγροτική Τράπεζα και Eurobank.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank, MPB και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Μυτιληναίο και ΤΤ.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε στο υψηλό ημέρας (!) των 2215,28 μονάδων, όμως στις 12.08 “έβλεπε” το χαμηλό ημέρας των 2189,44 μονάδων.

Ακολούθησε προσπάθεια ανάτασης μέχρι τις παρυφές των 2208 μονάδων (πάντα με αρνητικό πρόσημο) όμως μετά τις 16.20 οι πωλητές έδωσαν παρουσία και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2196,03 μονάδες με απώλειες 0,56%, ενώ ο τζίρος ενισχυμένος (!) έφθασε τα 68,5 εκατ. από τα οποία τα 1,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών και 24 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 10%.

Στους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Τεγόπουλος, Μινωικές, Ικτίνος, Δομική Κρήτης.

Επίσης ίσως αξίζουν υποσημείωσης και να “κρύβουν” εξελίξεις οι πυκνές συναλλαγές στην Πήγασος στην τιμή των 2,80 ευρώ.

Προβληματισμένοι δηλώνουν
όσοι έχουν την υπομονή να παρακολουθούν ακόμα και στις εορταστικές μέρες τα δρώμενα στην Σοφοκλέους, με κυρίαρχο ερώτημα το τι θα γίνει αν αποφασίσουν να διορθώσουν τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια και πως σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορέσει να κινηθεί αντίθετα το Χ.Α. με την ψυχολογία να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, την διάθεση ανάληψης ρίσκου στο ναδίρ και όλα αυτά με τζίρους “πείνας”.

Τα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία φαίνεται να λειτουργούν με “προσωπικό ασφαλείας” που απλά διεκπεραιώνει εκκρεμότητες και απαντά σε ευχετήρια τηλέφωνα, αφού ο καχεκτικός τζίρος απαγορεύει κάθε ενδιαφέρον για την Αγορά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίστηκαν οι προσπάθειες “καλλωπισμού” κάποιων αποτιμήσεων, πάντα υπό τον απαράβατο όρο ότι αυτές θα ήταν χαμηλού κόστους.

Το κλίμα θα παραμείνει υποτονικό μέχρι τις πρώτες συνεδριάσεις του νέου έτους, όταν η υποτονικότητα θα δώσει την θέση της στην μεταβλητότητα, καθώς η Ελληνική οικονομία και τα δημοσιονομικά της Χώρας θα βρεθούν πάλι στο επίκεντρο της προσοχής των ξένων αναλυτών, με αφορμή την παρουσίαση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Το ουσιαστικό στοιχείο που μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα και να δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις είναι το κατά πόσο η Κυβέρνηση θα δώσει το μήνυμα πως είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα σχέδιά της και δεν θα υποχωρήσει σε παλινδρομήσεις και “στρογγυλευμένες κουβέντες όσον αφορά τον “υδροκέφαλο” Δημόσιο τομέα.
 
Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου (από όσους απέμειναν χρονιάρες μέρες στα γραφεία τους) υποστηρίζουν ότι η εικόνα που παρουσιάζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι αποτέλεσμα αποχής από τις συναλλαγές των ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ μέρος της “θεσμικής ρευστότητας” κινείται αμυντικά ενόψει του τέλους της χρήσης με σκοπό να μην χαλάσει την εικόνα αποδόσεων που ενδεχομένως έχει “κλειδώσει” σε μετρητά.

Η εορταστική ραστώνη είχε “καθηλώσει” τον Γενικό Δείκτη λίγο πάνω από τον μακροπρόθεσμο Fibo απλό κινητό μέσο των 233 ημερών (ΚΜΟ 233: 2.204 μονάδες) δηλώνοντας όμως έντονη αδυναμία ανοδικής διαφυγής από την αντίσταση των 2.225 μονάδων, ενώ παραμένει χαρακτηριστικά ασυγκίνητος ως προς τα καταγραφέντα νέα υψηλά των περισσοτέρων διεθνών Αγορών, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ο αναλυτής της Fortius Finance θεωρεί ότι ζητούμενο για τη συνέχεια είναι φυσικά η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 2225 μονάδων, γεγονός όπου εάν επιτευχθεί θα ανοίξει το διαγραμματικό δρόμο για την άμεση προσέγγιση των 2300 μονάδων, περιοχή, όπου αποτελεί και το μέσο των Quadrant Lines της τελευταίας βραχυχρόνιας καθοδικής κίνησης (2480,75 v 2.074). Τέλος αρνητικοί παραμένουν οι περισσότεροι βραχυχρόνιοι τεχνικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα ο θετικός Directional Movement (+DI) και ο Price ROC, παρά τη τελευταία σταθεροποιητική ταλάντωση του Γενικού Δείκτη, η οποία μάλιστα πραγματοποιείται με έναν συνεχώς μειούμενο όγκο συναλλαγών.

Αντίθετα μετά την σημερινή συνεδρίαση (που προϊδέασε αρνητικά) και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση βάζει υποψηφιότητα στήριξης η ζώνη 2094 – 2050 που αν διασπαστεί καθοδικά, η πτωτική τάση θα ανεβάσει στροφές, θα παρατηρηθούν κινήσεις “stop loss” από όσους συνεχίσουν να διατηρούν θέσεις “long” και βέβαια δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η στήριξη των 1941 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Η έλλειψη εγχώριων καταλυτών και η αδυναμία διατήρησης κάποιου σταθερού ανοδικού βηματισμού βάζουν την Αγορά στην λογική των υποτονικών συναλλαγών και των περιορισμένων διακυμάνσεων την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό η διατήρηση του ανοδικού momentum οδηγεί σε αλλεπάλληλα νέα υψηλά έτους, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δεν αποκλείει η ιδιότυπη συσσώρευση που παρατηρείται στην ζώνη των 2200 μονάδων να τύχει μιας πολύ έντονης ανοδικής εκτόνωσης ενδεχομένως σε μεταγενέστερη χρονική στιγμή καθώς προοδευτικά παρατηρούνται κάποιες μικρές βελτιώσεις στο γενικό οικονομικό περιβάλλον (μείωση του spread των ομολόγων) οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα και ως θετικοί διορθωτικοί παράγοντες στις αποτιμήσεις της Αγοράς, που βρίσκεται σε φάση αναμονής και από ότι φαίνεται θα εκδηλώσει τις διαθέσεις της με την έλευση του 2010.

Σε ότι αφορά το βαθμό των τοποθετήσεων εκτιμάται ότι οι συνθήκες είναι καλές για μια σταδιακή αύξηση θέσεων σε περιβάλλον ήπιων διακυμάνσεων όπου η μικρή μεταβλητότητα δεν δημιουργεί άγχος στην διαχειριστική τακτική.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Η μικρή αύξηση του τζίρου δεν μπόρεσε να άρει την επιφυλακτικότητα που συνέχισε να επικρατεί και που είχε σαν αποτέλεσμα την σχετική υποχώρηση και τα συμβόλαια του FTSE (με βάση την τιμή εκκαθάρισης) να γυρίσουν σε μικρό discount.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5215, τιμή εκκαθάρισης 1127,09) κινήθηκαν μεταξύ 1122,25 και 1142 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (12000 Intralot, 6200 Fourlis, 15000 ΔΕΗ, 10900 ΟΠΑΠ, 59000 Κύπρου), ενώ υποτονικές ήταν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1416), Alpha Bank (251), Eurobank (151), Πειραιώς (293), Αγροτική (263), Ταχ. Ταμιευτήριο (132), ΓΕΚ (201), Intralot (129), MIG (120), Μυτιληναίος (111).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 29/12 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank 100000 τεμ., Eurobank 8694 τεμ., Πειραιώς 8958 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε Alpha Bank 3071 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (6617953 τεμ.), Eurobank (5896207 τεμ.), Κύπρου (4968976 τεμ.), Jumbo (6174040 τεμ.), Πειραιώς (6791224 τεμ.)

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v