Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ο ΟΠΑΠ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Αφού… κατάφερε να μείνει εκτός κλίματος εορτών το ΧΑ αναδεικνύοντας εγγενείς αδυναμίες και παθογένεια καλείται τουλάχιστον να μην χάσει τις 2.150-2.200 μονάδες για το 2009. Λόγω νέου ΔΣ στο επίκεντρο σήμερα ο ΟΠΑΠ.

Προτελευταία συνεδρίαση για το 2009 με το Χρηματιστήριο Αθηνών να χάνει και αυτή, την τελευταία, ανοδική αφορμή να ακολουθήσει τις ξένες αγορές. Μία χρονιά, που φεύγει, χωρίς την παραδοσιακή εορταστική αντίδραση- παρά το ότι σε αρκετά ξένα χρηματιστήρια καταγράφηκαν υψηλά 15 και πλέον μηνών- αναδεικνύοντας εγγενή προβλήματα του ΧΑ και παθογένειες του ίδιου του συστήματος.

Το ότι οι βασικοί δείκτες διαμορφώνονται τελικά μέχρι 21% υψηλότερα (από την αρχή του έτους) προφανώς και αποτελεί θετική εξέλιξη.

Η υστέρηση όμως του ΧΑ τόσο έναντι των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων όσο των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων είναι ένα γεγονός, που θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει το Σύστημα, να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά αρχών και ισχυρών παικτών προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω απαξίωση του θεσμού.

Όμως τέτοια ώρα τέτοια λόγια, θα πείτε και δυστυχώς έτσι είναι.

Από τιμές χαμηλότερα των 2.200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αλλά οριακά πάνω από τις 1.125 μονάδες για τον FTSE 20 η σημερινή συνεδρίαση θα προοιωνίζονταν διαδικαστικού χαρακτήρα εάν δεν υπήρχαν 2-3 επιμέρους λεπτομέρειες.

Η μία αφορά στον…κίνδυνο να υποχωρήσει χαμηλότερα των 18 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αν και πιθανότατα συγκεκριμένοι αγοραστές θα επιδιώξουν να κρατήσουν την τιμή.

Η άλλη αφορά στις επικείμενες εξελίξεις στον ΟΠΑΠ, που κατά πάσα βεβαιότητα στην σημερινή γ.σ θα έχει νέα διοίκηση (δες σχετικό παρασκήνιο στον σημερινό Χαμαιλέοντα) με τη μετοχή να έχει ένα θετικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων με ανάσυρση της τιμής από τα χαμηλά των 14,14 ευρώ (!) έως τα 15,66 ευρώ χθες με αυξημένες συναλλαγές.

Η τρίτη σχετίζεται με τις εξελίξεις που σημειώνονται στον χώρο των ΜΜΕ. Το χθεσινό πακέτο στον Πήγασο, το 18% της Χ.Κ Τεγόπουλος η κινητικότητα και οι ζυμώσεις που παρασκηνιακά γίνονται στον ευρύτερο χώρο μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποφέρον βραχυπρόθεσμα μόχλευση και υπεραξίες.

Όμως πρακτικά εάν εξαιρέσει κάποιος αυτές τις 2-3 επιμέρους λεπτομέρειες και ορισμένα ακόμη στοιχεία το ΧΑ «αποχαιρετά» το 2009 με μία μάλλον πικρή…γεύση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v