Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατά η βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο ΧΑ

Συντηρείται η βραχυπρόθεσμα ανοδική τάση με την αγορά να αντιδρά έως τις 2.366 μον. Περνά την αντίσταση των 20,5 ευρώ η Εθνική με τις τράπεζες εντός του εύρους αντίστασης. Μόχλευσης συνέχεια σε επιλεγμένα μικρομεσαία.

Οι τράπεζες και οι ισχυροί παίκτες έχουν τον πρώτο λόγο. Και μέχρι τώρα συντηρείται η ανοδική φορά, που έφερε αρχικά τον Γενικός Δείκτη έως τις 2.366 τον δε Ftse20 προς τις 1.230, με αιχμή τις τράπεζες που ενισχύονται άλλο ένα 2,3% προς τις 2.953 μονάδες.

Στις 2.940-2.980 (αναφέρονταν στο αρχικό σχόλιο ) έχει διαμορφωθεί μία ευρύτερη ζώνη τιμών αντίστασης, ενδεχόμενη υπέρβαση της οποίας θα μας υποχρέωνε να αναθεωρήσουμε την εκτίμηση μας για καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση.

Μέχρι τώρα ο τραπεζικός δείκτης έχει πλησιάσει τις 2.972 μονάδες χωρίς να αλλάζει κάτι στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό παρά το ότι η μετοχή της Εθνικής ξεπέρασε τα 20,5 αντιδρώντας έως τα 20,83 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Στα 26-27 εκατ. ευρώ ο τζίρος σχεδόν μισός στην Εθνική ενώ μέχρι και τη συνεδρίαση της 8/1 ικανή και αναγκαία συνθήκη για τον κλάδο θεωρούνταν η υπέρβαση των 20,2-20,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Κατ΄αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη αλλά να δούμε τη συνέχεια και βεβαίως τις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις.

Ωστόσο η αδιαμφισβήτητη βραχυπρόθεσμη τάση είναι αυτή που ελκύει ρευστότητα ικανή να ωθήσει την Alpha Bank πάνω από τα 9 ευρώ, την Eurobank προς τα 7,8 ευρώ αλλά και την Τράπεζα Πειραιώς υψηλότερα στα 8,65, την Marfin Popular στα 2,48, την Τράπεζα Κύπρου στα 5,40. Από κοντά ΑΤΕ-ΤΤ στα 1,97 και 4,62 ευρώ αντίστοιχα, ενώ για την πλειονότητα των μετοχών του 20άρη επικρατούν οι αγοραστές.

Κερδισμένος ο Μυτιληναίος στα 5,76 ευρώ (μετά τη συμφωνία ΜΕΤΚΑ-Τέρνα) με τους αναλυτές να αποτιμούν θετικά την επιχειρηματική κίνηση, που άλλωστε αποτυπώνεται στο ταμπλώ. Στα 10,28 ευρώ η μετοχή της Μετκα, στα 6,39 η ΓΕΚ/Τέρνα και στα 6,40 η Τέρνα Ενεργειακή.

Καλοδεχούμενες επιχειρηματικές κινήσεις-συνέργειες είτε γίνονται στη μεγάλη είτε στην χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Στα 11,38 η μετοχή της Motor Oil, στα 8,66 ευρώ λίγο χαμηλότερα τα Ελληνικά Πετρέλαια. Οι υπομονετικοί παράγοντες περιμένουν "να ανοίξει" το θέμα της πώλησης (η μερικής μείωσης) του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛ.ΠΕ (έμμεσα είτε έμμεσα) και ενδεχομένως της ΔΕΠΑ με τους δύο ομίλους (Βαρδινογιάννη-Λάτση ) να ετοιμάζουν εδώ και καιρό συμμαχίες και δυνάμεις.

Η ουσία είναι πως η γενικότερη επιχειρηματική-οικονομική αναδιανομή δυνάμεων, ισορροπιών συνήθως "μετρά" θετικά για τις χρηματιστηριακές αγορές. Εκτίμηση, που ενισχύεται και από τα τεκταινόμενα πέριξ των Ελφίκο-Λαυρεντιάδη σχεδόν μία εβδομάδα τώρα, που αγγίζει τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, δημιουργώντας ωστόσο ευρύτερη μόχλευση. Στα 1,16 πλέον η Ελφίκο με συναλλαγές 17.512 τεμαχίων, ενώ υπεραξίες αποκομίζει και η Λανακάμ στα 1,13 ευρώ για ευνόητους λόγους.

Η μετοχή της Alapis στα 0,56-0,58 ευρώ, ενώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών ξεπερνά το 6 προς 1. Σχεδόν 90 μετοχές αντιδρούν ανοδικά, δύο (Ελφίκο, ΕΚΤΕΡ) με 19άρια, ενώ απόδοση μεγαλύτερη του 4% καταγράφεται για άλλες 32 εισηγμένες. Από πλευράς συναλλαγών άξια αναφοράς θεωρείται η αντίδραση της Intracom στα 1,34 ευρώ, της Intrakat στα 0,80 ευρώ, της Aspis Bank στα 1,03 ευρώ, της Αλουμύλ στο ένα ευρώ και ακόμη ορισμένων από την ίδια κατηγορία.

Στα μέχρι τώρα ενθαρρυντικά της συνεδρίασης κρατάμε την αντίδραση του τραπεζικού δείκτη εντός του εύρους αντίστασης (2.940-2.980 μον.) την υπέρβαση των 20,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, την ανταπόκριση του…ταμπλώ σε μία σημαντική επιχειρηματική κίνηση και τη συνεχιζόμενη μόχλευση στα μεσαιό-μικρά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v