ΧΑ: "Ετοιμασίες" ενόψει της 20ης Ιανουαρίου

Μάχη με το χρόνο και με τη χαμένη αξιοπιστία δίνει η Ελλάδα εν όψει της κρίσιμης 20/1. Σε φάση προετοιμασίας επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα με φόντο τις κυοφορούμενες εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Συνεδρίαση ανάλογη του κλίματος και των τάσεων που κυριαρχούν σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο θεωρήθηκε η χθεσινή.

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, αυξημένων στοχευμένων συναλλαγών, ακραίων διακυμάνσεων, εναλλαγών, φημών, δηλώσεων, διαψεύσεων αλλά και έμμεσων επιβεβαιώσεων κίνησαν τους βασικούς δείκτες σε ευάλωτα εύρη τιμών.

Μεταξύ 2.148-2.206 ο Γενικός Δείκτης, που τελικά διαμορφώθηκε στις 2.195 μονάδες, μεταξύ 1.090-1.123 ο FΤ 20 που έκλεισε στις 1.114 μονάδες. Αναμφίβολα το θέμα της συνεδρίασης ήταν οι κυοφορούμενες εξελίξεις με επίκεντρο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (και την Αγροτική σε δεύτερη φάση) η αναδιάταξη δυνάμεων (επιχειρηματικών-οικονομικών) στον τραπεζικό κλάδο, οι ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου για το Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης.

Συνιστώσες του ίδιου προβλήματος και εκφάνσεις της παρασκηνιακής αντιπαράθεσης ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών-οικονομικών (και όχι μόνο) δυνάμεων, συμμαχιών για τη νομή της πίττας.

Το ΤΤ είναι μία πτυχή του θέματος, που όμως άπτεται των κλάδων ενέργειας, των κατασκευών, των αγωγών, των ΜΜΕ της οριζόντιας και κάθετης διαστρωμάτωσης του Συστήματος. Και τα συμφέροντα που παίζονται σε αυτή την διετία είναι τεράστια για τις αντοχές της χώρας.

Θεωρούμε απαραίτητη αυτή την… παρέκκλιση από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά καθώς θεωρούμε τα όσα συνέβησαν χθες με το ΤΤ προοίμιο ανάλογων εξελίξεων σε πολλούς ενεργούς τομείς ενδιαφέροντος. Από τον στοιχηματισμό και το μέλλον του ΟΠΑΠ, το ενδιαφέρον γερμανικών κεφαλαίων για ελληνική τράπεζα (όπου το Δημόσιο ελέγχει το πλειοψηφικό ποσοστό), για τα νερά, το φυσικό αέριο.

Αυτή η αντιπαράθεση συμφερόντων και η αναδιάταξη θέσεων και ισορροπιών αναμφίβολα θα αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά στο… ταμπλό.

Δεν είναι τυχαίο κατά την εκτίμηση μας το γεγονός, πως μέσα σε τρεις μήνες η αποτίμηση λ.χ της Alpha Bank "αμφισβήτησε" αυτήν της Eurobank, της Κύπρου ξεπέρασε την Πειραιώς, ακόμη και το ότι σε αυτή την συγκυρία η Εκκλησία της Ελλάδος εγείρει θέμα διανομής μερίσματος.

Το ΤΤ ενισχύθηκε εχθές τελικά κατά 11,1% στα 4,60 ευρώ παρά τις δεικτικές διαψεύσεις της ΟΤΟΕ (περίσσεψε ρε… σύντροφοι η ειρωνεία και η αμετροέπεια από την ανακοίνωση σας αλλά οι καιροί ου μενετοί…) η μετοχή της Αγροτικής διαμορφώθηκε στα 1,86 ευρώ, η Εθνική παρέμεινε για ακόμη μία συνεδρίαση χαμηλότερα κρίσιμων τεχνικά περιοχών κινδυνεύοντας να χάσει και τα 17,3 ευρώ.

Το βραχυπρόθεσμο διάγραμμα της Εθνικής, ειδικά των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, είναι απογοητευτικό (από τα 20,83 στα 16,94 ευρώ) ως να έχει… αποδομηθεί η τράπεζα και με συστηματικό εγχώριο πωλητή να πιέζει μέχρι τα χαμηλά 50 ημερών.

Από τεχνικής πλευράς οι βασικοί δείκτες βρίσκονται επί… ξυρού ακμής με τον Γενικό Δείκτη στις 2.195 μονάδες και την τεχνική ζώνη των 2.114 μονάδων σε απόσταση βολής. Κρίσιμη η χαμηλότερη αυτή περιοχή, καθώς ο κυματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη ΄΄κινδυνεύει΄΄ να φέρει την αγορά σε σημείο δοκιμασίας-συναγερμού.

Στην περίπτωση που ο ΓΔ χάσει και το χαμηλό των 2.114 μονάδων τότε ακυρώνεται ο σχηματισμός και ετοιμαζόμαστε για… εξελίξεις. Όμως θέλουμε να πιστεύουμε, πως ακόμη δεν έχει έρθει η ώρα αυτής της δοκιμασίας και πως η αγορά θα δώσει ακόμη μία ανοδική αντίδραση.

Οι εισροές κεφαλαίων σε μη τραπεζικές μετοχές του 20άρη θεωρούνται ενθαρρυντική ένδειξη, οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί από τα χαμηλά των 14,9-15 ευρώ μπορούν να δώσουν ώθηση στη μετοχή και η σημαντική υποχώρηση της Εθνικής ενδέχεται να δημιουργούν ελκυστικότερη αποτίμηση-εισόδου. Εστω και βραχυπρόθεσμα μέχρι τις 20 του μήνα, που παίζεται το πρώτο στοίχημα για την κυβέρνηση στην ΕΕ.

Η εμφαντική εχθές δήλωση του πρωθυπουργού, πως το ΠΣ&Α θα εγκριθεί από την ΕΕ ή "κρύβει" την βεβαιότητα, που μπορεί να δίνουν διαβεβαιώσεις ισχυρών κοινοτικών κύκλων ή την προσπάθεια προεξόφλησης του εγχειρήματος. Γιατί- κατά την εκτίμηση μας- πολύ δύσκολα ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός θα έπαιρνε το βάρος και την ευθύνη της προσωπικής έκθεσης του εν όψει μίας τόσο σημαντικής απόφασης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως γνωστά αμερικανικά δίκτυα ξεκίνησαν από εχθές να ποντάρουν στο εάν θα εγκριθεί το ελληνικό ΠΣ&Α εάν θα απορριφθεί ή και με πόσους αστερίσκους θα πάρει την κατ΄ αρχήν ψήφο εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων. Και από αυτή την άποψη οι τελευταίες δηλώσεις τόσο της Α. Μέρκελ όσο του γερμανού υπουργού οικονομικών Β. Σόιμπλε μόνο τυχαίες δεν θα πρέπει να θεωρηθούν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v