Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αργός θάνατος (και) στη Σοφοκλέους

Για «αργό θάνατο της ελληνικής οικονομίας» κάνει λόγο η Moody’ s και ρίχνει στα…τάρταρα το ευάλωτο ΧΑ, που υποχωρεί έως τις 2.163 μονάδες. Διακύμανση 7,9% για τη μετοχή της Eurobank.

Η νέα προειδοποίηση αυτή τη φορά από τη Moody' s για «αργό θάνατο της ελληνικής οικονομίας» λύνει τα χέρια των πωλητών, οδηγεί σε αναδίπλωση τους μέχρι πρότινος ενεργούς παίκτες και οδηγεί σε πολλοστό «γύρισμα» βασικούς δείκτες και μετοχές.

Μέσα σε λίγα λεπτά ο Γενικός Δείκτης «κοκκίνισε» υποχωρώντας έως τις 2.163 μονάδες, καθώς ξένοι και εγχώριοι παίκτες ξεφόρτωναν πρώτα και καλύτερα τραπεζικές μετοχές και τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Χαμηλότερα έως 1,8% ο FTSE 20, που διόρθωνε στις 1.100 μονάδες «ξυπνώντας εφιάλτες» για άμεση περαιτέρω υποχώρηση της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στα 17,96 ευρώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που νωρίτερα είχε αντιδράσει έως τα 18,91 ευρώ, με ανάλογη διακύμανση Alpha Bank, Eurobank, αλλά και Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular και τον ΟΤΕ σχεδόν μόνο να επιχειρεί να κρατήσει τα 10,50 ευρώ.

Ενδεικτικά της ρευστότητας, που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός της κατακόρυφης αύξησης των συναλλαγών (πωλήσεων) στη μετοχή της Εθνικής, σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ατακτη υποχώρηση για τον Τιτάνα στα 20,78, στα 4,86 ευρώ της Ελλάκτωρ, στα 8,30 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων. Παράλληλα αυξάνονταν ταχύτατα οι μετοχές, που «γύριζαν» από το συν στο μείον χαλώντας για ακόμη μία φορά την εύθραυστη ισορροπία που εδώ και καιρό κυριαρχεί στο ΧΑ. Είναι επίσης ενδεικτικό, πως το εύρος διακύμανσης για τον 20άρη έφτασε το 4,3%, της Εθνικής το 5,5% και της Eurobank το 7,9%(!), αποδίδοντας εύγλωττα την βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς.

Στην περίπτωση που η αγορά δεν καταφέρει να αντιδράσει σήμερα αλλά ούτε αύριο το αργότερο μέχρι την Παρασκευή τότε οδηγούμεθα σε άμεση αναδίπλωση των θέσεων μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v