Σημείο συναγερμού οι 950-970 του FTSE 20

Σε νέα μέγγενη οι τράπεζες με τις Eurobank, Alpha, Πειραιώς να υποχωρούν έως 4,5% παρασέρνοντας τον FT 20 προς τις 970 μονάδες. Χαμηλός τζίρος σε μία συνεδρίαση, όπου ορισμένοι επιχειρούν να διαμορφώσουν… περιβάλλον πανικού.

Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς οι τρεις από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές με την απογοητευτικότερη τεχνική εικόνα υποχωρούν έως και 4,5% παρασύροντας εκ νέου τον κλάδο και τον FTSE 20 χαμηλότερα.

Στα 5,77 ευρώ η Eurobank, στα 6,06 ευρώ Alpha Bank, στα 5,88 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς που μαζί με την Εθνική Τράπεζα (15,10 ευρώ) οδηγούν τον κλαδικό δείκτη έως και 2,2% χαμηλότερα με την ενδοσυνεδριακή διακύμανση να φτάνει-προσώρας- στο 5,54%.

Ενδεικτικά ο τραπεζικός δείκτης από το τοπικό υψηλό των 2.265 μονάδων υποχωρεί πλέον στις 2.143 μονάδες δημιουργώντας για ακόμη μία φορά θεαματική ανατροπή στις θέσεις βραχυπρόθεσμων στην υποκείμενη αγορά, αλλαγή σκηνικού στα Παράγωγα (κατακόρυφη ενίσχυση του δανεισμού, των Συμβολαίων πώλησης).

Ετσι και ο 20άρης από το αρχικό υψηλό των 1.014 υποχωρούσε πριν από λίγο στις 975 μονάδες (- 1,4%) προκαλώντας τις πρώτες υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις θέσεων.

Εξ αρχής είχαμε θέσει ως όριο συναγερμού τις 950 μονάδες αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σε πιθανό «γύρισμα» του ΧΑ να δημιουργούνταν κλίμα πανικού και μαζικών πωλήσεων.

Ωστόσο τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγο (13:05) αλλά και ούτε εχθές είχαμε συναλλαγές και περιβάλλον sell off, παρά την γενικευμένη απαξίωση των τραπεζών, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και του ΧΑ συνολικότερα.

Θα έλεγε κάποιος, πως ορισμένοι ισχυροί παίκτες «εκβιάζουν» κατά κάποιο τρόπο ένα γενικότερο ξεπούλημα προκειμένου να μειωθούν περισσότερο οι χρηματιστηριακές αξίες των τραπεζών και των χαρτιών του 20άρη.

Βέβαια η ουσία είναι, πως όσο ανεβαίνει το επιτόκιο και το κόστος δανεισμού τόσο θα πιέζονται οι τράπεζες και τα blue chips.

Το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης του FTSE 20 με εντεινόμενο ρυθμό χαμηλότερα των 970 μονάδων θα έβαζε-κατά την εκτίμηση μας- σε δοκιμασία πολλούς βραχυπρόθεσμους παίκτες, οι οποίοι άμεσα θα πρέπει είτε να καλύψουν τη μόχλευση των κωδικών τους είτε να πουλήσουν θέσεις τους για να καλυφθούν. Και όσο ο 20άρης υποχωρεί προς τις 950 μονάδες τόσο θα εντείνονται οι πιέσεις για άμεση κατοχύρωση θέσεων.

Φαίνεται, πως σε αυτή τη φάση της αγοράς κάποιοι επιχειρούν να «παίξουν» με την δημιουργία κλίματος πανικού και της απειλής νέας… βουτιάς του ΧΑ.

Μακάρι η αγορά να βγάλει την αντίδραση που δικαιολογεί η τεχνική ανάλυση από το έσχατο οχυρό των 950 μονάδων του FTSE 20, ειδάλλως…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v