ΧΑ: Στάση αναμονής εν όψει Eurogroup-Ecofin

Με το βλέμμα στραμμένο σε Eurogroup και Ecofin παραμένουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Στα όρια των 2.120 0 ΓΔ, των 1.065 ο FTSE 20 με την Εθνική οριακά υψηλότερα των 16 ευρώ. Σημαντικά κέρδη για Eurobank, Μυτιληναίο.

Συσσώρευση μέχρι… νεοτέρας με τους παίκτες να συνεχίζουν την τακτική αναμονής κάτι, που αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες.

Στα όρια που είχαν διαμορφωθεί μετά τα πρώτα 45-50 της συνεδρίασης παραμένουν τόσο ο Γενικός Δείκτης (2.120-2.125 μονάδες) , ο FTSE 20 (1.065) όσο ο τραπεζικός (2.380 μονάδες) με την αξία των συναλλαγών να παραμένουν μέτριες στα 73 εκατομμύρια ευρώ, στις 14.05.

Η μέχρι τώρα φημολογία και οι διαρροές εν όψει Eurogroup και Ecofin για τις 15 και 16 Μαρτίου αντίστοιχα εξηγούν την διάθεση αναμονής των παικτών, με τις δύο κύριες … ομάδες να ποντάρουν η μεν αισιόδοξοι σε έγκριση του ελληνικού προγράμματος χωρίς αστερίσκους η άλλη στην υπό όρους επιδοκιμασία των τελευταίων μέτρων.

Εύλογα τα… μάτια των βραχυπρόθεσμων παραμένουν επικεντρωμένα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι κυρίως αυτός που θα μπορούσε να επωφεληθεί ή επιβαρυνθεί από τις αποφάσεις των Κοινοτικών.

Αυτό γιατί στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων «παίζεται» το ενδεχόμενο της έμπρακτης στήριξης της ΕΕ στην ελληνική οικονομία (δημοσίευμα της Le Monde κάνει λόγο για "πακέτο" 20-25 δισ. ευρώ), ο χρόνος-συγκυρία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της όποιας βοήθειας θα δοθεί αλλά και ο τρόπος που θα φτάσει στην οικονομία. Όλα αυτά παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, και δικαιολογούν την μέχρι τώρα στάση των επενδυτών.

Συνεκτιμώντας, πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων θα προηγηθούν του triple witch, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μεταβλητότητα των αγορών διεθνώς, οι επόμενες συνεδριάσεις θεωρούνται εξαιρετικής σημασίας.

Από τις τράπεζες η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στα 16,05 ευρώ, της Eurobank στα 6,64 ευρώ συνεπικουρούμενη από την ανακοίνωση των μεγεθών ΄09, η Alpha Bank στα 7,52 ευρώ συμπληρώνοντας την «τραπεζική τριάδα». Υψηλότερα όμως διαμορφώνεται η μετοχή της ΔΕΗ στα 12,62 ευρώ, του ΟΤΕ στα 9,53 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 4,90 ευρώ, της Motor Oil στα 10,47 ευρώ.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών παραμένει στο 1 προς 1 με περίπου 70 μετοχές ανά κατηγορία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v