Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μηχανισμός στήριξης VS Fitch

Μία από τις πιο κρίσιμες- και για το ΧΑ- εβδομάδες ξεκινά, καθώς νέες παράμετροι μπαίνουν και στο χρηματιστηριακό παιχνίδι. Κλειδί οι τράπεζες, ο 20άρης που ξεκινά υψηλότερα από τις 970-975 μονάδων με την ΕΤΕ από τα 13,78€.

Ενδιαφέρουσες παράμετροι μπαίνουν και στο βραχυπρόθεσμο παιχνίδι, καθώς οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα στο ΧΑ, στις αγορές.

Ο…joker στον οποίο πόνταραν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες –από την προσυνεδρίαση κιόλας της Παρασκευής- προ αναγγέλθηκε ουσιαστικά από την UBS εξηγώντας σε μεγάλο βαθμό και τα πονταρίσματα της τελευταίας στιγμής, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Εν τέλει αποδεικνύεται για πολλοστή φορά, πως οι ξένοι μπορούν και έχουν την καλύτερη, την πληρέστερη και εγκαιρότερη ενημέρωση στα θέματα του ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.991, τον FTSE 20 στις 985 μονάδες και τις τράπεζες στο 7,1% στις 2.125 μονάδες το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα δ ε ν έχει ολοκληρωθεί.

Πάντα κατά την εκτίμηση μας, αφού από την αρχή της συνεδρίασης θα "μετρηθούν" οι δυνάμεις του "μηχανισμού διάσωσης" με εκείνες των κάθε… λογής Fitch.

Για ανάσα 80 δισ. ευρώ για τρία χρόνια και απόφαση-μήνυμα στα κοράκια των αγορών κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία, ενώ έχει προηγηθεί η…πονηρή σπουδή της Fitch που εκτός σειράς και λογικής επέλεξε την συγκυρία για να υποβαθμίσει ουσιαστικά δύο κλίμακες την ελληνική οικονομία επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα στις αγορές.

Ουσιαστικά από σήμερα κιόλας αναμετρώνται δύο σχολές-στρατόπεδα- διεθνώς- που τις τελευταίες εβδομάδες, τους τελευταίους μήνες δοκιμάζουν, διερευνούν τις δυνάμεις τους και τους όρους του παιχνιδιού επί "ελληνικού πεδίου δοκιμών".

Εύλογα περιμένουμε και εμείς το αποτέλεσμα αυτής της σύνθετης αντιπαράθεσης, παραμένοντας από την πλευρά των αισιόδοξων και εμμένοντας στην προσέγγιση μας των τελευταίων μίας-δύο εβδομάδων.

Βέβαια θέλει…κότσια το να επιχειρήσει κάποιος να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα του πονταρίσματος αλλά από την αρχή γνωρίζαμε τον βαθμό κινδύνου και πιθανής έκβασης του.

Οι τράπεζες, εκ των πραγμάτων, είναι ο ρυθμιστής, άλλοτε μοχλός αντίδρασης και άλλοτε… βαρίδι, με την Εθνική να έρχεται από ένα μεστό 8,1% και αντίδραση προς τα 13,78 ευρώ (υψηλό στις 9/4) και τις υπόλοιπες του κλάδου να ακολουθούν.

Για την Εθνική προέχει η άμεση επαναφορά υψηλότερα των 14,2-14,4 ευρώ παρά την… απειλητική θέση της Fitch.

Σε δεύτερη φάση θέλουμε να πιστεύουμε, πως το οικονομικό επιτελείο έχοντας λάβει- επιτέλους- τα μηνύματα θα επισπεύσει ένα πρόγραμμα ουσιαστικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας και καίριων παραγωγικών κλάδων.

Σε αυτή την περίπτωση ένα άλλο ποντάρισμα θα είχε ενδιαφέρον, καθώς στο παιχνίδι θα μπορούσαν να ενταχθούν αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων προσδίδοντας δυναμική σε απαραίτητες επιχειρηματικές, επενδυτικές συνέργειες. Να δίνονταν ώθηση σε βασικούς τομείς δραστηριότητας του εγχώριου επιχειρείν και όχι μόνο.

Και ενδεχομένως αυτό το ποντάρισμα να έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, από το αν ο Γενικός Δείκτη μπορεί να αντιδράσει πέραν των 2.040-2.050 μονάδων σήμερα ή όχι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v