XA: "Δέος" από τα τραπεζικά αποτελέσματα

Τα κατώτερα των προβλέψεων αποτελέσματα τριμήνου των τραπεζών εξηγούν την βαθειά διόρθωση του κλάδου το τελευταίο 6μηνο (-47,5%) και την αποχώρηση κυρίως ξένων διαχειριστών. Κλειδί η στήριξη των 750 μονάδων για FT 20.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος καταγραφής των σοβαρών συνεπειών της κρίσης στην οικονομία, τις τράπεζες.

Με απώλειες 47,5% σε βάθος 6μηνου ο κλαδικός δείκτης φαίνεται πως σε ικανό βαθμό έχει προεξοφλήσει, υποστεί και αφομοιώνει αυτό την… ομοβροντία κραδασμών.

Στις 1.594 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης με "πυθμένα" τις 1.167 (ενδοσυνεδριακός ) και τις 1.194 μονάδες (σε κλείσιμο) στις 6-9/3/09 φαίνεται να απέχει ακόμη από την ολοκληρωτική αφομοίωση της δραματικής ανατροπής των οικονομικών δεδομένων για τον κλάδο.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναφέρεται σε συγκρίσεις που "καίνε" τη…Σοφοκλέους τη στιγμή που τα "κόκκινα δάνεια" τεσσάρων τραπεζών υπολογίζονται σε 14,2 δισ. ευρώ, βάσει των μέχρι και εχθές δημοσιευμένων αποτελεσμάτων.

Στα επίπεδα των 1.578 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 761 ο FTSE 20 που αντέδρασε έως τις 777,6 μονάδες τη στιγμή που η τεχνική ανάλυση "ζητούσε" κλείσιμο υψηλότερα των 780 μονάδων. Το εγχείρημα δεν απέδωσε και οι προσδοκίες των βραχυπρόθεσμων εστιάζονται εκ νέου στις ξένες αγορές, που… ελέω Κίνας αντέδρασαν υψηλότερα. Δεδομένης της αργίας της Δευτέρας στην Wall η εν εξελίξει τάση θα είχε ενδιαφέρον στην περίπτωση που ο S&P 500 κινούνταν στο εύρος των 1.115-1.1125 μονάδων.

Στο ΧΑ, το ερώτημα (και το πρόβλημα) παραμένει στις τράπεζες με την διάψευση φημών και αναφορών για…γαλλική εμπλοκή στην Eurobank πέραν της πρώτης ανάγνωσης μπορεί να έχει και δεύτερη και τρίτη.

Κατά την εκτίμηση μας τυχόν επιβεβαίωση των φημών θα βοηθούσε τον κλάδο, ωστόσο ακόμη και η διάψευση φαίνεται να "κρύβει" πιθανές εξελίξεις. Στον κλάδο…όλοι ψάχνονται με άπαντες τους ισχυρούς να στέλνουν το ίδιο μήνυμα "βρείτε τα, ενωθείτε, συμπτηχθείτε για να αντεπεξέλθετε…". Αργά ή γρήγορα κάποιες φήμες θα αρχίσουν να επιβεβαιώνονται, να δρομολογούνται. Το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει με τους όρους των τραπεζιτών- οι οποίοι μέχρι τώρα δεν έχουν εισφέρει από δικά τους κεφάλαια- αλλά μάλλον των δανειστών της χώρας, των ισχυρών.

Το πιθανότερο στις χαμηλότερες τιμές, που θα επιδιώξουν γάλλοι και γερμανοί. Όμως η βραχυπρόθεσμη τάση των ξένων χρηματιστηρίων έχει "γυρίσει" σε ανοδική με τον DAX να "αρνείται" να ακολουθήσει τους λοιπούς όπως τον ελβετικό SMI ή τον γαλλικό CAC. Την ίδια στιγμή το ευρώ παίρνει κάποιους πόντους (1,23$), ο χρυσός μετά την καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών "χρωστά" μία βίαιη διόρθωση (πριν τον επόμενο ανοδικό κύκλο) που υπό προυποθέσεις μπορεί να συντηρήσουν μία στροφή ρευστότητας προς τις μετοχικές αξίες.

Η διάρκεια θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, αρκετές των οποίων…αστάθμητες, αλλά στο ενδεχόμενο αντίδρασης το ΧΑ δεν θα μείνει ανεπηρέαστο.

Το κλειδί παραμένουν οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική Τράπεζα, όπου εδώ και μέρες επιχειρείται στήριξη και μάζεμα (εκατομμυρίων ευρώ) σε τιμές λίγο πάνω λίγο κάτω από τα 10 ευρώ. Κρίσιμη παραμένει η ζώνη τιμών προς τα 9,5-9,6 ευρώ με ζητούμενη την υπέρβαση των 10,8 ευρώ προκειμένου να ισχυροποιηθεί η φορά πέραν των 11,5 ευρώ. Θα δείξει όμως, καθώς το…σοκ από τα αποτελέσματα των τραπεζών συνεχίστηκε νωρίτερα με αυτά της Τράπεζας Πειραιώς.

Κλειδί η στήριξη πέριξ των 750 μονάδων, που άντεξε και εχθές (και λίγο χαμηλότερα στις 736-738 μονάδες η τελευταία βάση) και της προοπτικής υπέρβασης των 780 μονάδων.

Πριν από λίγο τα Συμβόλαια του DAX στην Φραγκφούρτη δεν έδιναν ξεκάθαρο δείγμα γραφής, καθώς παρέπεμπαν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v