Εμπορική: Εργαλείο για μεγάλο deal

Τα σενάρια για το deal Credit Agricole - Λάτση, η φημολογία οι ανεπίσημες διαψεύσεις και oι "άσοι" των Γάλλων. Τα νέα δεδομένα της τραπεζικής αγοράς, το 96% και η δυνατότητα της ανταλλαγής χαρτιών.

Εμπορική: Εργαλείο για μεγάλο deal
Τι σκοπεύει να κάνει η Credit Agricole με την Εμπορική Τράπεζα; Πώς αλλάζουν τα δεδομένα μετά το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας; Γιατί οι Γάλλοι κρατούν την Εμπορική στο ταμπλό, ενώ κατέχουν το 96% του μετοχικού της κεφαλαίου;

Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν την αγορά καθώς επιστρέφουν τα σενάρια για συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών, στα οποία η Εμπορική κατέχει ξεχωριστή θέση. "Προίκα" της δεν είναι τόσο τα μερίδια αγοράς αλλά η ρευστότητα και το ισχυρό μετοχικό σχήμα που εξασφαλίζει η μητρική της Credit Agricole.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν έντονα στην αγορά πληροφορίες για συζητήσεις μεταξύ της Credit Agricole και του κ. Σπύρου Λάτση, με αντικείμενο τη συγχώνευση της Εμπορικής με την EFG Eurobank, είτε με ανταλλαγή μετοχών είτε μέσω συμψηφισμού με μετρητά. Αυτές οι πληροφορίες διαψεύδονται ανεπισήμως από όσους βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν, όχι όμως επισήμως από τους βασικούς μετόχους.

Τη σχετική φημολογία διέψευσε και ο CEO της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές την Πέμπτη το απόγευμα.

"Είτε επιβεβαιωθούν οι επιμένουσες πληροφορίες είτε όχι, σίγουρο είναι ότι η Εμπορική επανέρχεται στο προσκήνιο", αναφέρει έμπειρο στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, τονίζοντας ότι η προίκα που εξασφαλίζει η ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της Credit Agricole κάνει την Εμπορική θελκτικό "συνοικέσιο".

Σε μια περίοδο πολύ δυσχερή για την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες. Η βαθιά ύφεση της οικονομίας απειλεί να εκτοξεύσει τα δάνεια σε καθυστέρηση, περιορίζοντας σημαντικά την κερδοφορία των τραπεζών. Ταυτόχρονα, η καθαρή τους θέση έχει εξασθενήσει από την πτώση των τιμών των ομολόγων και η χαμηλή πιστοληπτική τους ικανότητα, εξαιτίας των υποβαθμίσεων της οικονομίας, δεν επιτρέπει την άντληση κεφαλαίων από την αγορά.

"Αν τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν οδηγήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και κατ' επέκταση και των τραπεζών έως τις αρχές του 2011, τότε οι συνομιλίες συγχωνεύσεων πρέπει να τρέξουν γρήγορα", εκτιμούν τραπεζικά στελέχη που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Σε μια τέτοια σκακιέρα η Εμπορική μεταμορφώνεται σε σημαντικό πιόνι στα χέρια της Credit Agricole καθώς μέσω αυτής μπορεί να αγοράσει assets, μερίδιο αγοράς και κυρίως management στην Ελλάδα και να εισέλθει δυναμικά στις αγορές της ΝΑ. Ευρώπης. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ για την ελληνική οικονομία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα οφέλη για την Credit Agricole.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Agricole δήλωσε ότι το πακέτο ενδέχεται να οδηγήσει τη διοίκηση του ομίλου σε επανεξέταση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ελληνικής τράπεζας.

Μετά και την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 989,4 εκατ. ευρώ, που διενήργησε το α΄ τρίμηνο του έτους η Εμπορική, ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας ανερχόταν στις 31 Μαρτίου, σε ενοποιημένη βάση, στο 13,3%. Ταυτόχρονα, ακριβώς λόγω της Credit Agricole η Εμπορική στο α΄ τρίμηνο, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, προχώρησε στην έκδοση ομολογιακών δανείων και στην επαναγορά παλαιών εκδόσεων.

Γιατί κρατά την Εμπορική στο ταμπλό η Credit Agricole

To ότι η Credit Agricole αντιλαμβάνεται, τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες, την Εμπορική ως "εργαλείο" για deal, που θα ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και θα τη βάλει στην ΝΑ. Ευρώπη, φαίνεται από την απόφαση να τη διατηρήσει στο ταμπλό.

H Credit Agricole, έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου, ελέγχει πλέον άμεσα το 91% της Εμπορικής Τράπεζας και έμμεσα μέσω της θυγατρικής της Sacam International επιπλέον 5%.

Κατέχοντας άμεσα και έμμεσα το 96% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης θα μπορούσε να καταθέσει αίτηση squeeze-out, υποχρεωτικής αγοράς δηλαδή των μετοχών που κατέχουν μέτοχοι μειοψηφίας ή, τραβηγμένα, να καταθέσει ακόμη και αίτηση διαγραφής μια και ελέγχει ποσοστό υψηλότερο του 95%.

Η μετοχή, άλλωστε, εδώ και καιρό έχει υπαχθεί στην κατηγορία των ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών λόγω χαμηλής διασποράς και εμπορευσιμότητας, ενώ μετά και την πώληση προ μερικών μηνών του ποσοστού που κατείχε η ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν μόλις κατά 0,48% ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Από τη στιγμή όπου η Credit Agricole έδωσε 50 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 3,49% της Εμπορικής από την ΙΚΑ ΑΕΔΑΚ (5 ευρώ ανά μετοχή), προφανώς δεν τσιγκουνεύεται να δώσει άλλα τόσα για να αποκτήσει το 100% και να βγάλει την τράπεζα από το ταμπλό.

Η παραμονή της Εμπορικής στο Χ.Α. δείχνει ότι οι Γάλλοι κρατούν στα υπό εξέταση σενάρια και την περίπτωση ανταλλαγής χαρτιών. Η περίπτωση συγχωνεύσεων με χαρτιά δείχνει η πιθανότερη στην Ελλάδα λόγω της δραστικής συμπίεσης των αποτιμήσεων και της αδυναμίας να εξασφαλιστί η απαραίτητη ρευστότητα μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.

Έτοιμοι για deal χαρτί με χαρτί

Διακρατώντας το 96% και αποτίμηση μέσω του Χ.Α., οι Γάλλοι έχουν τη δυνατότητα μέσω συγχώνευσης με ελληνική τράπεζα να αποκτήσουν ένα σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό.

Ταυτόχρονα, διαθέτουν το επιπρόσθετο πλεονέκτημα να μπορούν να δώσουν χαρτιά θυγατρικής τους με αντάλλαγμα χαρτιά ελληνικής τράπεζας, που εν συνεχεία θα συγχωνευθεί με την Εμπορική. Αποτελεί κρίσιμη και πολύ σημαντική λεπτομέρεια καθώς μπορεί να εξασφαλίσει ταχύτερη διέξοδο ρευστότητας στον Έλληνα τραπεζίτη που θα ντιλάρει μαζί τους.

Τέλος, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σχήμα ενός οποιουδήποτε deal μεταξύ της Credit Agricole και βασικού μετόχου ελληνικής τράπεζας να γίνει με μετρητά που θα συμψηφιστούν. Δηλαδή, η μεν Εμπορική να αγοράσει το ποσοστό που κατέχει στην ελληνική τράπεζα ο βασικός της μέτοχος και ο τελευταίος να αγοράσει ισόποσης αξίας μετοχές εισηγμένης θυγατρικής του ομίλου Credit Agricole.

Η τελευταία φόρμουλα ακούγεται ότι έχει προταθεί σε συζητήσεις της Credit Agricole με Έλληνα τραπεζίτη και αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο για όποιον βασικό μέτοχο επιδιώκει να εξασφαλίσει ταχύτερη διέξοδο προς τη ρευστότητα. Στην πράξη, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για deal χαρτί με χαρτί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v