Η επιστροφή των πωλητών φέρνει νέα διόρθωση...

Επανέρχονται επίμονοι οι πωλητές σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές του FT20, εν μέσω συντονισμένης υποχώρησης για το ευρώ και αγορές. Κάτω από τα 10€ η ΕΤΕ. Εως 3,5% χαμηλότερα ο 20άρης κάτω από τις 730 μονάδες.

Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες, επιτείνεται η διόρθωση για μετοχές του Ftse20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ο ισχυρός "πωλητής" της αγοράς Παραγώγων φέρεται να έχει προβληματίσει από την αρχή της συνεδρίασης το ΧΑ, που ακόμη και τη στιγμή που οι ευρωπαικές αγορές αντιδρούσαν ανοδικά έχανε σταδιακά έδαφος.

Οσο περνά η συνεδρίαση "τραβιούνται" οι εν δυνάμει αγοραστές από τις τράπεζες, καθώς μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και η φημολογία που κάνει τον γύρο της αγοράς από εχθές το μεσημέρι δεν βοηθά τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Παράλληλα επιμένουν περισσότερο οι πωλητές πιέζοντας την Εθνική στα 10,16 ευρώ (-2,7%), αλλά και τις λοιπές του κλάδου. Κατά 2,3% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 1.528 μονάδες, κατά 2,5% στις 733 ο 20άρης καθώς διευρύνονται οι απώλειες για την Πειραιώς στα 4 ευρώ, την Eurobank στα 3,95 ευρώ, την Alpha Bank στα 4,55 ευρώ ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις λοιπές δυνάμεις του κλάδου.

Όλα αυτά με τζίρο 41 εκατ. ευρώ από τα οποία 9,3 στη μετοχή της Εθνικής και 7,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Μέσα στην γενικότερη απαξία, εντύπωση προκαλεί και η σημαντική υποχώρηση κατά 3,2% της μετοχής του ΟΠΑΠ που φτάνει τα 12,24 ευρώ με θεαματική επιβάρυνση της προσφοράς.

Πράγματι οι συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού, δεύτερες μετά την Εθνική, παραπέμπουν σε έξοδο ισχυρού παίκτη καθώς η χαμηλή τιμή των 12,17 ευρώ αντιστοιχεί πλέον σε αποτίμηση 3,8 δις. ευρώ (!).

Σε χαμηλά επίπεδα όμως πιέζεται και ο ΟΤΕ καθώς υποχωρεί κατά 2,2% στα 6,69 ευρώ (!) με το Δημόσιο και την Deutsche Telekom να επιδίδονται σε μία ιδιότυπη διελκυστίνδα με αφορμή και τις επικείμενες διοικητικές αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών προκρίνει τον Ιορδάνη Αϊβάζη για τη θέση του προέδρου (και του διευθύνοντος συμβούλου…) αλλά από κυβερνητικής πλευράς φέρεται να προτείνονται και άλλα ονόματα.

Με όλα αυτά όμως και αυτός ο Οργανισμός απαξιώνεται περαιτέρω υποχωρώντας στην αποτίμηση των 3,2-3,3 δις. ευρώ, με ό τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στο 1 προς 2,5 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών με 40 μετοχές να αντιδρούν ενώ από τον 20άρη και τη μεγάλης κεφαλαιοποίηση διασώζονται Μυτιληναίος στα 4,10 ευρώ, Ελληνικά Πετρέλαια στα 5,64 ευρώ, Motor Oil που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες σε εκδήλωση της Cheuvreux στο Λονδίνο (πανευρωπαική παρουσίαση ομίλων διύλισης-πετρελαικών επιχειρήσεων),

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v