Εθνική και ΟΠΑΠ ωθούν το ΧΑ προς τις 1.500

Υψηλότερα των 710 και σε «δοκιμασία» με τις 720 μονάδες ο FTSE 20 προσδίδει ενδιαφέρον στην συνεδρίαση. Βοήθειες από το ευρώ (1,21$), αιχμή οι τράπεζες (1,8%) με την ΕΤΕ έως τα 9,73 ευρώ. Σε αποσαφήνιση η βραχυπρόθεσμη τάση…

Καλή η αρχή καθώς οι βασικοί δείκτες αντέδρασαν προς τις 1.490 μονάδες ο Γενικός και πάνω από τις 710 ο FTSE 20. Μένει να φανεί στη συνέχεια εάν μπορεί να γίνει…καλύτερη καθώς τα πρώτα 5-6 εκατ. ευρώ αφορούσαν κυρίως αγορές σε τραπεζικές μετοχές, σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς υψηλότερα επίπεδα.

Κατά 1,9% υψηλότερα οι τράπεζες με την Εθνική στα 9,68 ευρώ να δίνει το έναυσμα για ευρύτερη κίνηση.

Το ενθαρρυντικό είναι, πως περίπου την ίδια ώρα το ευρώ «τσιμπούσε» ακόμη λίγο προς τα 1,21$, ενώ και στην Φραγκφούρτη ο DAX ενισχύονταν έως 0,4% στις 9.075 μονάδες. Το ενδεχόμενο υπέρβασης των 6.120 μονάδων για τον DAX σε αυτή ή την αμέσως επόμενη φάση είναι καθοριστικό για τον ισχυρότερο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη και τον μόνο που παραμένει (αν και με εμφανή κλίση) πάνω από την περιοχή στήριξης του.

Για να δούμε μήπως ήρθε η ώρα να… αναπνεύσει λίγο η Ευρώπη και μαζί της η…Σοφοκλέους..

Υψηλότερα των 710 μονάδων από τις 10:40 ο 20άρης «εκπληρώνει» το ένα στοίχημα μένοντας να δοκιμασθεί στις 720 που είναι και ισχυρότερη τεχνική περιοχή.

Σιγά-σιγά όμως όσο εξελίσσεται η κίνηση και η συνεδρίαση, που φέρνει την Eurobank στα 3,90 ευρώ, την Alpha Bank στα 4,60 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,87 ευρώ (δηλαδή οι μετοχές που σύμφωνα με το θέμα της Αναστασίας Παπαιωάννου παρουσιάζονται σε ξένους θεσμικούς). Από κοντά η Τραπεζα Κυπρου στα 3,36 ευρώ, η Marfin Popular στα 1,50, η ΑΤΕ στα 1,08, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 2,69 ευρώ.

Λίγο μετά τις 10:50 οι συναλλαγές αυξάνονταν σε Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank, Eurobank αλλά και σε ΟΤΕ, MIG, CCH, Ελληνικά Πετρέλαια με τον Γενικό Δείκτη να πιάνει τις 1.500 μονάδες.

…Με τσούκου-τσούκου παιχνίδι η πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων κερδίζει πόντους στο…ταμπλώ αφού σχεδόν 25 λεπτά μετά την αρχή της συνεδρίασης επιτυγχάνονταν και ο δεύτερος στόχος δηλαδή της προσέγγισης των 720 μονάδων για τον 20άρη.

Δεδομένου ό τι ενδεχόμενο κλείσιμο του FTSE 20 υψηλότερα αυτής της πολύ πονηρής περιοχής ενδέχεται να οδηγεί ακόμη και σε αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης η συνέχεια προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Προσώρας δικαιώνονται φίλοι και συνεργάτες (*) της στήλης, οι οποίοι από τα χαμηλά της Δευτέρας-Τρίτης επέμεναν στο ενδεχόμενο αντίδρασης. Μέχρι τώρα μικρής και καθαρά τεχνικής μορφής στη συνέχεια θα φανεί εάν μπορούμε να προσβλέπουμε σε κάτι καλύτερο.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 5 προς 1. Στη συνέχεια με αναμενόμενη μία μικρή διολίσθηση των δεικτών προς τις αρχικές στηρίξεις ή θα οδηγηθούμε στην επιβεβαίωση των λίγο πιο υψηλών στηρίξεων για να συνεχίσουμε πάνω από τις 720 μονάδες ή θα υποχρεωθούμε να αναθεωρήσουμε την βραχυπρόθεσμη στάση μας.

Αναφερόμαστε πάντα σε ορίζοντα της επόμενης Τρίτης- Τετάρτης οπότε και θα έχει αποσαφηνισθεί η προοπτική (και οι προϋποθέσεις) ενός ουσιαστικότερου ανοδικού κύκλου.


(*) Οφείλουμε ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους τους φίλους, επισκέπτες και παίκτες οι οποίοι με κάθε τρόπο βοηθούν, συνδράμουν, συμπληρώνουν ή και διορθώνουν καθημερινά την προσπάθεια που γίνεται. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές το πλεονέκτημα μας αυτή την φορά είναι η πληρέστερη, ταχύτερη και πιο ενδελεχής ενημέρωση πληροφόρηση και επικοινωνία μας. Σε σύγκριση με την διετία 1999-2000 ή –όπως θα θυμούνται οι παλιότεροι- τα πονηρά χρόνια του ΄87 ή του ΄90. Πραγματικά ένα ολόθερμο ευχαριστώ…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v