ΧΑ: Στον ρυθμό των stress tests …

Στον ρυθμό των stress tests ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος με τον εγχώριο να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Κλειδί η διατήρηση της στήριξης των 700-705 μ. για τον FTSE 20 για το ΧΑ που κινείται μεταξύ 655-764 μονάδων.

Σε σχετικό συγχρονισμό με τις διεθνείς αγορές η ελληνική με τις τράπεζες δικαιωματικά να παραμένουν στο επίκεντρο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητούμενη στο ΧΑ η συντήρηση της συνέχειας, καθώς για βασικούς δείκτες και μετοχές παραμένει η ταλάντωση γύρω από τεχνικές περιοχές και μέσα σε σημαντικά εύρη.

Με οδηγό τις τράπεζες, ο FTSE 20 φαίνεται να έχει σχηματίσει μέχρι τώρα μία αξιόπιστη βάση πέριξ των 655 μονάδων, δηλαδή των χαμηλών της 8 ης Ιουνίου και μία ανθεκτική αντίσταση προς τις 764,13 (της 21/6).

Μέσα σε αυτή την ζώνη έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα δώδεκα τιμές χαμηλότερες των 700 μονάδων που εκ των πραγμάτων σχηματοποιούν άλλη μία γραμμή άμυνας οριακά πάνω από τις 700 μονάδες.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων επιβίωσης σε ακραίες οικονομικές συνθήκες των τραπεζών θα δώσουν πανευρωπαϊκά και προφανώς και σε εγχώριο μέτωπο αρκετές αφορμές προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Από τεχνικής πλευράς το, ότι ο 20άρης παραμένει υψηλότερα των 700 μονάδων- ξεκινά από τις 726,16, αποτελεί μία κατ΄ αρχήν ενθαρρυντική ένδειξη, προς την κατεύθυνση άλλης μίας κίνησης πέραν των 760 προς τις 770-780 μονάδες.

Σε αυτή την περιοχή τοποθετεί μερίδα αναλυτών και ειδικών της αγοράς ένα «ταβάνι» η προσέγγιση του οποίου δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μία καθαρά τεχνική αντίδραση. Ενδεχόμενη υπέρβαση του με προοπτική τιμές υψηλότερα των 810 μονάδων εκτιμάται, πως θα οδηγούσε σε αναθεώρηση της βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μας.

Προσώρας κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, παρά το ότι όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης ο δείκτης P/BV «βγάζει μάτια»

Ενώπιον των δανειστών μας στη ευρωζώνη θα βρεθεί σήμερα η πορεία υλοποίησης του μνημονίου από την Ελλάδα, με τον επίτροπο Ολι Ρεν να καταθέτει έκθεση πεπραγμένων βάση των μέχρι τώρα ελέγχων αναφέρει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου υπενθυμίζοντας άλλη μια παράμετρο, αυστηρά εσωτερικού χαρακτήρα.

Σε αυτό το περιβάλλον και το παρασκήνιο στις τράπεζες όλο και πιο… πλούσιο οι ενεργοί παίκτες έχουν προσαρμόσει ανάλογα την τακτική τους.

Πρωτίστως βραχυπρόθεσμη, καθώς σε ορίζοντα εβδομάδας έδωσε θετική απόδοση για 136 μετοχές φτάνοντας έως το 34,8% για τον τίτλο του Χαϊδεμένου.

Την ίδια περίοδο για 31 μετοχές σημειώθηκε απόδοση μεγαλύτερη του 10% σχεδόν αποκλειστικά από τον χώρο των μικρομεσαίων. Εάν εξαιρεθούν τα «βαριά» Eurobank, Βιοχάλκο, Jumbo Intralot (με μεταβολή 10,8, 13,3, 10,4 και 10,6%) τα υπόλοιπα χαρτιά είναι από τον χώρο των μεσαίων κυρίως όμως των μικρών.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις (ενδεικτικές θεωρούμε τις Lavipharm, Sciens, ΣΙΔΜΑ, Eurodrip κ.α.) η αντίδραση θεωρήθηκε φυσιολογική και αναμενόμενη, επιχειρήθηκε με πειστικές συναλλαγές και μετά από καιρό είχε επιτυχές αποτέλεσμα.

Θα δείξει από τα μέσα της σημερινής συνεδρίασης εάν θα μπορούσαμε να περιμένουμε ακόμη έναν τέτοιο κύκλο και υπό ποίες προϋποθέσεις θα ήταν δυνατή η περαιτέρω κίνηση του 20άρη προς τις 770 μονάδες.

Με την απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια πως η περιοχή των 700-705 μονάδων θα παραμένει ικανή ως ζώνη στήριξης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v