Σοφοκλέους: Άλαλα τα χείλη των πωλητών (!)

Δημοσιεύματα, φήμες, προσδοκίες και διεθνές κλίμα, διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον για τις τράπεζες. Ανακατατάξεις στις κεφαλαιοποιήσεις. Σημαντικά ενισχυμένος ο τζίρος. Κέρδη άνω του 10% για ΑΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕFG, Αlpha.

Δημοσιεύματα, φήμες, προσδοκίες και θετικό διεθνές κλίμα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα που όχι μόνο διατηρεί αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά αυτό δείχνει να πολλαπλασιάζεται από κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου όσων είχαν την “ατυχία” να τους βρει με αυξημένες θέσεις “short” η ανοδική αντίδραση, αλλά και από “καθυστερημένους” αγοραστές που υποκύπτουν στην ψυχολογική πίεση που δημιουργεί η συνεχιζόμενη αναρρίχηση των αποτιμήσεων.

Στην πλευρά των αγοραστών και ξένα χαρτοφυλάκια που με επιλεκτικές κινήσεις παίρνουν θέσεις, απλά για να είναι μέσα στις εξελίξεις.

Ξεκινώντας από την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, σημαντικό ρόλο έπαιξε η “χαλάρωση” κάποιων από τα προτεινόμενα μέτρα για το κεφάλαιο και τη ρευστότητα των Τραπεζών και η επιβολή νέων περιορισμών που προχώρησε η επιτροπή Τραπεζικής εποπτείας της Βασιλείας, η οποία συμφώνησε να επιτρέψει συγκεκριμένα assets, μεταξύ των οποίων και μειοψηφικά ποσοστά σε άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες, να λογίζονται ως κεφάλαια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών έδρασαν και τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα από UBS και Deutsche Bank.

Αντίθετα σημαντική αποψίλωση των ενδοσυνεδριακών κερδών, έδειξαν να φέρνουν τα στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν στις 17.00.

Πιο συγκεκριμένα, πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε τον Ιούλιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες το δεύτερο εξάμηνο.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του Conference Board, εμφάνισαν υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τις 50,4 μονάδες ενώ τον Ιούνιο είχε διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία. Σημειώνεται πως οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 50,8 μονάδες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι νέο ρεκόρ κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, μεταθέτοντας έτσι για αργότερα τις πιθανολογούμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το “καύσιμο” για την σημερινή εκρηκτική Τραπεζική άνοδο, δεν ήλθε από φήμες αλλά από ξένα δημοσιεύματα.

Έτσι, δημοσίευμα της Daily Mail ήθελε την ING να ενδιαφέρεται για εξαγορά της Marfin Popular Bank, προς 2,2 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από την εισηγμένη.

Επίσης, για ενδιαφέρον της TC Ziraat Bankasi AS, της μεγαλύτερης Κρατικής Τράπεζας της Τουρκίας, για την εξαγορά ποσοστού στην ATEbank, έκανε λόγο η Τουρκική εφημερίδα Sabah.

Ακολούθησε διάψευση εκπροσώπου της Τουρκικής Τράπεζας, στην εφημερίδα Hurriyet σύμφωνα με την οποία η Ziraat δεν ενδιαφέρεται για μία Τράπεζα που απέτυχε στα “stress tests” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σκοπεύει να αναπτυχθεί ανοίγοντας καταστήματα στην Τουρκία και άλλες Χώρες της περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι κανένα από τα δύο δημοσιεύματα δεν έτυχε επιβεβαίωσης, οι αγοραστές συνέχισαν απτόητοι ακόμα και στους δύο “θιγόμενους” τίτλους.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που περιμένουν την μεγάλη έκπληξη, τονίζοντας ότι μπορεί ο “χορός” πιθανών μετοχικών εξελίξεων να ξεκίνησε με στόχους εξαγοράς Κρατικές Τράπεζες, όμως οι πρώτες εντυπωσιακές κινήσεις μάλλον θα εκδηλωθούν σε άλλους στόχους του χώρου, καθώς οι Ελληνικές Τράπεζες βλέπουν με θετικό μάτι “δυνατές συμμαχίες” και μεγαλύτερα σχήματα, πριν την πιθανολογούμενη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην Ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, καθώς τα μεγάλα βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για ρευστοποιήσεις.

Επίσης σταδιακά θα πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που αξίζουν καλύτερης “μεταχείρισης”. Μία πρώτη ένδειξη φάνηκε σήμερα, όμως όχι τέτοια που να αρμόζει σε μία συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης κέρδισε περισσότερο από 4% και ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 44 συνεδριάσεων.

Το 93% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη, το 56% της μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις τρεις μετοχές και πιο συγκεκριμένα σε Εθνική Tράπεζα, Alpha Bank, Eurobank.

Και νέες ανακατατάξεις στην πρώτη επτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την Alpha Bank να περνά στην πέμπτη θέση αφήνοντας στην έκτη τον ΟΤΕ: Εθνική (7,13 δισ), Coca-Cola 3Ε (6,56 δισ), ΟΠΑΠ (3,65 δισ), Eurobank (3,57 δισ), Alpha Bank (3,21 δισ), ΟΤΕ (3,07 δισ), ΔΕΗ (2,81 δισ).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 156 ανοδικές μετοχές έναντι 40 πτωτικών και 29 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 20%.

Μεταξύ των διακριθέντων και οι Καρδασιλάρης, Παρνασσός, Δομική Κρήτης, Γενική Τράπεζα, S&B, Marfin Egnatia, Proton Bank, Aspis Bank, Lavipharm, Forthnet κ.λ.π.

Επιστρέφοντας στον 20αρη, μόνο ο τίτλος της ΔΕΗ έκλεισε αμετάβλητος.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική Τράπεζα (+15,09%), Τράπεζα Πειραιώς (+11,98%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+9,74%), Alpha Bank (+11,3%), Eurobank (+10,5%). 

Κέρδη μεγαλύτερα του 6% για Μυτιληναίο, MPB, του 5% για την Εθνική Τράπεζα και του 4% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1696,27 μονάδες (16.31) και έκλεισε τελικά στις 1692,35 μονάδες με κέρδη 4,13%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 228 εκατ. από τα οποία τα 9,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκαν τα “stress tests” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, αφού η Αγορά που καθημερινά ελέγχει και αξιολογεί την πορεία τους ήξερε ποιες “σκάνε” από υγεία, ποιες το “παλεύουν” και ποιες έχουν χτυπητές αδυναμίες, τονίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Για την Ελλάδα η εικόνα των πέντε θετικών και του ενός αρνητικού αποτελέσματος είναι μάλλον θετική, αφού οι “ιδιαιτερότητες” της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ είναι γνωστές σε όλους. Με αυτά τα δεδομένα η ανάγκη για ενίσχυση του κεφαλαίου της ATEbank με 250 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκατασταθεί η φερεγγυότητά της δεν θεωρούνται πολλά.

Τα πολλά σενάρια για τις Τράπεζες (συγχωνεύσεις, εξαγορές, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ) όσο δεν επαληθεύονται δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Το ενδιαφέρον, λοιπόν, στρέφεται ξανά στις εξελίξεις του Τραπεζικού κλάδου. Πολύ περισσότερο που η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε την Παρασκευή να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για τις υπό Δημόσιον έλεγχο Τράπεζες.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σε διεθνές επίπεδο οι επενδυτές προβληματίζονται και οι Αγορές παλινδρομούν, καθώς επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα καλά εταιρικά αποτελέσματα και τα ελαφρώς επιδεινούμενα μακροοικονομικά στοιχεία που έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ.

Επίσης σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, κατά την σημερινή συνεδρίαση τόσο ο Γενικός όσο και ο Τραπεζικός δείκτης έδωσαν νέα υψηλότερη κορυφή στην τελευταία εν εξελίξει ανοδική αντίδραση, ενθαρρύνοντας ότι η ανοδική κίνηση παραμένει και δείχνει ισχυρή.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να γίνει η μεγάλη “αναμέτρηση” του Δείκτη με την ισχυρότατη αντίσταση των 1800 μονάδων.

Ο κ. Σωτηρόπουλος θεωρεί σχετικά ανησυχητικό ότι η Αγορά ανεβαίνει με φήμες και δημοσιεύματα και όχι με πραγματικές ειδήσεις.

Από την άλλη, η άνοδος των αποτιμήσεων αφήνει περιθώρια “ελιγμών” για τις Τράπεζες που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Περίπου εντυπωσιασμένος από την δυναμική της Αγοράς δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) που επισημαίνει την ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη από το πολύ σημαντικό επίπεδο των 1682 μονάδων, από όπου διέρχεται η άνω πλευρά του μεσομακροπρόθεσμου καθοδικού καναλιού τάσης.

Πιθανή τώρα επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του εν λόγω καναλιού όχι μόνο θα βάλει τις βάσεις για το τερματισμό της υπάρχουσας καθοδικής τάσης, που ταλανίζει τον Γενικό Δείκτη από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά θα θέσει και ως βραχυχρόνιο στόχο την είσοδό του στη περιοχή, που εκτείνεται ανάμεσα στο μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (1745 μον.) και της ισχυρής γραμμικής αντίστασης των 1800 μονάδων αλλάζοντας έτσι ριζικά το “πεδίο μάχης” μεταξύ των δύο στρατοπέδων “Bulls Vs Bears”.

Διατήρηση του θετικού κλίματος αναμένει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων οικονομικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία για άμεσες εξελίξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο θα κρατήσουν ζωηρό το αγοραστικό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.

Η διάχυση των ανοδικών τάσεων δεν αποκλείει επιμέρους διαφοροποιήσεις σε τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπο-αποδώσει σημαντικά (ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος).

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Σημαντικής ανόδου συνέχεια που συνδυάστηκε και με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή, με οριακή υποτίμηση 0,07%

Μικτές και λίγες οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15089, τιμή εκκαθάρισης 844,17) κινήθηκαν μεταξύ 809 και 847 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (29000 Eurobank, 360200 Εθνική, 8400 Πειραιώς, 16100 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6983), Alpha Bank (3556), Πειραιώς (2039), Eurobank (3347), ΟΤΕ (1640), MIG (2179), Κύπρου (829), Αγροτική (2867), Ταχ. Ταμιευτήριο (1898), MPB (2621), ΟΠΑΠ (727), Ελλάκτωρ (263), Μυτιληναίος (964), Intralot (337), Ελ. Πετρέλαια (218), Τιτάν (233), Ιντρακόμ (171), Βιοχάλκο (182), ΕΧΑΕ (138), Σιδενόρ (104), ΓΕΚ (188).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Πειραιώς (100000 τεμ.), Εθνική (150000 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,80 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v