Σε άμεση δοκιμασία η Σοφοκλέους…

Χάνει στηρίξεις το ΧΑ, παρενέργειες προκαλούν στην αγορά οι ασάφειες γύρω από το αναθεωρημένο μνημόνιο και με τις τράπεζες να εισέρχονται σε… νέα στενωπό. Σε κλίση οι ευρωαγορές, ουσιώδεις ενέργειες-ειδήσεις χρειάζεται το ΧΑ.

Εχασε κρίσιμες στηρίξεις η αγορά… και πλέον χρειάζονται ισχυρότεροι καταλύτες για να αναστραφεί η διορθωτική κίνηση στο ΧΑ.

Εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων και προβλέψεων για το τι πραγματικά επιφέρει το «αναθεωρημένο μνημόνιο» οι πωλητές επανέκαμψαν δριμύτεροι και σε μία ούτως ή άλλως «ρηχή» αγορά των 60-80 εκατ. ευρώ (μ.ο τελευταίων δύο εβδομάδων) κάνουν «παιχνίδι».

Στις 1.589 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 773,5 ο FTSE 20 στις 1.695 ο Τραπεζικός με απώλειες σχεδόν 2% σε εβδομαδιαία βάση χρειάζεται κάτι ουσιώδες για να δοθούν ανάσες στην αγορά.

Πρόσθετα δεν βοηθά το κλίμα και τα ξένα χρηματιστήρια, με τον Dow Jones να… μετρά απώλειες 1,4% και την πλειονότητα των βασικών δεικτών να έχουν υποχωρήσει ή παραμένουν χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων.

Η απρόσμενη, ως προς την έκταση και τη σύνθεση της, διόρθωση της Παρασκευής ξάφνιασε αρκετούς με την καθοδική διάσπαση σημαντικών τεχνικών ζωνών για τους FTSE 20, Τραπεζικό Δείκτη και FTM40 να προβληματίζει ακόμη και αυτούς, που πόνταραν σε μία αντανακλαστική αντίδραση από την περιοχή των 1.600 μονάδων.

Μεταξύ αυτών βεβαίως συμπεριλαμβάνεται και η στήλη, που θεωρούσε ισχυρή την εν λόγω περιοχή.

Όμως η εξέλιξη των γεγονότων στις 20/8 και τα όσα είδαν το «φως της δημοσιότητας» μέσα στο Σαββατοκύριακο προβληματίζουν περισσότερο.

Ο Μάνος Χατζηδάκης (υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ) ούτως ή άλλως επιφυλακτικός για την αγορά από την προηγούμενη προσέγγιση του (στις 13/8) θεωρεί πως "…τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε ανέπαφη την αμιγώς πτωτική βραχυπρόθεσμη τάση του, περιορίζοντας τη σύντομη ανοδική του αντίδραση μέχρι τα επίπεδα του κινητού μέσου των 15 ημερών (1.695 μονάδες), περιοχή από την οποία ξεκίνησε εκ νέου την καθοδική του πορεία".

Σε αυτά τα επίπεδα οι τράπεζες «τραβούν» χαμηλότερα την αγορά με τον κλάδο να εισέρχεται εκ νέου σε… στενωπό. Από την μία ο νέος κύκλος "ελέγχου των αντοχών τους/stress tests" αυτή τη φορά με αυστηρότερες προϋποθέσεις από την άλλη η πιεστική ανάγκη για άμεσες και ρηξικέλευθες ενέργειες από το σύνολο των εμπλεκόμενων δημιουργούν ένα «πονηρό μείγμα» στον κλάδο, στην αγορά.

Σε αυτή την συγκυρία και μετά το νέο άδειασμα στον κλάδο ( με -4,0% την Παρασκευή) ο Στέφανος (deites.com) σημειώνει πως το «…το μεγάλο μαύρο κερί της Παρασκευής μας δίνει την αίσθηση πως η καθοδική κίνηση θα συνεχιστεί αλλά πως εντός της ζώνης των 1.566 (πυθμένας) - 1530 μονάδων πιθανόν να εκδηλωθεί μία ανοδική αντίδραση λόγω της βραχυχρόνιας υπερπωλημένης κατάστασης της αγοράς με στόχο την επάνοδο των τιμών στο επίπεδο των 1.600 μονάδων. Εάν η απόπειρα αυτή αποτύχει, τα επίπεδα των 1.500 και 1.400 μονάδων θα είναι οι επόμενοι στόχοι.»

Εύλογη η ιδιαιτερότητα και η σημασία αυτών των συνεδριάσεων με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να ακολουθούν οι περισσότεροι πτωτικά την αγορά, όπως αποτυπώθηκε και στην αγορά Παραγώγων, θεωρώντας πως οι Τράπεζες «μπορεί να δώσουν» μία αντίδραση από λίγο χαμηλότερα (από την ζώνη των 1.650 μονάδων). Ειδάλλως θα είναι ευκολότερη η ενίσχυση των «θέσεων πώλησης» στο ΧΠΑ και η αύξηση των θέσεων σε ΣΜΕ τραπεζικών μετοχών προς χαμηλότερες τιμές.

Σημαντικές θεωρεί αυτές τις συνεδριάσεις και η Εμπορική χρηματιστηριακή, που θεωρεί πως «…εάν αντέξει η στήριξη-κλειδί στις 1.609 - 1.570 μονάδες, τότε αναμένεται σύντομα νέα προσπάθεια υπέρβασης των 1.780 - 1.800 μονάδων με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας, σημειώνει η Εμπορική στην εβδομαδιαία τεχνική της ανάλυση. Αντίθετα, αναφέρει η τράπεζα, αν ο δείκτης διολισθήσει χαμηλότερα των 1.609-1.570μ, επανέρχεται - δριμύτερο - το σενάριο σταδιακής υποχώρησης προς τα χαμηλά έτους. Σύμφωνα με την Εμπορική, στις αρχές της εβδομάδας που διανύουμε ο ΓΔ αντέδρασε ανοδικά από τις 1.608μ, σημειώνοντας υψηλότερη τιμή στις 1.689,89μ. Στη συνέχεια επανήλθαν οι πωλητές, αλλά προς το παρόν η ζώνη στήριξης των 1.609 – 1.570μ παραμένει αλώβητη.»

Σε κάθε περίπτωση με όποια «τεχνική ματιά» και αν προσεγγίζει κάποιος την αγορά όλοι συμφωνούν πως για να υπάρξουν «ανάσες» χρειάζεται αναστροφή του κλίματος στις ξένες αγορές και βεβαίως ουσιώδεις ενέργειες-ειδήσεις στο εγχώριο μέτωπο.

Σε μία ούτως ή άλλως πτωτική αγορά, με την πλειονότητα των ευρωαγορών να έχει εισέλθει εμφανώς σε καθοδική φορά ακόμη και το ενδεχόμενο μίας απλής τεχνικής αντίδρασης χρειάζεται ουσιαστικές ενέργειες, εξελίξεις και συντονισμένη προσπάθεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v