ΧΑ: Η Εθνική οδηγεί τις εξελίξεις...

Επισπεύδει η Εθνική την ενίσχυση της με κίνηση σηματωρό για το σύνολο του κλάδου. Με…καθοδικό χάσμα "κινδυνεύει" να ξεκινήσει η συνεδρίαση. Μένει να επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις προς τις 1.560 μονάδες.

Διορθωτική …ελέω Εθνικής, η συγκυρία. Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της χώρας προχωρά σε μία-εδώ και καιρό (*) -αναμενόμενη κίνηση, με σκοπό την ενίσχυση του κατά 2,8 δις. ευρώ.

Κατά 3,2% διόρθωσε εχθές το ΧΑ, με τον ΓΔ να "επιστρέφει" προς τις 1.618 μονάδες, καθώς οι τράπεζες υποχώρησαν 4,8% με την Εθνική να πιέζεται έως 7% στα 10,4 ευρώ. Ρυθμιστής και σήμερα, βεβαίως, και πάλι η μετοχή της Εθνικής που αναπόφευκτα δίνει τον ρυθμό και στις υπόλοιπες τράπεζες τη στιγμή, που… επανέρχονται οι ανησυχίες για τις τράπεζες.

Στο προσκήνιο οι εξελίξεις στον κλάδο-ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και σηματωρό του ΧΑ, με ό τι αυτό συνεπάγεται τόσο βραχυπρόθεσμα όσο βραχυ-μεσοπρόθεσμα για τον κλάδο, την αγορά. Κατά την εκτίμηση μας η κίνηση της Εθνικής αναδεικνύει τον ρόλο του ομίλου, επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά παράλληλα ενισχύει τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου για ραγδαίες εξελίξεις που θα αφορούν το σύνολο των ομίλων.

Απλά οι…επιμέρους κινήσεις, συνεργασίες επαναδρομολογούνται από διαφορετικό σημείο εκκίνησης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Και θα επιμείνουμε, για πολλοστή φορά, πως οι εξελίξεις με επίκεντρο την Εθνική φέρνουν ακόμη ένα βήμα πιο κοντά τους ξένους ομίλους στο εγχώριο σύστημα.

Από αυτή την άποψη θα έχει ενδιαφέρον- και τη σημασία της- η προοπτική συμμετοχής ξένου ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της τουρκικής θυγατρικής. Το επίσης ενδιαφέρον είναι πως η Εθνική επισπεύδει- κατά 2-3 εβδομάδες- τις ενέργειες της κάτι που επίσης έχει τη σημασία του.

Πρακτικά όμως η πίεση, που ασκείται στο…ταμπλώ, στον τραπεζικό κλάδο και τον Ftse20 που διορθώνει ξανά χαμηλότερα των 800 μονάδων είναι άμεση και ικανή να φέρει την αγορά προς τις 1.580-1.560 μονάδες σε αυτή την φάση.

Μένει να φανεί μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής κατά πόσον θα βοηθήσει ο διεθνής περίγυρος και τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών, που θεωρείται πιθανότατο ό τι θα ενεργοποιηθούν οι αγοραστές στην Εθνική, στις τράπεζες.

Προσώρας θα πρέπει να υπάρξει διαχείριση του καθοδικού "χάσματος" της μετοχής που φαίνεται να "ανοίγει" από τα 9,8 ευρώ με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ειδικά για τη σημερινή συνεδρίαση.

Χαμηλότερα εχθές η Coca Cola / 3 E στα 19,51 ευρώ, που έχει τοπική κορυφή τα 20,46 στη συνεδρίαση της 3/9. Χαμηλότερα και η ΔΕΗ στα 11,98 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 12,29 με συγκριτικά λιγότερες απώλειες και ο ΟΤΕ στα 5,74 ευρώ με επίσης συγκριτικά πιο περιορισμένη διόρθωση.

Πρακτικά η αγορά, εκ των πραγμάτων, υποχρεώνεται να προσαρμοστεί από χαμηλότερα επίπεδα-ενδεχομένως από την ζώνη των 1.560 μονάδων- και σταδιακά να επιχειρηθεί η επόμενη κίνηση. Κάτι, που θα μπορούσε να γίνει με αφορμή τις ραγδαίες πλέον εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

(*) αναφερόμαστε κυρίως στις συνεχείς επισημάνσεις μας, μέσω (κυρίως) του Εκηβόλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v