ΧΑ: Ξέχασαν (ακόμη) και τον καλλωπισμό!!!

Κόντρα σε Wall και Dax κινείται το ΧΑ με απώλειες 5,4% για το ΓΔ και 10,8% για τις τράπεζες το Σεπτέμβριο. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΟΤΕ-ΕΜΠ. Χαμηλό 8ετίας για ΤτΕ. Σε ανοδική κίνηση της ΕΤΕ εστιάζονται οι ελπίδες.

Δεν φαίνεται να έχει τέλος η ταλαιπωρία της Αγοράς και η διάβρωση των αποτιμήσεων, όπως και οι συνεχόμενες υποαξίες που καταγράφουν επί καθημερινής βάσεως όσοι επιμένουν να επιδίδονται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις ευελπιστώντας σε ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Η Σοφοκλέους έχει μετατραπεί σε μία τεράστια “bull trap” που επί καθημερινής βάσεως “καταπίνει” χαρτοφυλάκια, δημιουργεί νέους εγκλωβισμούς στους λίγους “θαρραλέους” που εκτιμούν ότι “η Αγορά δεν έχει πιο κάτω” και επιβεβαιώνοντας το παλαιό χρηματιστηριακό ρητό “το φθηνότερο είναι εχθρός του φτηνού”.

Εννοείται ότι σε μία Αγορά που έχει όλα τα χαρακτηριστικά “κινούμενης άμμου” όπου κάθε κίνηση βυθίζει ακόμα περισσότερο τους “αμετανόητους traders”, δεν βρίσκουν απολύτως κανένα λόγο συμμετοχής τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, έστω και αν προς το τέλος σήμερα και με την βοήθεια των διεθνών Αγορών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη και κοντά στο υψηλό ημέρας.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η βραχυχρόνια τάση της Αγοράς παραμένει καθοδική και μόνον μια ισχυρή αντίδραση-“σοκ” της μετοχής της Εθνικής (μαζί με τα δικαιώματα απέσπασε και σήμερα περίπου το 50% της μικτής αξίας συναλλαγών) μπορεί να την ανακόψει, αποτρέποντας -έστω και πρόσκαιρα -την περαιτέρω διολίσθηση.

Όμως ακόμα και κάτι τέτοιο δύσκολα θα αναστρέψει την κυριολεκτικά τραγική εικόνα που επικρατεί εκτός των στενών ορίων του 20αρη, όπου η καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο για σημαντικό αριθμό τίτλων, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν την ελάχιστη προσφορά που παρουσιάζεται και βυθίζονται σε ακόμα χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Τρανή απόδειξη το γεγονός σύμφωνα με το οποίο ακόμα και όταν ο Γενικός Δείκτης λίγο μετά τις 16.30 γύρισε σε θετικό πρόσημο, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν διπλάσιοι αυτών με θετικό, για να καλλωπιστεί κάπως η αναλογία στην συνέχεια.

Αρκεί να σημειωθεί ότι τόσο χαμηλά είναι η ψυχολογία της εγχώριας Αγοράς, που δεν επιχειρήθηκε ούτε το παραδοσιακό “window dressing” που συνήθως επιχειρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις των χρηματιστηριακών τριμήνων.

Το “πάλεψε” και σήμερα ο τίτλος της Eurobank που προς το τέλος είχε σημαντικές βοήθειες από Alpha Bank, Coca-Cola, ενώ αντίθετα σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ και αυτός της Εμπορικής και σε χαμηλά 8ετίας η μετοχή της Τρ. Ελλάδος που σήμερα “κατόρθωσε” κλείσιμο και χαμηλότερα των 30,00 ευρώ (!)

Περίπου μοιρασμένη η εικόνα στον 20αρη, όπου ξεχωρίζει το +4,74% της Eurobank, ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% έκλεισαν οι Αγροτική και Alpha Bank. Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Πειραιώς και Coca-Cola και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Ελλάκτωρα, Μυτιληναίου και MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Ταχ. Ταμιευτήριο και του 2% για Ελ. Πετρέλαια και MIG.

Αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΠΑΠ, και αρνητικό τελικό πρόσημο για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Κύπρου, Motor Oil, Jumbo, Εθνική (ανεκτέλεστο προς πώληση 21144 τεμ.)

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διακυμάνσεις για να ακολουθήσει προσπάθεια αναρρίχησης που τον έφθασε μέχρι τις 1473,25 μονάδες (11.04). Σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση εν μέσω νέων ρευστοποιήσεων έφερε τον Δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 1452,47 μονάδων (15.26) για να ακολουθήσει νέα αντίδραση με κλείσιμο στις 1471,04 μονάδες και μικρά τελικά κέρδη 0,30%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 139 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 93 πτωτικών και 29 τίτλοι με απώλειες από 4 έως 20%.

Όσον αφορά τα διαπραγματευόμενα δικαιώματα, η τελική εικόνα είχε ως εξής: KΥΠΡΔ (-6,25% με 7129716 τεμ.), ΕΤΕΔ (-7,69% με 30587348 τεμ.) και ΕΤΕΟ2 (-4,35% με 36224692 τεμ.)

Όμως η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του εννεαμήνου. Έτσι την ώρα που η Wall Street “ζει” τον καλύτερο Σεπτέμβριο από το 1939 και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κινούνται κοντά σε υψηλά διετίας (Γερμανία), ή λίγο χαμηλότερα (Αγγλία, Γαλλία), ο μήνας που μόλις τελείωσε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. 5,42%, τον δείκτη Μεσαίας – Μικρής κεφαλαιοποίησης 8,13% και από τον Τραπεζικό δείκτη 10,74%.

Σε επίπεδο εννεαμήνου οι απώλειες 33,02%, 37,56% και 44,34% αντίστοιχα.

Ασφαλώς και οι σημερινοί πωλητές μπορούν να επικαλεστούν αρκετά “άλλοθι”, εκτός από τις εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου των Εθνικής και Κύπρου.

Πρώτα από όλα την μετά από δυόμιση μήνες απόσυρση του ενδιαφέροντος της Πειραιώς από την διεκδίκηση των Αγροτικής και Ταχ. Ταμιευτηρίου, με αιτιολογικό ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν είναι του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος.

Εννοείται ότι η κίνηση αυτή (πριν 21/2 μήνες) μπορεί να έδωσε σημαντική βραχυπρόθεσμη ώθηση σε Τραπεζικό δείκτη και Χ.Α. γενικότερα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μάλλον φαίνεται να δικαιώνει όσους από την αρχή επέλεξαν την απόλυτα συντηρητική αντιμετώπιση των πιθανολογούμενων εξελίξεων.

Για την Πειραιώς θα ήταν πάντα μία δύσκολη εξαγορά, καθώς θα χρειαζόταν να αντλήσει κεφάλαια για να το κάνει, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα ήταν ιδανικό”, δηλώνει η Tania Gold, αναλυτής στην Unicredit. “Δεν θα απέκλεια η Εθνική ή η Eurobank να καταθέσουν προσφορά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και οι δύο κατέχουν ήδη ποσοστά”, προσθέτει.

Απόλυτα επιφυλακτική η αρχική εικόνα και των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, που φαίνεται να αλλάζουν άποψη και πρόσημο μετά τα οριακά καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από το μέτωπο του ΑΕΠ και εργασίας στις ΗΠΑ.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, ο οίκος Moody's προχώρησε τελικά σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που επικρατούσαν στις αγορές τις τελευταίες ημέρες.

Η αξιολόγηση της Χώρας από "ΑΑΑ" αναθεωρήθηκε σε "Αa1" με σταθερό outlook και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Moody's "η δέσμευση της κυβέρνησης της Ισπανίας προς τη μείωση του ελλείμματος είναι ο βασικός παράγοντας για την υποβάθμιση της αξιολόγησης κατά μόνο μία βαθμίδα".

Αντίθετα, το AEΠ της Αμερικανικής οικονομίας αναπτύχθηκε ελαφρώς ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν στο β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του υπουργείου Οικονομικών. Η Αμερικανική παραγωγή διευρύνθηκε 1,7% με βάση τα τελικά, επίσημα στοιχεία. Οι αναλυτές περίμεναν ότι το ποσοστό ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,6%, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση. Στο α΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε αναπτυχθεί 3,7%.

Επίσης σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας μειώθηκε στους 453.000 την περασμένη εβδομάδα. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο αριθμός των ανέργων θα διαμορφωθεί στους 460.000, έναντι 465.000 στην προηγηθείσα εβδομάδα.

Αυτά τα στοιχεία έγιναν δεκτά με θετική υποδοχή από την Wall Street που άνοιξε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα.

Οι όποιες προσπάθειες (έστω και με παλινωδίες) της Κυβέρνησης για διαρθρωτικές βρίσκουν απρόσμενα ισχυρές αντιστάσεις από κοινωνικές ομάδες, ενώ από την άλλη το ίδιο το Κράτος δείχνει ανίσχυρο να υποστηρίξει τις αποφάσεις που παίρνει και τους νόμους που ψηφίζει, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Επίσης σκεπτικισμός επικρατεί στην Αγορά όσον αφορά το αποτέλεσμα της “τελευταίας” περαίωσης, που είναι μία ακόμα ομολογία αδυναμίας του Κρατικού εισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού.

Σε αυτά τα δεδομένα ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank, προσθέτει ότι η Αγορά “ζει” τις εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής και της Κύπρου και οι οποίες συνέπεσαν με την επιστροφή των ανησυχιών για τα χρέη των αδύναμων οικονομικά Κρατών της Ευρωζώνης και τις πιθανολογούμενες εξελίξεις στην Anglo Irish Bank.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαστάσεις απόψεων μέσα στους κόλπους της Ευρωζώνης, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης με την Γερμανία να κατορθώνει να περνά τις γραμμές για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, κάτι που εκτιμάται από τις Αγορές, σαν βέβαιη επιμήκυνση της ύφεση, αύξηση της ανεργίας και σαφή μείωση της καταναλωτικής διάθεσης, τονίζει ο κ. Τζάνας που εκτιμά ότι μέσα σε αυτά τα δεδομένα και παρά την “υπερπουλημένη” εικόνα του Χ.Α., η συνέχεια δεν δείχνει καθόλου εύκολη έστω και αν δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια αντίδραση καθαρά τεχνικού χαρακτήρα.

Μόνο προβληματισμό μπορεί να δώσει η τεχνική εικόνα των περισσότερων δεικτών, τονίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ)

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να κράτησε σε κλείσιμο την στήριξη των 1457 μονάδων (ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει σαφώς χαμηλότερα), όμως για να υποτεθεί ότι αλλάζει κάτι σε αυστηρά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει ο Δείκτης να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1580 μονάδων και για μιλάμε για ουσιαστική αλλαγή τάσης χρειάζονται συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1700 μονάδων.

Περίπου η ίδια εικόνα, σύμφωνα με τον κ. Μάνθο και στον 20αρη που απλά στο κλείσιμο διατηρήθηκε μέσα στην ζώνη 709-700 την οποία είχε χάσει ενδοσυνεδριακά. Αμέσως επόμενη στήριξη στο … βάθος και πιο συγκεκριμένα στις 655 μονάδες.

Βραχυπρόθεσμη αλλά μόνο με συνεχή κλεισίματα υψηλότερα από την ζώνη 735-745 και ουσιαστική αλλαγή τάσης, μόνο με συνεχή κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 780-800.

Διατηρούνται αυξημένες οι πιθανότητες εκδήλωσης μιας ανοδικής αντίδρασης, καθώς η αγορά εμφανίζεται αρνητικά αυτονομημένη από τις ξένες Αγορές κυρίως λόγω της πίεσης που ασκείται στο δικαίωμα διαπραγμάτευσης της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ιστορικά σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου παρατηρούνται ανοδικές εξάρσεις στην ζήτηση των δικαιωμάτων προς το μέσον της διαδικασίας όπου βραχυπρόθεσμα οι τιμές εμφανίζονται αρκετά πιεσμένες.

Οι 1490 μονάδες παραμένουν ένα πρώτο επίπεδο – στόχο για μια ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση ενώ σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση της Εθνικής Τράπεζας διατηρούμε την εκτίμηση αγορών στα επίπεδα των 7,10 ευρώ, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση οριακής ανόδου που συνδυάστηκε με νέα μείωση του όγκου συναλλαγών και του ενδιαφέροντος.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με οριακά κέρδη, επιφυλακτικότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη διατήρησαν τις υποτιμήσεις στο 1,00%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5843, τιμή εκκαθάρισης 696,35) κινήθηκαν μεταξύ 685,25 και 701 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (570200 Εθνική, 5000 MPB, 21900 Alpha Bank, 10600 Eurobank, 35000 Alapis, 6600 Βιοχάλκο, 100000 Κύπρου) ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5810), Alpha Bank (1150), Πειραιώς (1164), Eurobank (586), ΟΤΕ (454), MIG (262), Ταχ. Ταμιευτήριο (795), Κύπρου (576).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 30/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (1319574 τεμ.), Κύπρου (91500 τεμ.), Alapis (13119 τεμ.), MPB (181734 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (7000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (28000 τεμ.), Εθνική (20210 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (7652775 τεμ.), Eurobank (15672021 τεμ.), Εθνική (41981437 τεμ.), Κύπρου (11858743 τεμ.), Πειραιώς (11154041 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία TYRUS CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 29/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Tyrus Capital LLP. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -948.479 μετοχές (CFD). Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 218.479 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Αριθμός Εισηγμένων Μετοχών: 607.041.577 μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: -0,1562%. Ημερομηνία: 29 Σεπτεμβρίου 2010.

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 29/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 233.387 μετοχών - CFD (-0,0384% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 29η Σεπτεμβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -1.350.000 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρίας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,2223% του μετοχικού της κεφαλαίου (σε σύνολο 607.042.000 εισηγμένων μετοχών).

Η διαχειρίστρια εταιρεία JANE STREET GROUP γνωστοποιεί με την από 30/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 29ης Σεπτεμβρίου 2010 δεν κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ (ISIN GRS003013000) σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v