ΧΑ: Ελπίδες για έναν… καλύτερο Οκτώβριο

Με το… βάρος και τις απώλειες του Σεπτεμβρίου ξεκινά ακόμη ένας δύσκολος γύρος συνεδριάσεων. Με την Εθνική Τράπεζα στα όρια των 7 ευρώ και τους δείκτες λίγο υψηλότερα των 1.460 και 700 μονάδων.

Κατ΄ αρχήν καλό μήνα.

Και για τα υπόλοιπα βλέπουμε… Κόντρα σε Wall και Dax κινείται το ΧΑ με απώλειες 5,4% για το Γενικό Δείκτη και 10,8% για τις τράπεζες το Σεπτέμβριο. Νέο ιστορικό χαμηλό για ΟΤΕ-ΕΜΠ. Χαμηλό 8ετίας για ΤτΕ. Αυτά σημείωνε στην χθεσινή αναφορά του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, την τελευταία για έναν μήνα που δεν ήταν… ιδιαίτερα φιλικός για όσους ασχολούνται με τις μετοχές και την υποκείμενη αγορά.

Γιατί οι «πωλητές» του ΧΠΑ έχουν «κολλήσει» τα Συμβόλαια τους, κυρίως στον FTSE 20 αλλά και σε ΣΜΕ μετοχών προεξοφλώντας την υποχώρηση προς το 700άρι. Shortάρισμα, που τους βγήκε μια χαρά.

Εμείς επιμένουμε να ακολουθούμε την «υποκείμενη αγορά» με τα περισσότερα πονταρίσματα που τολμήσαμε τον Σεπτέμβριο να ΜΗΝ μας βγουν.

Εν πάσει περιπτώσει ο Οκτώβριος ξεκινά από τις 1.471,04 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 707,05 για τον 20άρη και με την Εθνική να μετρά απώλειες σχεδόν 30% σε διάρκεια μηνός.

Απώλειες περίπου 65% μετρά η μετοχή της ΕΤΕ τις τελευταίες 52 εβδομάδες, ενώ και οι τράπεζες Από αυτή την άποψη θα συνεκτιμήσουμε και το ποσοστό της διόρθωσης του FTSE 20, που την ίδια περίοδο φτάνει το 44,4% και επιβεβαιώνει την αποκλίνουσα πορεία του ΧΑ σε σχέση με τις περισσότερες ευρωαγορές και την Wall.

Σε μεγάλο βαθμό σε αυτή την διόρθωση ενσωματώνονται πλέον τα περισσότερα απ΄ όσα έχουν συμβεί για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, ενώ για αρκετούς στα τρέχοντα επίπεδα αφομοιώνονται και πολλά αρνητικά που έπονται.

Άλλωστε ελάχιστα υψηλότερα των πυθμένων 11-12ετίας βρίσκεται η αγορά, με την διαδικασία α.μ.κ της Εθνικής να επιχειρείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη φάση της αγοράς. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που εκτιμούν, πως είτε στις 1.460 είτε χαμηλότερα των ελάχιστων των 1.383 μονάδων ορισμένες μετοχές είναι «επιλέξιμες». Και χωρίς φυσικά να βιάζονται όλο και κάτι «τσιμπολογούν» στις διορθώσεις της αγοράς.

Όμως βραχυπρόθεσμα το ΧΑ έστειλε εχθές κάποια μηνύματα, ενδείξεις. Είτε με την επιβεβαίωση (έστω και με τα χίλια ζόρια…) των σημαντικών περιοχών στήριξης για Γενικό Δείκτη και FTSE 20 είτε με την αντίδραση προς το κλείσιμο.

Ο 20άρης «κράτησε» τις 700-705 μονάδες και εάν σήμερα επιτευχθεί η υπέρβαση των 712-715 μονάδων δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί μία αντίδραση προς τις 750 μονάδες. Από αυτά τα χαμηλά επίπεδα μία τέτοια κίνηση συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες και κατά την εκτίμηση μας υπό προϋποθέσεις (ξένα χρηματιστήρια, α.μ.κ ΕΤΕ) θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Ειδάλλως σε ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των χαμηλών τιμών 2ήμερου ο Γενικός Δείκτης εύκολα θα μπορούσε να υποχωρήσει προς τις 1.414 μονάδες.

Σε αυτή την φάση θέλουμε να πιστεύουμε, πως ο 20άρης, επιμέρους μετοχές του «χρωστούν» μία κόντρα κίνηση έως 6-10% υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v