ΧΑ: Προσπάθεια συγχρονισμού με τη Wall

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΕΤΕ και με τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα των πρώτων στηρίξεων το ΧΑ αναζητεί… βηματισμό συγχρονισμού με τα ξένα χρηματιστήρια. Κρίσιμες οι 749 μ. για τον FT 20 και τα 7,3-7,5€ για την ΕΤΕ.

Αμφίσημες οι διαθέσεις στο ΧΑ, με τους βασικούς δείκτες να έχουν διαμορφωθεί στις 1.528,5 ο Γενικός και στις 743,2 μονάδες ο FTSE 20. Η διαμόρφωση του 20άρη χαμηλότερα των 749 μονάδων μας υποχρεώνει να δείξουμε αυξημένη προσοχή- τουλάχιστον όσοι κινούμεθα βραχυπρόθεσμα- και παρά το ότι…παραμένει "ζωντανό" το ανοδικό σενάριο.

Αμφίσημα όμως τα μηνύματα από τις αγορές καθώς από τη μία η Wall "βλέπει" τις 11.000 μονάδες, στο ΧΑ "τσιμπάνε" ξανά οι τιμές στόχοι (όπως καταγράφει ο Γιώργος Α. Σαββάκης) αλλά με την τρόικα να μην συμμερίζεται την αισιοδοξία του Γ. Παπακωνσταντίνου για επάνοδο στις αγορές το 2011.

Ούτως ή άλλως σε γενικές γραμμές ο αρμόδιος υπουργός- κατά γενική εκτίμηση- δεν δείχνει να έχει καλό…συγχρονισμό ούτε να επιβεβαιώνονται οι λόγοι από τα έργα του, αλλά εν πάσει περιπτώσει η εκτίμηση της τρόικας αφορά στη μέσο-μακροπρόθεσμη τάση.

Αυστηρά βραχυπρόθεσμα το ΧΑ σε κάποιο βαθμό θα ακολουθήσει την πιθανή πορεία του DJIA προς τις 11.000 και του DAX προς τις 6.360 εάν πληρωθούν οι προυποθέσεις διεθνώς για μία τέτοια κίνηση.

Μένει να φανεί όμως αυτό άμεσα και τη στιγμή που όπως αναφέρει η Αναστασία Παπαιωάννουορίζονται οι σύμβουλοι της ΕΤΕ για την Finansbank. Διαδικασία που- κατά την εκτίμηση μας- φέρνει κατ΄αρχήν τον όμιλο της Εθνικής κοντύτερα προς τις αγορές, τα "ξένα σπίτια", του διεθνείς συμβούλους και τους πανίσχυρους διαχειριστές.

Εάν αυτό έχει αντίκτυπο- θετικό ή αρνητικό- στη μετοχή της Εθνικής νομοτελειακά θα επηρεάσει ανάλογα ευρύτερα τον κλάδο.

Στη γενικότερα αρνητική κατάσταση θεωρείται ενδιαφέρον, πως με απώλειες 67,9% (για τη μετοχή της ΕΤΕ σε διάστημα 52 εβδομάδων) και σε άλλους τραπεζικούς κύκλους να προσεγγίζει το 75-80 % μεγάλο μέρος της "υποτίμησης" αφομοιώνεται πλέον στις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Πρακτικά αυτό δεν διασφαλίζει τον επενδυτή να δει την επιλογή του ακόμη χαμηλότερα (κάτι που από τεχνικής πλευράς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες) ωστόσο το ρίσκο-έκθεσης μειώνεται ανάλογα με την έκταση της διόρθωσης που έχει προηγηθεί. Εάν μάλιστα οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο συγχρονισθούν με τις διεθνείς αγορές δεν αποκλείεται να επηρεασθεί ανάλογα και το ΧΑ.

Από τεχνικής πλευράς μένει να φανεί- βραχυπρόθεσμα- πως μπορεί να επηρεαστούν η Εθνική, οι τράπεζες καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η διαδικασία α.μ.κ του ομίλου. Σε μία…στροφή των αγορών, που η Morgan Stanley θεωρεί αυξανόμενη την απειλή στον ευρωπαικό νότο- αποδίδει όμως τα εύσημα στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική πλευρά.

Εχουμε εκφράσει την εκτίμηση μας πως οι "αγορές" και οι πανίσχυροι ξένοι παίκτες- σπίτια έχουν κάθε εύλογο συμφέρον να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους. Και ένας πολύ… βολικός τρόπος είναι να "παίξουν" σταδιακά το "χαρτί" της λελογισμένης αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Ούτως ή άλλως στον "πάτο", στον "πυθμένα" και στην κατηγορία των "σκουπιδιών" μας κατέταξαν, δεν τους κάνει δα και πολύ κόπο να ανεβάσουν μία-δύο κλίμακες την junk επιλογή τους...

Υπεραξίες και με το παραπάνω θα βγάλουν όπως άλλωστε και με την συντονισμένη και εν πλήρει γνώση τους υποτίμηση της ελληνικής οικονομίας τους προηγούμενους μήνες.

Όπως τότε τους συνέφερε- για πολλούς και διαφόρους λόγους- το short παιχνίδι γιατί να μην αρχίσουν να διαμορφώνουν συνθήκες μόχλευσης για ένα long ποντάρισμα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v