Οι τράπεζες πεδίο δράσης των πωλητών

Η απουσία καθαρών αποφάσεων από την σύνοδο κορυφής οδήγησαν σε διόρθωση το ΓΔ για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Σημαντικές πιέσεις στις τράπεζες. Πτώση για ΕΤΕ (1,19%), ΕFG (3,93%), MPB (3,64%).

Ήταν γενική εκτίμηση ότι η Αγορά ήθελε “καθαρές” αποφάσεις από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, όμως τελικές συμφωνίες για το πρόβλημα της κρίσης χρέους δεν επετεύχθησαν, όλα παραπέμπουν τον Μάρτιο (και βλέπουμε) και με δεδομένο ότι πολλοί Δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν προσεγγίσει επίπεδα σημαντικότατων αντιστάσεων, οι πωλητές έκαναν το 2Χ2 για τον Γενικό Δείκτη.

Ακόμα επιφυλακτικότερη η εικόνα εκτός 20αρη, όπου για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν σαφώς περισσότεροι.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση δεν παρατηρήθηκαν αξιοπρόσεκτες θετικές διαφοροποιήσεις, όμως η σχετική αναρρίχηση αρκετών αποτιμήσεων ίσως απαιτεί σαφώς μεγαλύτερο κόστος προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση.

Έτσι οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές σταδιακά φαίνεται να μειώνονται και περιορίζονται εκεί που δραστηριοποιούνται πιο “αποφασιστικές” δυνάμεις.

Παρά ταύτα TBank, Intrakat, Ελαστρον, Ιντρακόμ, Σιδενόρ, Σαράντης και εβζ ήταν μερικοί από τους τίτλους που χάρισαν ημερήσιες “συγκινήσεις”.

Αντίθετα ο τίτλος του 2010, Paperpack, δείχνει ότι έχει την διάθεση να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε, καθώς συνεχίζεται να παρατηρείται “συνωστισμός στην θύρα εξόδου”.

Πεδίο δράσης των πωλητών ο Τραπεζικός κλάδος, όχι μόνο λόγω των συνεχιζόμενων φημών – εκτιμήσεων σύμφωνα με τις οποίες και άλλα Τραπεζικά Ιδρύματα θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και διότι οι επενδυτές άρχισαν να προσμετρούν με περισσότερη προσοχή τις πρόσφατες δηλώσεις Τρισέ σύμφωνα με τις οποίες τα Τραπεζικά Ιδρύματα πρέπει σταδιακά να “απογαλακτιστούν” από την ΕΚΤ.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε τα απαιτούμενα “καύσιμα” για κίνηση της Αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα, εκτιμάται ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί στις συναντήσεις της τρόικας με βασικούς Υπουργούς, αλλά και στα αποτελέσματα των εισηγμένων που θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται, έστω και με σχετικά βραδείς ρυθμούς.

Σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία των εμπλεκομένων θα παίξει και η αυριανή δημοπρασία του ΟΔΔΗΧ για έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας.

Η διόρθωση θα είναι περιορισμένη και μικρής χρονικής διάρκειας, δίνοντας ευκαιρίες για περιορισμένης έκτασης αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, εκτιμούν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι και τονίζουν ότι μετά από μία μικρή ανάπαυλα η Αγορά θα διεκδικήσει νεότερα υψηλά, ιδιαίτερα αν συνεχίσουν να επιδεικνύουν θετικές διαθέσεις οι διεθνείς Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που ξεκίνησε μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον, καθώς εκτός από την αυριανή δημοπρασία, στις 9/2 η Coca-Cola ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2010, στις 10/2 εισέρχονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της Πειραιώς που προήλθαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου και στις 11/2 ολοκληρώνεται η άσκηση του δικαιώματος για την αύξηση κεφαλαίου της MPB.

Βεβαίως υπάρχει και η συντηρητική σχολή σκέψης που συνιστά άμεση κατοχύρωση κερδών και απλά παρακολούθηση των δρώμενων στο ταμπλό της Σοφοκλέους, μέχρις ότου ο Δείκτης πείσει ότι έχει την απαιτούμενη δυναμική να κινηθεί υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, αξίζει να αναφερθεί ότι στις διαθέσεις διόρθωσης που επέδειξαν οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι, δεν υπήρξε “αντιπαράθεση” από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, όπου μόνον οι ΟΤΕ και Βιοχάλκο κατόρθωσαν να κλείσουν μα αξιοπρόσεκτα κέρδη.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων.

Ένα σχήμα όπου οι Τράπεζες θα μπορούσαν να ανταλλάξουν τα Ελληνικά, Ιρλανδικά και Πορτογαλικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους με ομόλογα αξιολόγησης ΑΑΑ του Ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF και να υποστούν διαχειρίσιμες ζημιές, θα περιόριζε την κρίση και θα απέτρεπε μια παύση πληρωμών, επισημαίνουν σε κοινή τους έκθεση ο διευθυντής του Centre for European Policy Studies, Daniel Gros και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer.

Αντίθετα, προειδοποιούν ότι η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF, που είναι μία από τις λύσεις που εξετάζει η ΕΕ, θα επιτείνει την κρίση, αποσταθεροποιώντας τα δημόσια οικονομικά των Χωρών που σήμερα είναι σταθερές.

Αυτό που προτείνουν οι δύο οικονομολόγοι είναι ένα σχέδιο με δύο βήματα, στο πλαίσιο του οποίου οι Τράπεζες θα κληθούν να υποστούν ζημιές 20-25% από τις θέσεις τους σε Ελληνικά, Ιρλανδικά και Πορτογαλικά ομόλογα. Στη συνέχεια, θα τα ανταλλάξουν με ομόλογα του EFSF.
“Οι επενδυτές θα έπρεπε να διαγράψουν περίπου 130-160 δισ. ευρώ από τα συνολικά χρέη των Χωρών GIP (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), ενώ το EFSF θα έπρεπε να αποκτήσει έκθεση 490-520 δισ. ευρώ”, υπολογίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το συνολικό δημόσιο χρέος των τριών Χωρών διαμορφώνεται σήμερα περίπου στα 650 δισ. ευρώ.

Θα αγοράσουμε Ελληνικά ομόλoγα μόνο εάν… η Eυρώπη φροντίσει και απαλλάξει την Ελλάδα από ένα μέρος του χρέους της και η Ελλάδα βγει για λίγο από το ευρώ. Αυτή είναι η θέση της Pimco και του επικεφαλής της Mohamed El-Erian, σύμφωνα με τον οποίο, εάν η ΕΕ δεν φέρει το Ελληνικό χρέος στο 90% του ΑΕΠ της Χώρας τότε τα μέτρα λιτότητας θα “πνίξουν” την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Ο Ελληνικός λαός δεν θα αντέξει με το τρέχον πρόγραμμα λιτότητας” συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον El-Erian, οι διεθνείς επενδυτές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνον μόλις δουν ότι η Ελληνική οικονομία επιστρέφει σε μία βιώσιμη οδό ανάπτυξης. Η Αθήνα μπορεί να αντέξει να πάρει ένα μικρό διάλειμμα από το ευρώ και να επιστρέψει όταν γίνει και πάλι περισσότερο ανταγωνιστική, όπως προσθέτει.

Παράλληλα, τονίζει επίσης πως ακόμη δεν σκέφτεται να αγοράσει Ελληνικά, Ιρλανδικά ή Πορτογαλικά ομόλογα, αλλά ίσως το κάνει στο μέλλον καθώς ο ίδιος ελπίζει ότι οι προσπάθειες για λύση της κρίσης στην Ευρωζώνη θα συνεχιστούν και δεν θα επικεντρωθούν μόνο στο θέμα της ρευστότητας αλλά και στο επίπεδο του χρέους των Χωρών, καθώς και στην ανταγωνιστικότητά τους. Όπως συμπληρώνει, η ανταγωνιστικότητα είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα για τις υπερχρεωμένες Χώρες και αποτελεί την μόνη οδό για την έξοδό τους από την κρίση.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, οι “κόκκινοι” δείχνουν περισσότεροι στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισαν οι Βιοχάλκο (+2,6%), ΟΤΕ (+1,29%) και Πειραιώς (+1,86%).
Μικρότερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Τιτάνα, Motor Oil, Jumbo και αμετάβλητοι η μετοχή της Αγροτικής.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Eurobank, MPB, του 2% για Μυτιληναίο, MIG και του 1% για ΔΕΗ, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό “gap” και υποχώρησε μέχρι τις 1632,35 μονάδες (10.43), για να αντιδράσει σχετικά γρήγορα ανεβαίνοντας μέχρι τις 1665,51 μονάδες.
 
Όμως μετά τις 12.43 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 17.00 βρέθηκε στις 1646,76 και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1653,63 μονάδες με απώλειες 0,48%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 113 εκατ. από τα οποία το 1 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Ανεκτή η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 90 πτωτικών, 25 τίτλοι με κέρδη από 4 έως 19,42% και άλλοι 22 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 19,57%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το ράλι ανόδου των τιμών μετοχών από τις 10 Ιανουαρίου και μετά δημιούργησε νέα δεδομένα και επανέφερε τους αγοραστές στο προσκήνιο, έστω και αν η επόμενη συνεδρίαση παραμένει άγνωστη για το σύνολο των ειδικών, επισημαίνει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Οι αγοραστές έχουν γίνει “πλειοψηφικό ρεύμα” στο Χ.Α. χάρη στις πρωτοβουλίες των ηγετών της Ευρώπης που δηλώνουν καθαρά ότι αναζητούν λύση στο δημοσιονομικό χρέος των αδύναμων κρατών της Ευρώπης.

Οι παραπάνω προσδοκίες περνούν από την Αγορά μετοχών και κυρίως από τον Τραπεζικό κλάδο που πλέον “αξίζει” περισσότερο αν ολοκληρωθεί η διευθέτηση του προβλήματος.
Το όριο της διόρθωσης μπορεί να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1500 μονάδες που κι αυτή η περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ως η ακραία επενδυτική... έκφραση.

Κατά την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η Αγορά μπορεί να εισέρχεται σε βραχυπρόθεσμο κανάλι μεταβλητότητας, όμως ο Γενικός Δείκτης δεν αποκλείεται να “δει” τιμές υψηλότερες των 1700 μονάδων, πριν την σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου.

“Καθαρές” αποφάσεις ήθελαν από την Ε.Ε. οι Αγορές και δεν τις πήραν, τονίζει με σημασία ο Στρατής Πολυχρονέας.

Μια συνολική και πειστική λύση που θα αφορούσε όλες τις Χώρες που μπορεί να ζητήσουν τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ είναι πολύ πιθανόν να οδηγούσε την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά και τα Χρηματιστήρια της Ν. Ευρώπης σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψει κανείς και τη σημαντική άνοδο των Χρηματιστηρίων αυτών από την αρχή του έτους έως σήμερα, χωρίς επί της ουσίας την υποστήριξη των δημοσιονομικών μεγεθών ή και των προοπτικών ανάπτυξης των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες τα μεσοσταθμικά επιτόκια στις δημοπρασίες των Κρατικών ομολόγων να έχουν υποχωρήσει ή να εμφανίζουν τάσεις σταθεροποίησης, ωστόσο οι υποβαθμίσεις συνεχίζονται για τις Χώρες που έχουν ενταχθεί στο Μηχανισμό Στήριξης.

Με μόλις το 57,5% των αποτελεσμάτων του S&P 500 να έχει ανακοινωθεί (αναλογία θετικών προς αρνητικές εκπλήξεις 2.8 προς 1), το ενδιαφέρον αναμένεται να παραμείνει στα εταιρικά αποτελέσματα την προσεχή εβδομάδα (Loews 07/02 – Walt Disney, Sara Lee, Avon 08/02 – Coca-Cola, Cisco Systems, Polo, Northrop Grumann, Allstate, Kimco, Prudential, Metlife 09/02 – και Kraft Foods, Goodyear, SprintNextel, Philip Morris 10/02), καθώς η πλειονότητα αυτών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα στην Ευρώπη (UBS, Elan, Telenor, Swedbank Xstrata, BG Group, Arcelor Mittal 08/02 – Peugeot, TUI, Coca Cola 3E, Statoil, Reckitt Benckiser, Air France-KLM 09/02 – Renault, Credit Suisse, Zurich Financial, KBC, Alcatel-Lucent, Legrand, Diageo, Skanska, Danske Bank, L’ Oreal, Rio Tinto 10/02 – ThyssenKrupp, Total 11/02). Από τεχνικής απόψεως η στήριξη για το FTSE/ASE 20 εντοπίζεται στις 740 μονάδες και η αντίσταση στις 800 μονάδες, όμως το σενάριο για πιθανή διόρθωση φαίνεται να κερδίζει πόντους σύμφωνα με τον αναλυτής της Solidus Sec.

Η αξιολόγηση των όποιων εξελίξεων στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής για το “πακέτο” της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη κατεύθυνση της Ελληνικής Αγοράς την εβδομάδα, που μόλις ξεκινάει δρομολογώντας έτσι τη συνέχεια της ανόδου ή την απαρχή ενός διορθωτικού καθοδικού κύματος.

Πάντως τόσο οι δείκτες (ΓΔ, FTSE 20, ΔΤΡ) όσο και οι περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ ισχυρές αντιστάσεις (ΓΔ: 1700 μον, FTSE 20: 800 μον, ALPHA : 5.1€, ETE: 7.88 / 8€, MYT: 5.5€, OPAP : 16.2€) όπου εάν διασπαστούν ανοδικά θα αλλάξουν ριζικά το μέχρι πρότινος καθοδικό τοπίο, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Ανοδικό μεν αλλά ιδιαίτερα “ομιχλώδες” παραμένει το κλίμα στα υπόλοιπα μεγάλα Χρηματιστήρια με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο να αποτελούν ένα mini αγκάθι στις πληθωριστικές πιέσεις ελέω πετρελαίου.

Επίσης, σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, μετά από μία σύντομη επίσκεψη προς το ανοδικό όριο του 1.38 η συναλλαγματικά αναλογία του EUR / USD γύρισε έντονα καθοδικά προς τη γραμμική στήριξη του 1.3520 δείχνοντας όμως σημάδια, στο τρίωρο διάγραμμα τιμών, περαιτέρω πίεσης κυρίως εάν καταγράψει κλεισίματα κάτω από τον Expo κινητό μέσο όρο των 144 τρίωρων στο 1.3528 περίπου. Διαγραμματικό σενάριο, όπου εάν στεφθεί με επιτυχία θα φέρει την ισοτιμία στο 1.3410.

Η διάψευση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και το ασαφές μήνυμα από την σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ασκήσουν αντίρροπες δυνάμεις στην διαμόρφωση της ημερήσιας τάσης που από την Τετάρτη βρίσκεται σε φάση αυξημένης μεταβλητότητας, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η στάση της Αγοράς από τεχνικής άποψης είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενη λόγω των ισχυρών υπερτιμήσεων και θα δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την υπέρβαση ή εκ νέου δοκιμασία των 1700 μονάδων.

Σε ενδεχόμενη αδυναμία της Αγοράς θα ήμασταν αγοραστές σε ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, και ΕΧΑΕ λόγω των καλών τεχνικών χαρακτηριστικών που έχουν στα διαγράμματα τους αλλά και των άμεσων θετικών επιχειρηματικών τους προοπτικών, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με συνεδρίαση μικρής υποχώρησης και χαμηλότερων συναλλαγών ξεκίνησε η εβδομάδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 0,4%, ενώ αξιοπρόσεκτες αγορές έγιναν την τελευταία ώρα, με τις τελευταίες πράξεις στην θεωρητικής τους τιμή.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7014, τιμή εκκαθάρισης 770,32) κινήθηκαν μεταξύ 760,5 και 779,75 μονάδων.

Μικρός αλλά αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (251700 Alpha Bank, 570000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4744), Alpha Bank (3429), Πειραιώς (4002), Eurobank (1526), ΟΤΕ (884), MIG (119), Κύπρου (235), Ταχ. Ταμιευτήριο (594), Αγροτική (401), ΔΕΗ (760), Μυτιληναίος (788), ΓΕΚ (127), MPB (1804), Intralot (182), Τιτάν (176), Motor Oil (116), Ιντρακόμ (1960).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 7/2 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (509377 τεμ.), Eurobank (190000 τεμ.), Πειραιώς (158910 τεμ.), MPB (500000 τεμ.), Κύπρου (100000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (415000 τεμ.), Πειραιώς (50000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (20058112 τεμ.), Eurobank (13326112 τεμ.), Εθνική (8979804 τεμ.), Πειραιώς (25592527 τεμ.), MPB (14796804 τεμ.), Κύπρου (5175068 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 07/02/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοιχτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. Καθαρή Ανοιχτή θέση: (677,847) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοιχτής Θέσης: (0.20%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοιχτής θέσης: 04 Φεβρουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v