Παλεύει να κρατήσει τις 1.600 η Σοφοκλέους

Υπό δοκιμασία οι 1.600 μονάδες για τη Σοφοκλέους. Ξανά χαμηλότερα των 7 ευρώ η Εθνική, ενεργότερη η ΑΤΕ (με 18άρι για την ΕΒΖ) και λίγα κέρδη για πετρελαικές Μotor Oil, ΕΛ.ΠΕ.  Πτώση για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Τουλάχιστον ΄΄παλεύονται΄΄ οι 1.600 μονάδες με ό τι αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα.

Το ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσης επιβεβαίωσης (ή όχι) των 1.550 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί από μόνο του κάτι το ενθαρρυντικό, μετά μάλιστα τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Λιβύη με δυσμενείς για την οικονομία επιπτώσεις.

Από χαμηλότερες τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί έως τις 1.589, τον FΤ 20 έως τις 743 μονάδες με αρκετές μετοχές του 20άρη να επιχειρείται να αντιδράσουν υψηλότερα. Όχι τίποτε σπουδαία πράγματα αλλά εν πάση περιπτώσει μία προσπάθεια να αποφευχθούν άμεσα τα χειρότερα.

Μετά τα πρώτα 25-30 της συνεδρίασης η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 13,8 εκατ. ευρώ, μέτριες πλην όμως σε πτωτική αγορά (και αυτό είναι κατ΄αρχήν θετικό) από τα οποία 3,2 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική.

Για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η συνεδρίαση ξεκίνησε με ουρά πωλήσεων, η τιμή διόρθωσε προς τα 6,96 αντέδρασε στη συνέχεια έως τα 7,08 ευρώ όπου εμφανίστηκαν αρκετές πωλήσεις. Πριν από λίγο η μετοχή υποχωρούσε οριακά κάτω από τα 7 ευρώ με την ζώνη των 7,1-7,2 ευρώ να μεταβάλλεται εκ νέου σε αντίσταση.

Εμφανής- από τεχνικής πλευράς- η αδυναμία για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραπέμπει σε συνέχεια πωλήσεων, τουλάχιστον για την επόμενη ώρα. Χαμηλότερες τιμές και ήπιες πωλήσεις σε Alpha Bank, Eurobank υψηλός δανεισμών τίτλων, ενίσχυση των θέσεων πώλησης σε ΣΜΕ τόσο επι μέρους τίτλων όσο και στον FΤ 20.

Η νέα απανταχούσα των δανειστών, που μέσω του Μνημονίου βρέχει…νέα μέτρα (σειρά θεμάτων στην σχετική ενότητα του euro2day) σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από το ακριβότερο πετρέλαιο καθιστούν την όποια προσπάθεια αντίδρασης εξαιρετικά αμφίβολη. Είναι ενδεικτική η επιφυλακτικότητα που κυριαρχεί και στις περισσότερες ευρωαγορές με ενδεικτική την οριακή κίνηση του DAX πέριξ των 7.150 μονάδων.

Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει εμφανή κλίση για επίπεδα χαμηλότερα των 7.000 μονάδων προτού φανεί εάν θα αντιδράσει στη συνέχεια και προς τις 25 Μαρτίου για ΄΄νέα υψηλά΄΄ . Ρευστό και πάλι το περιβάλλον, νευρικότητα και απογοήτευση στην Αθήνα με ενδεικτική την για έκτη συνεχόμενη φορά μετάθεση στις….ελληνικές καλένδες του διαγωνισμού για το Θριάσιο.

Κατατοπιστικά τα όσα αναφέρονται σε σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα ενδεικτικά συνάμα της δυσχερούς θέσης που έχει περιέλθει πλέον η κυβέρνηση. Εύλογα ο αντίκτυπος (κυρίως ) στο ΧΑ δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός.

Από τον FΤ 20 στην Αγροτική Τράπεζα κάτι επιχειρήθηκε να γίνει, η τιμή έφθασε έως τα 0,82 ευρώ για να διολισθήσει στη συνέχεια λίγο χαμηλότερα προς τα 0,80 ευρώ. Στα 3,06 ευρώ η μετοχή της Κύπρου, ενώ οι μετοχές των Eurobank, Ελ.Πε και ΟΤΕ κινούνται στον ρυθμό των αποτελεσμάτων. Επιπρόσθετα τα Ελ. Πε ευνοούνται και από την συγκυρία κάτι που αποτυπώνεται στην αντίδραση και της ΜΟΗ προς τα 8,93 ευρώ.

Στα 16 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, που φαίνεται να ισορροπεί και πάλι, ενώ ΔΕΗ και 3 Ε προσφέρουν και σήμερα χρήσιμες στηρίξεις στον 20άρη. Από την ΔΕΗ θα περίμενε κάποιος περισσότερα καθώς μέσα στις προσταγές της τρόικας είναι και η απελευθέρωση των τιμολογίων (…καήκαμε).

Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο μεσαίος χώρος, με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια να είναι ίσως τα μόνα που ξεχωρίζουν από τον FtseM καθώς στις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη οι συναλλαγές είναι…αστείες. Από τον Small Cap αξιοπρόσεκτο το 12άρι της ΕΒΖάχαρης σε συνδυασμό με την αντίδραση της μητρικής ΑΤΕ θα μπορούσε να προοιωνίζεται κάτι καλύτερο από πλευράς ομίλου.

Θα δείξει όμως και στην περίπτωση της ΑΤΕ, που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να διεκδικήσει κάποια στιγμή ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις. Σταθερά υψηλότερα η MLS (από τις εξαιρέσεις της κατηγορίας, όπου ο βασικός μέτοχος αν μη τι άλλο σέβεται τον μέτοχο), η προσπάθεια στην Lavipharm να επαναπροσεγγισθούν τα 0,55 ευρώ, η κίνηση του Βωβού προς τα 1,46-1,48 ευρώ.

Πέραν αυτών όμως ουδέν άξιον αναφοράς…με τον ΓΔ να παραμένει οριακά χαμηλότερα των 1.600 και τον Ftse20 στις 745-750 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v