Κλειδί οι 655 μονάδες για τον FTSE 20

Στα χαμηλά της αγοράς, στα ελάχιστα 14 ετών για τις τράπεζες αναδεικνύονται επιμέρους ενδιαφέρουσες παράμετροι, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Κλειδί οι 655 μονάδες για τον FT 20 και εύλογο ενδιαφέρον για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Βγήκαν στο σφυρί οι πρώτες ΔΕΚΟ, είναι το εύγλωττο πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας με αρκετές ακόμη εφημερίδες να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος.

Σε πρώτο πλάνο ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ λέει η Εθνική Sec. που εκτιμά και το ρίσκο των αποκρατικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή αναδεικνύονται από διάφορες εστίες ενδιαφέρουσες ειδήσεις, φήμες και εξελίξεις από το λ.χ ενδιαφέρον των γάλλων για τον ΟΔΙΕ, την και τυπικά (επιτέλους ) εκδήλωση της πρόθεσης των γερμανών για ακόμη ένα 10% του ΟΤΕ, το ενδιαφέρον της τσεχικής CEZ, ακόμη και η συμφωνία Τουρκίας-Αζέρων που ανοίγει τον δρόμο για τον ελληνο-ιταλικό αγωγό όλα αυτά χρήζουν προσοχής.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.437, τον FTSE 20 στις 652 μονάδες, τις τράπεζες να επιχειρείται να αντιδράσουν από τα χαμηλά 14 ετών (όπως σημείωνε στις 18/4 χαρακτηριστικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος) τη μετοχή της Εθνικής 49,9 % χαμηλότερα από τα υψηλά 52 εβδομάδων (11,44 ευρώ στις 30/4/10) το ΧΑ, οι αγορές είναι λογικό να ελκύουν κατ΄ αρχήν το διερευνητικό ενδιαφέρον ορισμένων παικτών.

Σε αυτή την συγκυρία ο φίλος zelis677 (serraios.gr) επιλέγει να ανοίξει και πάλι μία ευρεία και γόνιμη συζήτηση για τους κυματισμούς της αγοράς, την… ανίχνευση του χαμηλού πυθμένα με αρκετές προσεγγίσεις να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Έφτασε η ώρα για αγορές στη… Σοφοκλέους εκτιμά η ομάδα της metatrading (Σ. Βασιλείου & Η.Μπούσιος ) για… λύση στο γόρδιο δεσμό της ελληνικής κρίσης κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανικολάου σε μία συγκυρία, που μέσω του Bloomberg αποστέλλεται ένα μήνυμα προς την γερμανική πλευρά όσον αφορά στην πιεστική επιμονή της για τον χρόνο και το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Όλα αυτά ενδιαφέροντα, ορισμένα εξ αυτών θα λέγαμε πως χρήζουν δεύτερης και τρίτης εξέτασης, ανάγνωσης καθώς η τεχνικότητα βασικών δεικτών, μετοχών διαμορφώνεται σε περιοχές, που προκαλούν πολύ συζήτηση. Κατά την εκτίμηση μας και μόνο, που σε αυτές τις αποτιμήσεις, σε αυτή την συγκυρία… ανοίγει η κουβέντα για το αν είναι συμφέρουσα ή όχι ή μία ή η άλλη επιλογή εάν είναι φθηνή ή μπορεί να γίνει φθηνότερη η δείνα εισηγμένη σημαίνει αρκετά.

Παρακολουθούμε σταθερά την προσέγγιση ειδικών της αγοράς, την ανάλυση της eZMarket ή των φίλων Στέφανου Γεωργίου, Δημήτρη Γονιδάκη και αρκετών άλλων καλών παικτών, ειδικών και ενισχύουμε την εκτίμηση μας, πως ακόμη και εάν δεν έχει έρθει η ώρα πιθανότατα δεν αργεί και πολύ.

Το βλέπουμε σε μη τραπεζικές μετοχές, που είχαν story και σταδιακά ανέβαζαν «στροφές» τις προηγούμενες εβδομάδες, μήνες. Είτε πρόκειται για τον ΟΤΕ, που αντιδρά σταθερά από τα ελάχιστα των 5,16 (!) ευρώ και «απειλεί» πλέον τα υψηλά 52 εβδομάδων των 8,70 ευρώ. Είτε πρόκειται για τους Μυτιληναίο, Motor Oil ή ακόμη και τις «κρατικές» ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ είτε τις Ελληνικά Καλώδια, Πλαστικά Θράκης το… ταμπλώ αργά μεν αλλά μεθοδικά αποτυπώνει τα επερχόμενα.

Αναμφίβολα για να μην… βουλιάξει ο FTSE 20 με διόρθωση κάτω από τις 620 μονάδες και σε νέα ελάχιστα θα πρέπει να αλλάξει τάση. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έρθουν τα πάνω- κάτω στις τράπεζες , να αναλάβουν οι δεικτοβαρείς δυνάμεις.

Η πληροφόρηση μας, οι ενδείξεις και κυρίως η τεχνική ανάλυση ενισχύουν την εκτίμηση μας πως στον τραπεζικό κλάδο… κάτι ετοιμάζεται. Κάτι, που θα μπορούσε να ανασύρει τον κλάδο από τα χαμηλά 14 ετών, να δημιουργήσει μόχλευση, να παραπέμψει σε συνέργειες. Και βεβαίως προς την κατεύθυνση των όσων επίμονα επιτάσσουν εδώ και μήνες από την ΕΚΤ, τις «αγορές» μέχρι την ΤτΕ και την ελληνική κυβέρνηση.

Ενδεχομένως καταλυτικός να αποδειχθεί ο ρόλος των ΤΤ ή της ΑΤΕ των διεργασιών που έχουν δρομολογηθεί με αφορμή τους δύο αυτούς φορείς. Πιθανόν με την προσφυγή μίας μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας σε πρόωρη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εάν αληθεύουν οι φήμες, πως ισχυρός ξένος παίκτης είναι θετικός στο ενδεχόμενο της ενεργούς συμμετοχής του.

Με την αποτίμηση στα 2,09 δισ. ευρώ ο μεγάλος ιδιωτικός τραπεζικός όμιλος θα μπορούσε να προχωρήσει μερικά βήματα ανοίγοντας τον δρόμο και για επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ άλλων ομίλων από το σημείο, που είχαν διακοπεί πριν μερικούς μήνες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v