Σε αμφισβήτηση οι τράπεζες, σε κλοιό το ΧΑ...

Δεν λέει να φύγει η επιφυλακτικότητα για τις τράπεζες και με αυτήν οι συνεχείς πιέσεις σε μετοχές του κλάδου. Στα όρια των 635 μ. ο FΤ20, πάλι κάτω από τα 5 δισ. η ΕΤΕ, επιμένουν οι πωλητές και στις λοιπές δυνάμεις.

Στο ίδιο (πτωτικό) έργο θεατές στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.412,8, τον Ftse20 στις 636,9 μονάδες και τις πιέσεις στις τράπεζες να επανέρχονται. Στα 5,13 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ (σ.σ με ελάχιστο ημέρας στα 5,07 ευρώ), με σημαντική πίεση και στους τίτλους των Alpha Bank-Eurobank που υποχώρησαν στα 3,77 και 3,62 ευρώ αντίστοιχα. Με την αποτίμηση της Εθνικής να υποχωρεί εκ νέου χαμηλότερα των πέντε (5) δισ. ευρώ καθώς οι πωλητές επιμένουν, οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται.

"Οι αγορές θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και… προτείνουν εθελοντική αναδιάρθρωση -με παράταση στις λήξεις ομολόγων- φέτος και πλήρη στάση πληρωμών το 2012 ή ’13" αναφέρονται μεταξύ άλλων σε σχετικό θέμα των Financial Times και σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών οικονομικών παραγόντων αυτός ακριβώς ο…φόβος επενεργεί ανασταλτικά για τον κλάδο, τον Ftse20, το ΧΑ.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως η ομάδα της Pimco επιμένει με τον επικεφαλής του ομίλου Andrew Balls να δηλώνει πως «…οι ρυθμιστές πρέπουν να βάλουν στην καραντίνα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της καραντίνας δείχνει να αποδίδει, αλλά η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει κάθετα και ταχύτατα.»

Παράμετροι, που συντηρούν το κλίμα αμφισβήτησης, τη νοσηρότητα της κατάστασης και την αμφισβήτηση σε όλο και περισσότερους ενεργούς παίκτες. Κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται λογικό, που ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα υπάρχουν διαχειριστές, παίκτες που αποχωρούν από την Εθνική ή την Alpha Bank, Euroabnk αλλά και άλλες τράπεζες.

Και μάλιστα με την τρέχουσα τιμή της ΕΤΕ σχεδόν 52% χαμηλότερα από τα υψηλά 52 εβδομάδων (10,56 στις 10/5/2010) ενώ σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνονται και οι λοιπές του κλάδου.

Με το πρόβλημα να συνεχίζεται στις ελληνικές τράπεζες, ο Ftse20 δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί πως έχει ολοκληρώσει τον (ίσως ) τελευταίο ( και τελειωτικό… ) πτωτικό κύκλο του με ζητούμενο το αν η διόρθωση θα τερματιστεί στην περιοχή των "πυθμένων" (622,9 μονάδων) ή ακόμη πιο χαμηλά.

Ούτως ή άλλως το ΧΑ βρίσκεται σε πτωτικό εναγκαλισμό ακόμη και την περίοδο της ανοδικής αντίδρασης των ξένων χρηματιστηρίων, της επαναπροσέγγισης των ιστορικά υψηλών για τον DAX στην Φραγκφούρτη.

Από αυτή την άποψη, δηλαδή της συνεκτίμησης του κλίματος στις διεθνείς αγορές, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπεριστατωμένη προσέγγιση του Γιώργου Αντωνάκου (αναλυτή της FXCM Hellas).

Πρακτικά εάν το ΧΑ, που ακόμη έχει δρόμο- πολύ δρόμο- μέχρι τα κρίσιμα του Ιουνίου συγχρονισθεί με έναν -τεχνικά λογικό- κύκλο διόρθωσης των ξένων αγορών τότε η βραχυπρόθεσμη τάση και κινήσεις μας απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και εγρήγορση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v