Υποχωρεί στα 5 ευρώ η μετοχή της Εθνικής

Στο αρνητικό κλίμα των ημερών προστέθηκε και ο απαραίτητος… γερμανικός δάκτυλος. Νέος ενδοσυνεδριακός "πυθμένας" για FT-20, χαμηλότερα των 1.380 ο Γ.Δ., οριακά στα 5 ευρώ η Εθνική. Κάτω από τα 2 δισ. και πάλι Alpha, Eurobank.

«Ξαναβαραίνουν» οι τράπεζες και… παραδίδονται προς χαμηλότερα επίπεδα βασικοί δείκτες, μετοχές.

Η κλίση γίνεται εμφανέστερη από τις 12:40 και μετά με τον εν εξελίξει πτωτικό κυματισμό να βαθαίνει μετά τις 13:20, οπότε και εντάθηκαν οι πωλήσεις – πιέσεις σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς.

Ο Γ.Δ. ξανά κάτω από τις 1.390 μονάδες ενώ ο FT - 20 κατέγραψε ενδοσυνεδριακά "πυθμένα" στις 621,6 μονάδες, καθώς σημαντικές απώλειες μετρά και η δεικτοβαρής 3E.

Σημειώνεται πως τα εν λόγω επίπεδα αποτελούν χαμηλό για τον FT 20 από το 1998.

Στα 3,66 ευρώ πριν από λίγο η Alpha Bank, στα 3,56 η Eurobank, μόλις 4 λεπτά πάνω από τα 5 ευρώ η Εθνική.

Οριακά στο 1 ευρώ και κάτι η Πειραιώς, με συνδυασμένες πιέσεις και σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ.

Όλα αυτά με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν, στις 13:40, τα 34 εκατ. ευρώ.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο ΧΑ, η κατάσταση στις ευρωαγορές είναι σαφώς καλύτερη, κάτι που αναδεικνύει τα εγγενή προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Με τις τράπεζες να αμφισβητούνται με τελευταία την Deutsche Bank να κάνει τους δικούς της υπολογισμούς, το φορο-πακέτο που εξάγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου να επιτείνει την επιφυλακτικότητα αντί να την περιορίζει, η αγορά «βυθίζεται» στην υποτίμηση, απαξίωσή της.

Ώς προς την D. Bank, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των Eurobank και Alpha Bank δέχτηκαν πλήγμα στη χθεσινή συνεδρίαση με τις πιέσεις να διατηρούνται και στη σημερινή, εν μέσω διαρροής στις χρηματιστηριακές, παλαιότερης (από 26/4) έκθεσης της Deutsche Bank όπου αναφερόταν σε -χαμηλή πάντως- πιθανότητα διαγραφής τους από τους δείκτες MSCI.

Με την αποτίμηση της Εθνικής και πάλι στα 4,84 δισ. ευρώ, την Alpha Bank ξανά κάτω από τα 2 και τη Eurobank στα 1,92 δισ. ευρώ.

Με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να παραμένουν απαισιόδοξες και χωρίς να φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα κάποια… αχτίδα ελπίδας.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις η μετοχή του Ελλάκτωρα (3,26 ευρώ) και της Jumbo (5,42 ευρώ) αντιδρούσαν οριακά κόντρα στο νέο ευρύτερο πτωτικό κύμα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχώριζαν ΕΧΑΕ, Intralot, Eurobank Properties, ενώ σταθερή παρέμενε η J&P ΑΒΑΞ, Forthnet και ΟΛΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v