Εξασθενεί η αντίδραση στη Σοφοκλέους

Ηπια κέρδη στο ΧΑ με την Εθνική να υποχωρεί στη τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω από 3Ε και ΟΠΑΠ. Κέρδη για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς. Πτώση για Τιτάνα. Κλειδί πάντα οι 605 μονάδες για τον FT-20.

Βαθιά στην ύφεση παραμένει η ελληνική οικονομία, μειώνεται οι καταθέσεις αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr.

Δεν θα εστιάσουμε στις απαντήσεις του υπουργείου Οικονομικών (… άλλωστε ελάχιστη σημασία έχουν και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τις λάβει στα σοβαρά υπόψιν) όσο στην επιβεβαίωση της τραγικής κατάστασης.

Στο ΧΑ βασικοί δείκτες, μετοχές έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής αντίδρασής τους, ενώ οι συναλλαγές που μετά βίας φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ αποτυπώνουν δε την πραγματικότητα και την αδιέξοδη κατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο, ο μεν Γενικός Δείκτης κρατά τις 1.350 μονάδες, ο δε FTSE-20 δεν χάνει, προς ώρας, τις 605 μονάδες.

Από τεχνικής και μόνο πλευράς η συγκεκριμένη τεχνική ένδειξη συνεκτιμάται κυρίως από τους βραχυπρόθεσμους παίχτες.

Από τις τράπεζες, η Alpha Bank έχει χαμηλό ημέρας στα 3,50 και υψηλό τα 3,60 ευρώ, με συναλλαγές 1,7 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank παραμένει χαμηλότερα του 1,9 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινείται κοντά στο χαμηλό ημέρας των 4,71 ευρώ, με υψηλό τα 4,91 συναλλαγές 5,3 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 4,627 δισ. ευρώ.

Στην τρέχουσα αποτίμηση της Εθνικής ο ΟΠΑΠ με 4,676 δισ. ευρώ υποσκελίζει τον τραπεζικό όμιλο, τον ρίχνει στην 3η θέση της σχετικής κατάταξης περνώντας στη 2η θέση.

Με δεύτερο τον ΟΠΑΠ, διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση, έστω και βραχυπρόθεσμα, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της πρώτης Coca Cola 3E διαμορφώνεται στα 6,596 δισ. ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας η ανατροπή ΟΠΑΠ σε βάρος της ΕΤΕ αποτελεί ισχυρότατη ένδειξη των όσων διαδραματίζονται στις τράπεζες, στο ΧΑ, τους τελευταίους μήνες.

Στην τρίτη θέση λοιπόν ο όμιλος της Εθνικής, με βάση πάντα την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, κάτι που αποτυπώνει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται σταδιακά.

Αυτό, γιατί διαπιστώνεται η διαφοροποίηση μη τραπεζικών ομίλων από τις τράπεζες, η συγκριτικά καλύτερη τεχνική άρα και οικονομική κατάσταση επιχειρήσεων, βιομηχανικών ομίλων και άλλων «παιχτών» της ενεργούς οικονομίας σε σχέση με τις τράπεζες.

Και αυτό κατά την εκτίμησή μας αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε εκείνους τους τραπεζίτες, οι οποίοι αρχές του 2008, αρχές του 2009, ακόμη και αρχές του 2010 επαίρονταν για την ευρωστία των ομίλων τους, για την ισχυρή θέση των τραπεζών τους.

Καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός το ΧΑ, καλώς ή κακώς, τους διαψεύδει αποτυπώνοντας μία κατάσταση τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσίαζαν.

Εν πάσει περιπτώσει…

Προς ώρας οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες συνεχίζουν να προσβλέπουν σε αποσαφήνιση των προθέσεων των δανειστών (στο Eurogroup της Δευτέρας) ή ακόμη και σε κάποια θεαματική – επικοινωνιακή κίνηση του ίδιου του πρωθυπουργού στο θέμα της οικονομίας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v