Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξεχάστηκαν γρήγορα οι αποκρατικοποιήσεις

Η “θεραπευτική αγωγή” που δόθηκε στο ΧΑ με τις αποκρατικοποιήσεις, αποδείχθηκε βραχύβια και οι χθεσινοί πρωταγωνιστές (ΤΤ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΤΕ), έκλεισαν με απώλειες, ή αμετάβλητοι. Κέρδη για ΕΤΕ.

Η “θεραπευτική αγωγή” που δόθηκε χθες στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά με την “ένεση αισιοδοξίας” των εσπευσμένων αποκρατικοποιήσεων, αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβιας “αντιβιοτικής δράσης” και από σήμερα κιόλας η Σοφοκλέους επέστρεψε στην γνωστή εικόνα των τελευταίων μηνών, με τις όποιες προσπάθειες ανοδικής διόρθωσης να έχουν σαν κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, όπου το trading και οι κινήσεις “επιβίβασης” και “αποβίβασης” δείχνουν εξαιρετικά εύκολες.

Έτσι στην σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία ο Δείκτης κινήθηκε σε ένα μάλλον στενό εύρος, κλείνοντας μάλιστα σχετικά κοντά στο υψηλό ημέρας, οι χθεσινοί πρωταγωνιστές οι οποίοι εμπλέκοντο και στο πρώτο κύμα των αποκρατικοποιήσεων (Ταχ. Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΟΤΕ, Τρ. Αττικής), έκλεισαν με απώλειες, ή στην καλύτερη περίπτωση αμετάβλητοι και οι traders επέστρεψαν στους γνωστούς πρωταγωνιστές των τελευταίων μηνών.

Μετά από αυτά ήταν περίπου φυσικό της ανοδικής αντίδρασης να ηγηθούν οι τίτλοι των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη προσπάθησε να αντιδράσει ο τίτλος του Ελλάκτωρα και της Βιοχάλκο.

Αντίθετα για πολλοστή συνεδρίαση προβλημάτισε ο τίτλος της ΔΕΗ, που δείχνει να παραμένει στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι το οποίο έχει ξεκινήσει από τα 12,67 ευρώ (24/3). Μάλιστα σήμερα ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί και οριακά χαμηλότερα από το ψυχολογικό και τεχνικό στήριγμα των 10,00 ευρώ και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 9,98 ευρώ και σε νέα χαμηλά 30 μηνών, παραπέμποντας σε τιμές τελευταίου 10ημέρου Νοεμβρίου 2008.

Επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 10,00 ευρώ θα δώσει στον τίτλο minimum υποχώρηση προς τα 9,70 ευρώ.

Ευνόητο είναι ότι την σημερινή κίνηση του Τραπεζικού δείκτη (+2,03%) και του FTSE (+1,09%), ακολούθησαν μάλλον επιφυλακτικά οι FTSEM (-0,15%) και FTSES (+0,16%), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι τίτλοι με θετικό πρόσημο να είναι σαφώς περισσότεροι.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις έπεισαν και τους τελευταίους τυχόν εναπομείναντες αισιόδοξους, ότι πολιτικό ρίσκο και θηριώδες Δημόσιο χρέος, θα συνεχίσουν να αναστέλλουν κάθε διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και η Σοφοκλέους θα συνεχίσει να κινείται από βραχυπρόθεσμους “παίκτες” και σκληρό trading που θα απαιτεί αυξημένα αντανακλαστικά και κινήσεις “μπαλέτου”.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η αξιοπιστία της Ελληνικής Κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα (τα γονατογραφήματα των φορολογικών νομοσχεδίων διαδέχονται το ένα το άλλο και ουδείς παραιτείται) και υπό αυτές τις συνθήκες δύσκολα οι ξένοι διαχειριστές – επενδυτές θα αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με την Ελλάδα.

Σε αυτό το μήκος κύματος και το δημοσίευμα των Financial Times που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η Αθήνα έδωσε κάποιες πληροφορίες για τις προθέσεις της να αντλήσει 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 με αποκρατικοποιήσεις Δημόσιας περιουσίας. Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο κρίσιμη, αυτό το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να προκαλέσει θαυμασμό.

Δεδομένης της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όμως, το σχέδιο αυτό συνορεύει με το ανέφικτο. Καθώς ότι οι επενδυτές αποφεύγουν τους Κρατικούς τίτλους της Χώρας (η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 24,5%), δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς γιατί να αποκτήσουν ξαφνικά θετική διάθεση για άλλες τοποθετήσεις στη Χώρα.

Ακόμη και εάν η Κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές, η Αθήνα δεν θα αντλήσει περισσότερα από 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2013. Ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ δεν ξεγελάει κανέναν.

Το σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει σχεδιαστεί κυρίως για να κερδίσει η Αθήνα χρόνο, ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση ή τη χρεοκοπία. Οι επενδυτές φαίνεται πως αποδέχονται ως αναπόφευκτο ένα σημαντικό “haircut”: η Capital Economics εκτιμά ότι απαιτείται “haircut” της τάξεως του 60% για να γίνει βιώσιμο το Ελληνικό χρέος. Δύο σημεία παραμένουν μετέωρα: πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση και πώς.

Δεν υπάρχει καμία προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στις Αγορές τον επόμενο χρόνο, όπως οραματίζεται το πρόγραμμα του πακέτου στήριξης των 110 δισ. ευρώ και η Αθήνα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ για να τα καταφέρει μέχρι το 2013.

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές”.

Το ενδεχόμενο “reprofiling” του Ελληνικού χρέους και εφαρμογής ενός νέου προγράμματος άφησε ανοικτό ο Jean-Claude Juncker, ζητώντας όμως διεύρυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερα διαρθρωτικά μέτρα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

“Πρέπει να αποφασίσουμε με το ΔΝΤ αν στο τέλος του Ιουνίου η δόση μπορεί να χορηγηθεί –ναι ή όχι. Το ΔΝΤ ζητά οικονομική εγγύηση για τους επόμενους 12 μήνες”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα μηχανισμό «αναδιάταξης» (reprofile) του Ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς μείωση της ονομαστικής αξίας”, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, μεταδίδει η WSJ. “Ο μηχανισμός πρέπει να είναι εθελοντικός για να μην τρομοκρατηθούν οι χώρες πιστωτές”, πρόσθεσε.

Για σενάρια απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ, μίλησε σήμερα η επίτροπος Αλιείας της Ε. Ε., κ. Μαρία Δαμανάκη, η οποία τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή πορεία της Χώρας είναι σε κίνδυνο.
”Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας, ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες”, δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Δαμανάκη.

Εξαιρετικά επιφυλακτική η κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, όπως και το άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα σημερινά μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν να μην ενθαρρύνουν τους αγοραστές.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Απρίλιο στις ΗΠΑ εξαιτίας κυρίως της χαμηλότερης ζήτησης για αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι παραγγελίες, που υποδεικνύουν τις επενδυτικές προθέσεις των Αμερικανικών επιχειρηματιών, μειώθηκαν 3,6%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, θα μειωθούν 2,5% στο 12μηνο.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και εκτός 20αρη, συνεχίστηκε η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της Βωβός, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Γενική, ενώ σε νέο υψηλό τρέχοντος έτους έκλεισε ο τίτλος του Ικτίνου.

Όσον αφορά τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με τελικό θετικό πρόσημο.

Από τους υστερήσαντες οι ΔΕΗ (-2,63%), Ελ. Πετρέλαια (-0,75%), ΟΤΕ (-1,33%), Αγροτική (-4,08%) και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+9,13% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Alpha Bank (+5,81%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Βιοχάλκο και MPB, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης αναλώθηκε σε κίνηση στενού εύρους και εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 15.13 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1296,2 μονάδες (16.51) και έκλεισε τελικά στις 1289,63 με κέρδη 0,62%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 88 εκατ. από τα οποία τα 15,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Κακή η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές έναντι 78 πτωτικών και 21 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 4 έως 17,65%.

Τι σχολίαζουν οι αναλυτές της αγοράς

Θα παραμείνουν στενά συνδεδεμένες οι Αγορές μετοχών και Εμπορευμάτων, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Οι τιμές των εμπορευμάτων τελευταία παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα με δυνατά ημερήσια ράλι και μεγάλες πτώσεις μετά από 1-2 μέρες.

Συχνά χωρίς κάποια φανερή αιτία βλέπουμε οι τιμές να αυξάνονται την μια εβδομάδα που οι traders αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο και την άλλη να πέφτουν γιατί ξαφνικά αυξήθηκε η αποστροφή για ρίσκο. Αν και αυτού του είδους το trading δείχνει “σχιζοφρενικό”, έχει βάση που δεν είναι άλλη από την κατάσταση που βρίσκονται τα Χρηματιστήρια.

Φυσικά οι επενδυτές των εμπορευμάτων θεωρούν πως τα θεμελιώδη των εμπορευμάτων είναι αυτά που κινούν τις τιμές τους αλλά αυτό αληθεύει μόνο μακροπρόθεσμα. Βραχυπρόθεσμα αλλά και σε καθημερινή βάση το συναίσθημα των επενδυτών είναι αυτό που κινεί τις Αγορές εμπορευμάτων. Το πώς αισθάνονται οι επενδυτές καθοδηγεί τις αγοροπωλησίες τους.

Και βέβαια τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την παγκόσμια επενδυτική ψυχολογία από το τι κάνουν οι Χρηματιστηριακές Αγορές. Όταν οι μετοχές κάνουν ράλι οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο, όλων των Αγορών, είναι αισιόδοξοι. Η δυναμική της ανόδου των μετοχών ερμηνεύεται ως σημάδι ανάκαμψης ή βελτίωσης της παγκόσμιας οικονομίας και έτσι η ζήτηση για εμπορεύματα θα βαίνει αυξανόμενη. Σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια σε όλα τα είδη εμπορευμάτων και να ρισκάρουν μερικά trades.

Αντίθετα όταν οι μετοχές πέφτουν, οι επενδυτές διεθνώς νιώθουν απαισιόδοξοι και ερμηνεύουν την πτώση των Αγορών ως σημάδι πως η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει την ανάπτυξη της και άρα η ζήτηση για εμπορεύματα θα είναι αναιμική. Έτσι κλείνουν όλες τις θέσεις τους στα εμπορεύματα. Μια απλή ματιά στα διαγράμματα του S&P500 και του CCI ( Continues Commodity Index) το επιβεβαιώνει.

Συνεπώς υπάρχει ένας στενός ψυχολογικός σύνδεσμος ανάμεσα στο κυρίαρχο συναίσθημα της Αγοράς μετοχών και της Αγοράς εμπορευμάτων, με την πρώτη να παίζει πάντα κυρίαρχο ρόλο παντού.

Όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη εικόνα που διαμορφώνεται στο Χ.Α., ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, την χαρακτηρίζει αποκαρδιωτική, και εκτιμά ότι η εγχώρια Αγορά θα παραμένει σε πτωτικό τέλμα, μέχρι να υπάρξει ουσιαστική διευθέτηση του τεράστιου Ελληνικού χρέους.

Εξέλιξη της αντίδρασης με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, χαρακτηρίσει την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης ο Μάνος Χατζηδάκης, τονίζοντας την αδυναμία διατήρησης μίας αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, ενδεικτικής του κλίματος αποστροφής που σταθερά επικρατεί στο Ελληνικό χρηματιστήριο. Η εικόνα της Αγοράς παραμένει φορτισμένη αρνητικά και από τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που δημιουργείται αναφορικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης.

Σε αυτή την αδύναμη εικόνα εισροών η πτωτική συμπεριφορά των ξένων Αγορών αναμένεται να επιβραδύνει ή να αναστείλει την οποία ουσιαστική ανοδική προσπάθεια.

Η Αγορά είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τεχνικά υποτιμημένη και οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν ως κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων.

Από την άλλη πλευρά η υποχώρηση των συνολικών αποτιμήσεων κάτω από τα 50 δισ ευρώ και η διατήρηση των υποτιμητικών στρεβλώσεων σε πλήθος εταιρειών δικαιολογούν μια αντίδραση βραχυπρόθεσμης διάρκειας με ανοδικό περιθώριο μέχρι τις 1.420 – 1.450 μονάδες.

Επισημαίνεται τέλος ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου έχουν θετικότερη εικόνα από την αναμενόμενη και ενδεχομένως αυτό να αποτελεί λόγο πολλών επιμέρους –θετικών- διαφοροποιήσεων σε επίπεδο μετοχικών τίτλων εφόσον η τρέχουσα ειδησεογραφία εξαντλήσει την δυναμική της, εκτιμά ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση που κινήθηκε σε στενό εύρος, ενώ οι συναλλαγές δεν παρουσίασαν σημαντική διαφοροποίηση.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, διατηρώντας τις υποτιμήσεις στο 0,13% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7565, τιμή εκκαθάρισης 576,26) κινήθηκαν μεταξύ 563 και 577 μονάδων.

Λίγες και μικτές οι κινήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 υποχώρησε στο 50%, με την συναλλακτική δραστηριότητα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα απογοητευτικά επίπεδα καθώς καταγράφηκαν μόλις 260 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (158 δικαιώματα αγοράς και 102 δικαιώματα πώλησης).

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (12100 Alpha Bank, 11200 MPB, 1002600 MIG, 5500 Coca-Cola, 200000 ΟΤΕ, 38600 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4886), Alpha Bank (582), Πειραιώς (2240), Eurobank (994), ΟΤΕ (264), Ταχ. Ταμιευτήριο (331), Αγροτική (572), ΔΕΗ (579), MIG (1174), MPB (402), Κύπρου (178), Ελλάκτωρα (126), ΟΠΑΠ (694), Ελ. Πετρέλαια (187), Μυτιληναίος (150), Μέτκα (119).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 25/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (258794 τεμ.), Αγροτική (60242 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (32156 τεμ.), Alpha Bank (125834 τεμ.), Eurobank (57206 τεμ.), ΟΠΑΠ (28000 τεμ.), ΟΤΕ (100000 τεμ.), Πειραιώς (27583 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Βιοτέρ (10000 τεμ.), ΔΕΗ (48665 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9639486 τεμ.), Eurobank (16865189 τεμ.), Εθνική (11866613 τεμ.), Πειραιώς (11968835 τεμ.), MIG (6666654 τεμ.), MPB (4140342 τεμ.), ΟΤΕ (4260051 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 18/05/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (18/05/2011): -902.624. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (18/05/2011): -0,094%.
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 24/05/2011 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0,10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. Αριθμός μετοχών (24/05/2011): -1.022.885. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (24/05/2011): -0,107%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v