Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πολιτική δίνη και η Σοφοκλέους

Βεβαρημένη τεχνικά η εικόνα της αγοράς μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν εάν οι πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων είχαν το στοιχείο του εκβιασμού. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης.

Με έκδηλη ανησυχία περιμένουν οι αναλυτές το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Οι ραγδαίες, ομολογουμένως, εξελίξεις των τελευταίων ημερών ειδικότερα δε από το μεσημέρι και μετά της συνεδρίασης της Παρασκευής επιβεβαίωσαν κατά τον ποιο δραματικό τρόπο την άμεση συσχέτιση οικονομίας- πολιτικής, χρηματιστηρίου- εξελίξεων στα μέτωπα οικονομίας / πολιτικού συστήματος.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε νέα χαμηλά και τα ξένα ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν αρνητικά (έως εχθρικά) τις τελευταίες εξελίξεις από το ελληνικό μέτωπο η συνέχεια- βραχυπρόθεσμα- δεν προοιωνίζεται θετική. Κάθε άλλο θα λέγαμε.

Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε, πως το δεύτερο και μεγαλύτερο πτωτικό κύμα εχθές σηματοδοτήθηκε με την δημοσιοποίηση της μη επίτευξης συναίνεσης στο Reuters μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια της αντίδρασης των ξένων παικτών.

Αν και μία πρόχειρη ανάγνωση των ξένων ΜΜΕ- θα επιμείνουμε περισσότερο στα γερμανόφωνα μέσα- δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια θα προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Αν και στη συνεδρίαση της Παρασκευής φάνηκαν αρκετά στοιχεία φόβου εκτιμούμε, πως «ο φόβος ο πολύς» είναι μπροστά μας. Ενδεχομένως σε μία δραματική φάση για την οικονομία και την κοινωνία, που θα σηματοδοτήσει το τελειωτικό χτύπημα.

Ο Θανάσης Σταυρόπουλος σημείωνε εχθές, πως το …πολιτικό «ναυάγιο» συμπαρέσυρε το ΧΑ και είχε απόλυτο δίκιο. Μένει να φανεί, όπως σημειώνεται στην προσέγγιση του euro2day «τι γίνεται από εδώ και πέρα χωρίς συναίνεση….» και ποιες θα είναι οι άμεσες ενέργειες των εμπλεκόμενων.

Κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς πολλά θα εξαρτηθούν από δύο πολύ βασικές παραμέτρους. Την άμεση αντίδραση των «αγορών» (οπότε και θα φανεί κατά πόσον οι πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων είχαν το στοιχείο του εκβιασμού) και την αντίδραση της κυβέρνησης που προεξοφλείται ότι θα επιδιώξει να αναστρέψει το κλίμα.

Από τεχνικής πλευράς η βραχυπρόθεσμη τάση είναι βεβαρημένη και μετά την διόρθωση προς τις 1.264 μονάδες ανοίγει η…κατηφόρα προς την περιοχή των 1.200 μονάδων.

Το ότι η καθοδική διάσπαση της 27/5 δεν συνοδεύτηκε από αυξημένες συναλλαγές δεν λέει και πολλά πράγματα, καθώς ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε από τις 16.05΄και μετά της συνεδρίασης αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά πωλήσεις ξεπερνώντας μάλιστα το σύνολο των συναλλαγών, που είχαν γίνει μέχρι εκείνη την ώρα. Σύμφωνα με την Εμπορική χρηματιστηριακή η αμέσως χαμηλότερη στήριξη είναι στις 1.245 μονάδες ενώ πολύ σημαντική θεωρείται η ζώνη των 1.210-1.160 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι θεωρούσαν ως εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου την εξομάλυνση της κατάστασης στον τραπεζικό κλάδο (μετά τις νέες σημαντικότατες απώλειες) και την άμεση παρουσίαση πειστικής πρότασης διαχείρισης της δεινής κατάστασης μέχρι τις 10-20 Ιουνίου.

Για αυτό στην αγορά προεξοφλείται η επίσπευση της διάθεσης του 16% του ΟΤΕ σε χρόνους d.t (με την αποτίμηση του ΟΤΕ πλέον στα 3,38 δις. ευρώ) αλλά και η ανάληψη από τον πρωθυπουργό πρωτοβουλιών προκειμένου να διασφαλιστεί η περίφημη πέμπτη δόση.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δράσει άμεσα σε συνεννόηση με τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους δεν αποκλείεται να κατευναστούν οι αντιδράσεις των ξένων και να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Από την άλλη το ρεκόρ του ελβετικού φράγκου έναντι ευρώ & δολαρίου παραπέμπει σε μία κατάσταση, που δεν περιορίζεται στο «ελληνικό πρόβλημα». Αναζητούνται οάσεις ασφαλείας αναφερόταν σε σχετικό θέμα του euro2day, κάτι που κατά την εκτίμηση μας αναδεικνύει το ευρύτερο πρόβλημα που υπάρχει κυρίως στην Ευρώπη.

Σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδα με τους αναλυτές να φοβούνται ένα ντόμινο χρέους κρατών, που θα συμπαρασύρει και χώρες- μέλη της ΕΕ με ΑΕΠ πάνω από το όριο του ενός τρις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δοκιμασθεί η αντοχή των διαφόρων τάσεων (άλλη τάση η ΕΚΤ άλλη οι Βρυξέλλες κ.λ.π) η συνοχή της ίδιας της ευρωπαϊκής Βαβέλ

Θα χρησιμοποιήσουμε (για ακόμη μία φορά) την εκτίμηση της ομάδας ανάλυσης της eZMarket, που σημειώνει πως «…οι μισοί από τους ιθύνοντες της Γηραιάς Ηπείρου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα (το οποίο επαναλαμβάνουν με πείσμα) ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και η Ελλάδα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προβεί σε ολοκληρωτική στάση πληρωμών για να μην ταλαιπωριέται ο ελληνικός λαός (για το καλό του).

Οι υπόλοιποι εκτιμούν ότι μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (επιμήκυνση κατά μερικά χρόνια και αύξηση του οφειλόμενου ποσού) θα προσφέρει σημαντικές ελπίδες στην Ελλάδα να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να επιστρέψει κάποτε περήφανη στις αγορές (για να δανειστεί).»

Και εδώ έρχεται το ζητούμενο για τους δανειστές, την Τρόϊκα, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και με την εφαρμογή της διαδικασίας του κατεπείγοντος στην πώληση της περιουσίας του δημοσίου και στην αποκρατικοποίηση κυρίως των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Συνήθως σε «πολεμικές περιόδους» αυτές οι παραδόσεις γίνονται στο χειρότερο δυνατό σημείο εν προκειμένω για το ελληνικό κράτος, αφού η χρηματιστηριακή απαξίωση τους δεν επιτρέπει χώρο για την επίτευξη αξιόλογων εσόδων.

Εάν σε όλο αυτό το περιβάλλον συνεκτιμήσουμε τα τραγικά αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, την (επιεικώς) αναποτελεσματικότητα του οικονομικού επιτελείου έχουμε μεγαλύτερο μέρος της εικόνας.

Εάν σε αυτό προσθέσουμε τις πληροφορίες πως η τρόικα έχει ήδη ενημερωθεί και γνωρίζει ότι τα περί συναίνεσης ήταν για τα μάτια του κόσμου αφού όλα θα περάσουν με την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή. Όμως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος ουδέποτε η συναίνεση ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τέθηκε στο τραπέζι από τους Ρεν και Γιούνκερ μόνο έπειτα από αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Προς ενίσχυση αυτής της λογικής συνεκτιμούμε και την τελευταία προειδοποίηση του Economist. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως αυτό, που κυρίως ανησυχεί είναι οι ελληνικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 25% των τραπεζικών συμφερόντων στην βουλγαρική αγορά, το 15% στην ρουμανική, το 10% στην σερβική Διάσωση (της Ελλάδας) αλλιώς ντόμινο στα Βαλκάνια σημειώνεται σχετικά στο δημοσίευμα, που τα λέει όλα με το όνομά τους.

Για να δούμε εάν και κατά πόσον συμφέρει και ποιους όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Η αστοχία στην κατάληξη μια συναινετικής απόφασης που θα διαμόρφωνε καλύτερες προϋποθέσεις εκπόνησης ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου της κυβέρνησης οδηγεί πλέον τις εξελίξεις στην οικονομία καθώς η έλευση του Ιουνίου σηματοδοτεί μια κρίσιμη περίοδο όπου εκτός από τις συνόδους κορυφής και τα στρες τεστ των τραπεζών η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι καλύπτει τα κριτήρια της Τρόικα για την είσπραξη της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δις ευρώ.

Η πρώτη προσπάθεια συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων δεν είχε επιτυχία και καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν η αγορά βρίσκεται εκτεθειμένη σε φημολογία, ρίσκο και έντονες διακυμάνσεις. Η αγορά δεν έχει θεμελιώδη, δεν μπορεί να αναφέρεται κάνείς σε ιστορικότητες τιμών πια, υπάρχει μόνο ψυχολογία και επιφυλακτικότητα και η μεγάλη ευκαιρία των χαμηλών αποτιμήσεων αποδεικνύεται περισσότερο παγίδα ρευστότητας παρά λόγος σταθερών νέων εισροών.

Στο σενάριο της επόμενης εβδομάδας πρώτο ρόλο έχει η νευρικότητα και η μεταβλητότητα καθώς οι αποτιμήσεις έχουν διαλυθεί χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο ειδικό νέο που μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Την ίδια στιγμή τα νέα από την εταιρική κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών είναι ενθαρρυντικά καθώς οι κινήσεις συρρίκνωσης κόστους έχουν αρχίσει να αποδίδουν ενώ οι ζημιές μετά από την ορθολογικότερη διαχείριση που επιβάλλουν οι καιροί φαίνεται να περιορίζονται, εξέλιξη που ενδεχομένως μπορεί να σηματοδοτεί μια αλλαγή φιλοσοφίας των διοικήσεων.

Οι εξαγωγικές εταιρίες συνέχισαν να υπεραποδίδουν σε επίπεδο κερδών ενώ τα έκτακτα αποτελέσματα βοήθησαν μερικώς στο α’ τρίμηνο στο να βελτιωθεί η τελική γραμμή (Eurobank, Marfin Popular, Ελληνικά Πετρέλαια). Σε ένα δείγμα 80 εταιριών οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 5,4%, τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι μειωμένα κατά 15,4% και τα καθαρά κέρδη είναι αυξημένα κατά 15,6%. Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης μετά την υποβάθμιση από την Fitch την περασμένη Παρασκευή κατέγραψε διαδοχικά νέα χαμηλά έτους με κατώτερη τιμή τις 1.274,81 μονάδες η οποία παραπέμπει σε επίπεδα Γενικού Δείκτη Μαρτίου 1997.

Το διάγραμμα της αγοράς παραμένει σε υποτιμημένα επίπεδα σε μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο ορίζοντα καθώς από τον φετινό Μάρτιο δεν έχει υπάρξει κάποια ανοδική διόρθωση με διάρκεια μεγαλύτερη των τριών συνεδριάσεων, όπως και έγινε την Παρασκευή όπου η αγορά έδειξε το γνώριμο πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων γράφοντας νέα χαμηλότερη τιμή στις 1.251,33 μονάδες.

Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παρέμειναν πουλημένοι και η πολύμηνη πτώση έχει οδηγήσει και τον MACD σε υπερπωλημένα τεχνικά επίπεδα. Το σενάριο της έντονης ανοδικής αντίδρασης παραμένει στο τραπέζι για την ερχόμενη εβδομάδα καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες με αθροιστικές απώλειες 11,83%.

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα επανεξετάσουμε την στάση μας αναπροσαρμόζοντας το ανοδικό περιθώριο καθώς η διαγραμματική εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά περιορίζοντας την αρχική μας εκτίμηση για ανοδική κίνηση έως τις 1.450 μονάδες".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.264,92 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,5% και ετήσιες απώλειες 10,54%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 2,48%, ο Mid 30 με πτώση 2,49% και ο Small Cap 80 σημείωσε απώλειες 2,72%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: ο κλάδος της Υγείας 7,57%, οι Ασφάλειες 6,66%, η Τεχνολογία 5,43%, και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες 4,82%.

Εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μόλις 4 κλάδοι: Oι Τηλεπικοινωνίες 3,6%, το Εμπόριο 1,64%, Πετρέλαιο & Αέριο 0,35% και αμετάβλητος ο κλάδος των ΜΜΕ.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΝΕΛ (37,5%), Αθηνα (29,03%), Εμπορική Τράπεζα (27,82%), Τεγόπουλος (20%), Δρομέας (17,39%), Γενική Τράπεζα (15,04%), Ικτίνος (11,25%), Ιμπέριο (11,11%) και ΠΕΡΣΕΥΣ (9,52%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ηλεκτρονική Αθηνών (-38,64%), Φιερατέξ (-29,41%), Foodlink (-23,83%), Αγροτική Τράπεζα(-23,53%), Πήγασος Εκδοτική (-22,22%), Βιοτέρ (-20%), Κυριακούλης (-18,18%), Ιντρακάτ (-17,65%), Ιλυδα (-17,24%) και Ελαστρον ( -17,07%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v