Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η κρισιμότερη παρτίδα του "εκβιασμού"

Το ΧΑ δείχνει έτοιμο να συνεχίσει τις κινήσεις προεξόφλησης που ξεκίνησε από το τέλος του 2009, σε μια στιγμή όπου τα διλήμματα μπαίνουν εκβιαστικά. Η περίπτωση του ΟΤΕ είναι ενδεικτική του τι θα πρέπει να περιμένουμε.

Και φτάσαμε στο σημείο όπου είμαστε τώρα. Οριακά και υπό ασφυκτικότατη πίεση, καθώς βιώνουμε την τελευταία φάση ενός κύκλου που ξεκίνησε, μεθοδεύτηκε και όπως όλα δείχνουν θα "κορυφωθεί" με την εκδήλωση του ωμότερου εκβιασμού που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία και οικονομία τις τελευταίες 10ετίες.

Είμαστε πεπεισμένοι, πλέον, πως αυτή η φάση τα έχει όλα και θεωρούμε ενδεικτική των προθέσεων των εμπλεκομένων την προοπτική άμεσης πώλησης και του υπόλοιπου 16% του ΟΤΕ. Εμπεριστατωμένα τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα της Μάρως Τσαντήλα. Η στήλη απλώς θα υπενθυμίσει την τρέχουσα αποτίμηση των 3,43 δισ. ευρώ, το ότι (ξε)πωλείται έως 70% χαμηλότερα της αντίστοιχης τιμής του 2008, όταν είχε διατεθεί το 25% στους Γερμανούς.

Επιμένουμε εδώ και εβδομάδες για τον ΟΤΕ (και όχι μόνο) και επαναλαμβάνουμε πως το κλιμάκιο της Deutsche Telekom που έρχεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα θα ζητήσει επιτακτικά από την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως η μείωση του μισθολογικού κόστους. Και όταν λέμε αμέσως εννοούμε μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Θα πείτε -και δικαιολογημένα- πως βρισκόμαστε πέρα από το… χείλος του γκρεμνού, πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τη μάζωξη των πολιτικών αρχηγών. Ο.Κ., να περιμένουμε για να επιβεβαιώσουμε το (προ)σχεδιασμένο, αυτό που το Χ.Α. ως ο πλέον αδιάψευστος προεξοφλητικός μηχανισμός αποτυπώνει από τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, άντε από τις αρχές του 2010.

Ας δούμε πότε "κορυφώθηκε" η κίνηση των τριών βασικών δεικτών (Γενικού, Ftse20 και τραπεζών), από πότε άρχισε η διόρθωση (από τη στιγμή όπου ξεκίνησαν οι πωλήσεις - αποχώρηση των πρώτων insiders) και σε ποια σημεία αυτού του κύκλου έγινε γενναία αναδιανομή θέσεων και δεν θα έχουμε πολύ περισσότερα να "φοβηθούμε".

Αναφερόμαστε τις τελευταίες ημέρες στην αρνητικότατη διαγραμματική απεικόνιση που παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ. Προσέξτε, στα 9,81 ευρώ και η αποτίμηση στα 2,28 δισ. ευρώ. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Για τις τράπεζες ο κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί και θα περιμένουμε την τελευταία σκηνή αυτής της φάσης, δηλαδή την πιεστική προτροπή των δανειστών να γίνουν κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με κάθε τρόπο, ακόμη και (ξε)πουλώντας θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στα 4,53 ευρώ η Εθνική και η αποτίμηση του ομίλου στα 4,33 δισ. ευρώ. Ενώ από τον κλάδο μόνο η μετοχή της Alpha Bank δεν έχει υποχωρήσει ακόμη σε νέο χαμηλό, με τη δε αποτίμηση του ομίλου να έχει περιοριστεί στο 1,76 ευρώ.

Ραγδαίες οι εξελίξεις και καθώς βιώνουμε ήδη την τελευταία φάση (αυτού του κύκλου) και ο "εκβιασμός" θα είναι τρομακτικός και οι συνέπειες δραματικές και η αίσθηση της "λεηλασίας" εντονότερη όσο ποτέ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v