"Ελατήριο" το ΧΑ μετά την τρόικα

Νέα αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α. με τον ΓΔ να επιστρέφει υψηλότερα των 1.300 μονάδων και τις τράπεζες σε πρωταγωνιστικό ρόλο (+8,87%) μετά την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ. Κέρδη άνω του 10% για Eurobank, Alpha, MIG.

Νέα αλλαγή σκηνικού στο Χ.Α. που μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και πέντε στις τελευταίες έξι, για τον Γενικό Δείκτη, οι βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” επέστρεψαν στον Τραπεζικό κλάδο επιδιώκοντας το κλείσιμο του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, κάτι που τελικά επετεύχθη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αγνόησε τις νέες υποβαθμίσεις, το “haircut” σε τιμές-στόχους Τραπεζικών μετοχών, την αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και το άνοιγμα στο “βαθύ κόκκινο” της Wall Street, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και μάλιστα η τάση ανέβασε στροφές λίγο μετά τις 16.05.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είχε θετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE έκλεισαν ψηλότερα από τις πρώτες αντιστάσεις των 1327 και 599 μονάδων, αντίστοιχα, αλλά δεν έπεισε για τα “ποιοτικά” της χαρακτηριστικά, έστω και αν ενισχύθηκε σημαντικά και ο ημερήσιος τζίρος.

Εκτός από τις Τράπεζες σημαντικές στηρίξεις σε Δείκτη και 20αρη, έδωσαν και οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Coca-Cola, με τους τελευταίους τρεις να προσπαθούν να αντιδράσουν στην παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση που τους διακρίνει.

Εννοείται ότι για να δημιουργηθεί το θετικό σκηνικό, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι “ξαναζεσταμένες” φήμες για πιθανές προσεγγίσεις μεταξύ εγχώριων Τραπεζικών Ιδρυμάτων, που όμως χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής (έστω και αν κάποια στιγμή επιβεβαιωθούν), καθώς εδώ και ένα χρόνο αυτή η φημολογία έχει εγκλωβίσει σημαντικό αριθμό χαρτοφυλακίων που έσπευσαν να τοποθετηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών και τώρα “γράφουν” σημαντικότατες υποαξίες.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, υποστηρικτικά για την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών να έπαιξε και η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία ολοκληρώθηκαν θετικά οι συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως είναι βέβαιο ότι μόλις ανακοινωθούν τα τελικά μέτρα η Αγορά θα ξαναμπεί σε δεύτερες σκέψεις.

Ασφαλώς και η σημερινή αντίδραση μπορεί να έχει και συνέχεια αν στην Ευρώπη ληφθούν αποφάσεις που τύχουν θετικής υποδοχής από τις Αγορές και βέβαια αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις (πράγμα καθόλου απίθανο) εντός των τειχών.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και η σημερινή ανοδική διόρθωση σε καμία περίπτωση δεν είχε εκείνα τα “ποιοτικά” χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να πείσουν τους συντηρητικούς που παραμένουν επιδεικτικά εκτός Αγοράς, να σκεφτούν την μερική επιστροφή τους.

Δυστυχώς η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται αποκλειστικά από βραχυπρόθεσμους και σε αρκετές φορές εξουθενωμένους traders, που θα συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με το άγχος ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των χαρτοφυλακίων τους και με μοναδικό γνώμονα τον υψηλό όγκο συναλλαγών που θα επιτρέπει την εύκολη είσοδο και έξοδο, αν το κλίμα αλλάξει ξαφνικά.

Ούτε οι τίτλοι των λίγων εταιρειών που έκαναν την θετική έκπληξη στα μεγέθη του α΄ τριμήνου, ούτε οι μετοχές των εισηγμένων που συνεχίζουν να δείχνουν αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα στην κρίση, αλλά ούτε ακόμα και οι τίτλοι των εταιρειών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας των αποκρατικοποιήσεων πρόκειται να προκαλέσουν την προσοχή και να τύχουν καλύτερης “μεταχείρισης” από την Αγορά, αν δεν αλλάξει η “ποιότητα” των “παικτών” που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α.

Άλλωστε γιατί κάποιος trader να ασχοληθεί με τις μετοχές των ΟΛΠ και ΟΛΘ; Επειδή τερμάτισαν την σημερινή συνεδρίαση με όγκο συναλλαγών 2456 και 368 κομμάτια αντίστοιχα;
Τι κι αν τα θεμελιώδη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης δείχνουν έως και “κραυγαλέα” προκλητικά;

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η επιστροφή στο ταμπλό και του τίτλου της Αγροτικής (-24,87%), ο οποίος μετά το reverse split που προηγήθηκε στην πρώτη μέρα επαναδιαπραγμάτευσης ακολούθησε την πεπατημένη όλων όσων έχουν προχωρήσει στην μείωση του αριθμού των μετοχών τους.

Και εδώ πολλές οι απορίες της Αγοράς, καθώς ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από δημοσιεύματα που τόνιζαν ότι η τρόικα δεν πρόκειται να δώσει το “πράσινο φως” για την αύξηση κεφαλαίου της Αγροτικής, αν πρώτα η Τράπεζα δεν προχωρήσει σε πώληση θυγατρικών (Δωδώνη, εβζ κ.λ.π.).

Παρά ταύτα η Επ. Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας και μάλιστα από Δευτέρα 3/6 ο τίτλος θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ με καταβολή μετρητών σε αναλογία 13 νέες / 10 παλιές προς 1,07 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξη ο διοικητής της Αγροτικής κ. Πανταλάκης, μεταξύ άλλων, είχε τονίσει ότι η Τράπεζα έχει υποστεί ζημία ύψους 250 εκατ. ευρώ μόνο από τις επιδοτήσεις στην εβζ (!!!)

Από εκεί και πέρα οι σημερινοί αγοραστές είναι άξιοι συγχαρητηρίων, καθώς αγνόησαν ουκ ολίγες αρνητικές ειδήσεις.

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των καταθέσεων και των ομολόγων των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΤΕ, Αττικής, Εμπορικής και Γενικής, προχώρησε η Moody’s.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι υποβαθμίσεις αυτές ακολουθούν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa1 από B1. Το outlook και για τις οκτώ Τράπεζες είναι αρνητικό.

Σημαντικό “κούρεμα” στις τιμές – στόχους Ελληνικών Τραπεζών και από την Deutsche Bank που προχωρά σε περικοπή των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 46% το 2011 και κατά 13% το 2012.

Η πιθανότητα κάποιας αναδιάρθρωσης χρέους έχει αυξηθεί, επισημαίνεται στην έκθεση, κάτι που θέτει τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο εκτός επενδυτικού ορίζοντα. Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό μέτωπο, εκτίμηση της Deutsche Bank είναι ότι η Ε.Ε. και το ΔΝΤ θα στηρίξουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η Ελλάδα το 2012 και ίσως το 2013 υπό όρους που θα έχουν να κάνουν με τη λιτότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι τελικές αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν στο τέλος Ιουνίου.

H Deutsche Bank βλέπει δύο σενάρια αναφορικά με την πιθανή αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους. Το ένα θα περιλαμβάνει "κούρεμα" για όλους ανεξαιρέτως τους ομολογιακούς τίτλους, ενώ το άλλο θα εξαιρεί τους τίτλους βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης και αυτούς που δόθηκαν στις Τράπεζες υπό μορφή ενίσχυσης. Και στα δύο σενάρια, ο οίκος υποθέτει ότι υπάρχει "haircut" της τάξης του 50%.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε και ο Κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong Global Rating σε "CCC" από "ΒΒ". Ο οίκος χαρακτηρίζει αρνητικό το οutlook για την Ελληνική οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια.

Είναι ουτοπία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει έγκαιρα το χρέος της, δήλωσε ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, Φρίντριχ Σνάιντερ, ένας από τους τρεις συμβούλους που έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα για να μελετήσουν το φορολογικό σύστημα της Χώρας, προσθέτοντας ότι “χωρίς μία μείωση του χρέους και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα χρηματοδότησης, τίποτε δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα στην Ελλάδα”.

Η Ευρωζώνη θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για να διαχειριστεί την Ελληνική κρίση, που θα αντιμετωπίζει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, εκτιμά ο επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της Pimco στην Ευρώπη. Σε σημερινό του άρθρο στην Daily Telegraph, ο Andrew Balls τονίζει ότι η αντίδραση της Ευρωζώνης στην κρίση, μέχρι στιγμής δεν έχει αποτέλεσμα καθώς η Ελλάδα είναι “στην ουσία χρεοκοπημένη”.

”Δεδομένου του υπέρογκου χρέους της, του περιορισμένου χώρου της Ευρωζώνης και της έλλειψης πραγματικών συνολικών χρηματοδοτήσεων, είναι δύσκολο να φανταστώ πως μπορεί να ανακτήσει σταθερές δυναμικές χρέους χωρίς να αναδιαρθρώσει το χρέος της”, σημείωσε ο Balls και πρόσθεσε ότι η ζημιά που έχει γίνει στο Ευρωσύστημα και την ΕΚΤ μπορεί να φανεί στα προβλήματα συντονισμού των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων, στην άνοδο των κομμάτων που αντιτίθενται στην ένωση και στις αυξανόμενες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας. “Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα καταφέρει να ‘κάνει περισσότερα’, οδηγώντας σε άτακτη χρεοκοπία”, επισημαίνει.

Από την άλλη, την άποψη ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι δεδομένη εκφράζει σε νέα της έκθεση η S&P, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι για οποιαδήποτε άλλη Χώρα της Ευρωζώνης το ενδεχόμενο χρεοκοπίας είναι "απομακρυσμένο". Σύμφωνα με τον οίκο, πιθανή παράταση της λήξης Ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε να σημάνει τη χρεοκοπία για τη Χώρα, αφού το Κράτος θα υποχρεωθεί να πληρώσει λιγότερα από όσα όριζε η αρχική συμφωνία.

Χρεοκοπία επίσης κατά την S&P θα σηματοδοτούσε και η ενδεχόμενη ανταλλαγή χρέους, εάν και εφόσον οι επενδυτές έχουν δεχτεί πιέσεις να αποδεχτούν τη συμφωνία ανταλλαγής γιατί φοβούνται τις ακόμη πιο δυσοίωνες επιπτώσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό +4,42% του Γενικού Δείκτη είναι η πέμπτη καλύτερη επίδοση για το τρέχον έτος, με τις αμέσως καλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 19/1 (+4,46%), 12/1 (+5,02%), 14/3 (+5,15%) και 31/5 (+5,58%).

Επίσης το +8,87% του Τραπεζικού δείκτη είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση για το 2011, με την μέχρι στιγμής καλύτερη να έχει σημειωθεί στις 31/5 (+10,06%).

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 5,43% και ο Τραπεζικός κέρδη 12,63%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -5,68% και -17,13% αντίστοιχα.

Εξαιρετικά διστακτική η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ η Wall Street άνοιξε με αξιοπρόσεκτες απώλειες εν μέσω μικτών μηνυμάτων από την ανεργία και την μεταποίηση.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, οι απειλές της Moody’s για ενδεχόμενη υποβάθμιση της Αμερικανικής οικονομίας δεν θα πρέπει να θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρές, και μάλλον οφείλονται στην ανάγκη άσκησης πίεσης προς το Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου του χρέους των ΗΠΑ.

Επίσης η Moody’s Investors Services έθεσε υπό επιτήρηση για πιθανή υποβάθμιση τρεις κορυφαίες Αμερικανικές Τράπεζες. Ο οίκος αξιολογήσεων ανακοίνωσε ότι βάζει στο μικροσκόπιο τις Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.

Την Κυριακή διεξάγονται στην Πορτογαλία οι βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει και την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην χώρα και τους δανειστές της.
Η Αμερικανική Αγορά εργασίας δημιούργησε τις λιγότερες νέες θέσεις εννέα μηνών τον Μάιο και η ανεργία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι μισθολογικοί κατάλογοι πλην του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν κατά 54.000, με την μικρότερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,1% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν 165.000 θέσεις εργασίας στην οικονομία (πλην του αγροτικού τομέα.) Τον Απρίλιο οι θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 244.000. Οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας στο 8,9% από 9%.

Από την άλλη, θετικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το Institute for Supply Management για τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών αναρριχήθηκε στις 54,6 μονάδες το Μάιο από 52,8 μονάδες το Απρίλιο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54,0 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, μόνη “κόκκινη” παραφωνία από όλο τα ταμπλό του FTSE η μετοχή της Αγροτικής (-24,87%).

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για την Alpha Bank (+12,86%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 11% οι Eurobank, MIG, του 9% η Κύπρου και του 7% οι Εθνική, Πειραιώς και MPB. Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1338,44 μονάδες (16.51) και έκλεισε τελικά στις 1333,66 με κέρδη 4,42%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 107 εκατ. από τα οποία τα 5,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Καλή η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών και 20 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η απειλή για παύση πληρωμών από πλευράς του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας δείχνει να ενεργοποιεί τους Ηγέτες της Ευρωζώνης, προκειμένου με κάποιους τρόπους (στην παρούσα φάση) να διευθετήσουν το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους και να επαναχρηματοδοτήσουν την Χώρα έστω και με αυστηρότερους όρους, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό σε βάθος τριετίας μπορεί να οδηγήσει σε δύο ενδεχόμενα:

Στο αισιόδοξο σενάριο η Ελλάδα γίνεται αξιόχρεη, έχει εξυγιανθεί δημοσιονομικά, έχει τροχοδρομήσει η ανάπτυξη και η Χώρα επιστρέφει στις Αγορές.

Το λιγότερο αισιόδοξο και περισσότερο πιθανό σενάριο είναι να μην έχουν συμβεί όλα τα παραπάνω, οπότε να θεωρηθεί αυτονόητο ένα “haircut” χωρίς να επέλθουν σημαντικοί κραδασμοί, καθώς το χρέος θα έχει μετακυλιστεί σταδιακά από τις Τράπεζες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Σε περίπτωση επικράτησης θετικών εξελίξεων, αν δεν συμβούν απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να επιχειρήσει να ανακαταλάβει μέρος του χαμένου εδάφους.

Μετά τις δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις στις 31/5 και σήμερα, ίσως η Αγορά κάτι σημαντικό να περιμένει, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διαφαινόμενη νέα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο τριετές πρόγραμμα θα δώσουν επιπλέον λόγους ανόδου σε μεγαλύτερο φάσμα μετοχών ενδυναμώνοντας την ανοδική τάση.

Η Αγορά παραμένει σε υποτιμητική υπερβολή και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι υπάρχει ακόμα χώρος για αποδόσεις αφού και σαν μέγεθος τεχνικής ανοδικής αντίδρασης η απόσταση του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά των 1.240 μονάδων δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί κάποια κόπωση.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την γνώμη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, στον αστερισμό του πιο κρίσιμου μήνα των τελευταίων ετών μπήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ένα σύμπλεγμα γεγονότων θα καθορίσουν τη τύχη της Αγοράς.

Το πρώτο και αποφασιστικής σημασίας είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που καταρτίζει η Κυβέρνηση και το περιεχόμενο του έχει να κάνει με τα έσοδα του Κράτους. Στην περίπτωση που όλα εξελιχθούν ομαλά η Αγορά θα έχει αποφύγει έναν “σκόπελο”.

Οι αποκρατικοποιήσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να γίνουν το “οξυγόνο” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αν προχωρήσουν γρήγορα και υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβλητικότητα και η μετάθεση των αποφάσεων για το επόμενο διάστημα δεν αρέσει καθόλου στις Αγορές.

Και το τρίτο γεγονός είναι τα “stress tests” των Τραπεζών. Οι διοικήσεις τους προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Αυτό που θεωρεί δεδομένο η Αγορά είναι ότι δεν τίθεται θέμα για την 5η δόση.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο “φλερτάρει” με την ανοδική αντίδραση. Ωστόσο για να εκδηλωθεί πρέπει να “τρέξουν” τα γεγονότα διότι σε άλλη περίπτωση θα απογοητευθούν και οι τελευταίοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η Αγορά βρίσκεται στα χαμηλά της, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με σημαντικά κέρδη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που συνδυάστηκε και με αυξημένες συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,30% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα), ενώ μετά τις 17.00 σημειώθηκαν πράξεις με μεγαλύτερο premium, λόγω και σημαντικού “short covering”.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16143, τιμή εκκαθάρισης 607,1) κινήθηκαν μεταξύ 574,5 και 612,75 μονάδων.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (36500 MPB, 14000 Eurobank, 107000 Alpha Bank, 16600 Coca-Cola, 9000 Intralot, 14700 Τιτάν, 135000 Πειραιώς, 5000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11964), Alpha Bank (2058), Πειραιώς (4282), Eurobank (3172), ΟΤΕ (896), Ταχ. Ταμιευτήριο (690), ΔΕΗ (514), MIG (2150), MPB (2749), Κύπρου (500), ΟΠΑΠ (117), Intralot (441), Ελ. Πετρέλαια (141), Μυτιληναίο (348), Αγροτική (13582), ΕΧΑΕ (168), Μέτκα (188).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/6 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Alpha Bank (50000 τεμ.), Εθνική (365307 τεμ.), Eurobank (507003 τεμ.), ΟΠΑΠ (30997 τεμ.), Αγροτική (50000 τεμ.), ΓΕΚ (10734 τεμ.), Ελλάκτωρα (21050 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (200000 τεμ.), Αγροτική (70327 τεμ.), ΟΠΑΠ (100000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9644214 τεμ.), Eurobank (16607122 τεμ.), Εθνική (11143331 τεμ.), Πειραιώς (11261447 τεμ.), MIG (7358354 τεμ.), ΟΤΕ (4749401 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v