Απανωτά χτυπήματα δέχονται οι αγορές

"Ομοβροντία" πιέσεων σε Σοφοκλέους και ευρωπαικές αγορές. Νέα άνοδο καταγράφουν τα CDS της ευρωπεριφέρειας. Απώλειες για το ευρώ. Πτώση για Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, EFG. Υψηλός τζίρος στον ΟΠΑΠ.

Νέες ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαικές αγορές και το ΧΑ με τους πωλητές να έχουν στο στόχαστρο και το κοινό νόμισμα καθώς τα προβλήματα χρέους στην ευρωζώνη παραμένουν.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 1,94%, ενώ ο DAX 30 σημειώνει πτώση 2,95% και οCAC 40 καταγράφει απώλειες 3,09%. Το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 1,36 δολάρια, ενώ τα CDS για Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία κινούνται ανοδικά.

Στο ΧΑ, Ο Γ.Δ. παραμένει έως και 3% χαμηλότερα στις 839, οι απώλειες για τον FTSE-20 κυμαίνονται στο 3,5%, με τον 20άρη ελάχιστα πάνω από τα νέα χαμηλά, και οι πωλητές επιμένουν σε ρευστοποιήσεις.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με ενδεικτικότερη τη διόρθωση του DAX κατά 2,7% προς τις 5.420 μονάδες.

Οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών θα παραμείνουν σε περιβάλλον αβεβαιότητας, νευρικότητας, καθώς η τηλεδιάσκεψη μεταφέρθηκε για τις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο και όπως όλα δείχνουν τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν πολύ αργά το βράδυ.

Το ότι θα ανακοινωθούν μπορεί να είναι και σχήμα λόγου, καθώς, εάν ακολουθηθεί η νέα διαδικασία, οι εφημερίδες θα έχουν τυπωθεί, τα βραδινά δελτία ειδήσεων θα έχουν ολοκληρωθεί και μόνο τα blogs κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν τα σημεία-φωτιά του νέου πακέτου.

Αβεβαιότητας συνέχεια, λοιπόν, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Σε αυτήν τη συγκυρία αποκτούν ενδιαφέρον ψυχραιμότερες προσεγγίσεις, με ενδεικτικότερη αυτήν του κ. Jeffrey Sachs.

Ο γνωστός οικονομολόγος και διευθυντής του ΕΙCU σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «… η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα κοινωνικής αστάθειας. Νέες περικοπές θα τη σπρώξουν στον γκρεμό, ενώ είναι απολύτως αφελές να πιστεύει κάποιος ότι θα σταματήσουν στην Ελλάδα…».

Αυτό όσον αφορά στην προσπάθεια ψυχραιμότερης αντιμετώπισης της κατάστασης, τη στιγμή όπου υπεύθυνοι, υπαίτιοι (σε μεγάλο βαθμό) της εκτροπής της χώρας θα συμμετέχουν στην κυβερνητική επιτροπή που επεργάζεται ακόμη μία δέσμη μέτρων.

Η οικονομία πληρώνει… μαθητευόμενους μάγους, σημειώνουμε σήμερα στον «Εκηβόλο». Καθώς τα μεγέθη και οι αριθμοί λένε ψυχρά και χωρίς συναισθηματισμούς τι πραγματικά συμβαίνει.

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της ΕΛΣΤΑΤ (διατάχθηκε ήδη εισαγγελική έρευνα για το ύψος του ελλείμματος μετά τις δηλώσεις της κ. Ζωής Γεωργαντά), έχουμε μία ευρύτερη εικόνα της πραγματικότητας.

Στο Χ.Α. οι πωλητές επιμένουν, με την Εθνική κατά 2,9% χαμηλότερα
στα 3,10 ευρώ, την Alpha Bank στο 1,64, τη Eurobank στο 1,15, την Πειραιώς στο 0,59, την ΜΡΒ στο 0,37, το Τ.Τ. στο 1,07 ευρώ.

Απώλειες 6,2% για την Ελλάκτωρ, 3,2% για τα Folli Follie, 3,5% για τη Βιοχάλκο, 2,3% για τα ΕΛΠΕ και 1,08% για την 3E.

Οι συναλλαγές και πάλι σε μετριότατα επίπεδα, καθώς δεν ξεπερνούν (στις 14:20) τα 37,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 7 εκατ. έχουν αλλάξει χέρια στην Εθνική, 5,2 στην Κύπρου και 13,5 στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v