Οι ελπίδες οδηγούν σε άνοδο τις αγορές

Ανοδικά έως 1,20% αντιδρούν τα ευρωχρηματιστήρια. Το ιταλικό πακέτο μέτρων βοηθά στην αποκλιμάκωση των spreads της περιφέρειας. Ισχνός τζίρος στο χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΕΤΕ να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον.

Ανοδικά έως 1,20% αντιδρούν τα ευρωχρηματιστήρια με αφορμή την αποκλιμάκωση των spreads της ευρωπεριφέρειας, μετά την ανακοίνωση του ιταλικού πακέτου σκληρών μέτρων. Οριακά χαμηλότερα των 275 μονάδων ο FTSE-20, με την Εθνική Τράπεζα να πιάνει τα 2 ευρώ και με υπεραπόδοση για τις Eurobank, Marfin Popular Bank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς.

Ανοδικά συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου οι βασικοί δείκτες και μετοχές ενισχύονται έως 1,2%, σε συνέχεια του παιχνιδιού προεξόφλησης εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, μέχρι την Αθήνα, οι αγοραστές έχουν ελαφρύ προβάδισμα αφού το κλίμα βελτιώνεται λόγω και των ιταλικών μέτρων ύψους 30 δισ. ευρώ.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για άμεση επίπτωση με την αποκλιμάκωση στα spreads της ευρωπεριφέρειας, μετά την ανακοίνωση του πακέτου σκληρών μέτρων από την κυβέρνηση της Ρώμης.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται έως 1,02% προς τις 6.135 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 1,14%, περνώντας οριακά πάνω από τις 3.200 μονάδες, ενώ μικρές ανάσες παίρνει και το ευρώ, που διαμορφώνεται σταθερά πάνω από το 1,344 δολάριο.

Ωστόσο, στο χρηματιστήριο οι μέχρι τώρα συναλλαγές παραμένουν μετριότατες, ενδεικτικές της διάθεσης και του κλίματος αναμονής. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από οριακά υψηλότερα επίπεδα, υποχώρησε έως τις 287,99 μονάδες, για να αντιδράσει έως τις 693,45 λίγο πριν από τις 11:00. Ο FTSE-20 είχε ανάλογη διακύμανση, με ελάχιστη τις 271,21 μονάδες και μέγιστη τις 274,41. Στα αρχικά υψηλά σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση θέσεων της τάξεως του 1,2 - 1,4 εκατ. ευρώ.

Περίπου στις 11:05 ο τζίρος μετά βίας προσέγγιζε τα 3,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος κινείται μεταξύ της ελάχιστης του 1,95 ευρώ και της τοπικά υψηλής στα 2 ευρώ, με βάθος αγοραστών έως το 1,95 και πωλητές έως τα 2,02 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται για Alpha Bank, Eurobank, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αντέδρασε έως το 0,297 ευρώ. Με μέτριο τζίρο 2.457 τεμαχίων υποχωρεί κατά 3,25% η μετοχή του Τιτάνα στα 11,30 ευρώ. Υψηλότερα αντιδρούν Marfin Popular, ΔΕΗ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Motor Oil και Ελλάκτωρ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σχετικά αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται και σήμερα στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, κατά 5,73% ενισχύεται η ΕΥΑΘ, κατά 3,47% ο τίτλος του ΒΩΒΟΥ, κατά 1,60% της Ιντραλότ, ενώ υψηλότερες τιμές διαμορφώνονται για Ιντρακάτ, J&P ΑΒΑΞ, ΕΠΙΛΕΚΤΟ και Βιομηχανία Ζάχαρης.

Για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, χρήζει αναφοράς η τελευταία δήλωση του υπουργού Οικονομικών πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μετά το νέο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα  θα απαιτήσει τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε για πρώτη φορά πως η επιλογή των διοικήσεων θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v