ΧΑ: Να δούμε ποιοι θα κάνουν ταμείο...

Η Σοφοκλέους προεξοφλεί με διψήφια αντίδραση τις εξελίξεις στο μέτωπο του PSI Plus. Δέλεαρ οι υψηλές βραχυπρόθεσμες αποδόσεις-κυρίως στις τράπεζες. Σημείο αναφοράς οι 261 μονάδες για τον Ftse 20.

Ένα βήμα πριν δώσουν τα…χέρια για το PSI είναι, σύμφωνα με το σχετικό θέμα του euro2day, οι εμπλεκόμενοι.

Οι αγορές παρακολουθούν εγγύτατα τις διεργασίες και τις εξελίξεις στην Αθήνα και ο Λ. Παπαδήμος έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων τις τελευταίες ημέρες.

Αναβαθμισμένος και με εμφανώς καλύτερη διάθεση, ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως πετυχαίνει να διευθετήσει ένα από τα 2-3 μεγαλύτερα προβλήματα για τα οποία ανέλαβε τα ηνία της μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι σαφές πως αρέσουν στις αγορές και αυτό αποτυπώνεται τις τελευταίες 6-7 συνεδριάσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό, στην αντίδραση του ευρώ αλλά και στις βελτιωμένες δηλώσεις των Γερμανών.

Μέρος του παιχνιδιού όλα αυτά και όσα θα ακολουθήσουν μας αφορούν σε αυτήν τη φάση μόνο χρηματιστηριακά και τίποτε περισσότερο.

Στις 269,17 μονάδες ο Ftse 20, που αντέδρασε υψηλότερα έως τις 275,91, αλλά η κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων (κυρίως στο διάστημα 16:25-16:40) τον οδήγησε λίγο χαμηλότερα.
 
Με αιχμή τις τράπεζες και τον κλαδικό δείκτη υψηλότερα της πρώτης αντίστασης, με οδηγό την Εθνική, που έφτασε άνετα -και χωρίς σοβαρές πωλήσεις/προσφορά- έως το 1,80 ευρώ, υψηλό ημέρας, όπου και έκλεισε.

Εύλογο ωστόσο το ερώτημα τι κάνει σήμερα - από τη Δευτέρα ένας βραχυπρόθεσμος παίκτης από τη στιγμή που αρκετές τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν στη διατήρηση των θέσεών του εντός παιδιάς για ακόμη λίγες ημέρες. Κατ' αρχάς, το ιδανικό χθες θα ήταν το κλείσιμο του 20άρη στις 275 μονάδες - άνω όριο του εύρους των 270-275-, το οποίο δεν επιτεύχθηκε.

Οι διορατικοί αγοραστές από τα χαμηλά στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους από τις συνεδριάσεις στις 17-18/1, ενισχύοντας χθες σημαντικά τη ρευστότητά τους. Όσοι έλαβαν θέσεις από τη Δευτέρα, και αφότου είχε αποσαφηνιστεί το σκηνικό σχετικά με την αποχώρηση του Τσ. Νταλάρα και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων του IIF με τους δανειστές, είχαν διψήφιες αποδόσεις μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί -πάντα βραχυπρόθεσμα- στις αγορές, από το πλαίσιο των τελικών προτάσεων για τους όρους του PSI Plus αλλά και από τα επιμέρους για την πραγματική οικονομική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Πρακτικά, σε διάστημα εβδομάδας η ΕΤΕ έχει αποφέρει 19,3% κι η απόδοση των Alpha-Eurobank κυμαίνεται στο 33,4% και στο 29,9%, που σε περιόδους… ξηρασίας είναι καλοδεχούμενες.

Φυσιολογικά, μέρος των τραπεζικών θέσεων θα κατοχυρωθεί και σήμερα με πιθανή και λογική μία μικρή πίεση του Ftse20 έως τις 261 το πολύ στις 255 μονάδες, αν και καλό θα ήταν, από τεχνική πλευρά, ενδοσυνεδριακά να αντιδράσει υψηλότερα των 276 μονάδων. Αν οι πρώτες στηρίξεις απορροφήσουν την όποια προσφορά-ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων θέσεων, τότε η συνέχεια μπορεί να παρουσιάσει περισσότερο ενδιαφέρον.

Το euro2day με συνεχή ροή ενημέρωσης παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις καθοριστικές διεργασίες, δίνοντας το στίγμα των παικτών. Εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε ειδικά αυτές τις συνεδριάσεις να είμαστε… πάνω από τον υπολογιστή και με τις…γραμμές σε ημερήσια ανάπτυξη ώστε να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν πληρέστερη πληροφόρηση.

Προφανώς, λόγω της ρευστότητας και του ενδιαφέροντος των ημερών και η χρηματιστηριακή στήλη και οι αναφορές μας είναι… ανοιχτές σε κάθε πληροφορία, σε κάθε στοιχείο και σε οτιδήποτε θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο κυρίως σε όσους κινούνται στο όριο του Τ συν 3.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v