ΧΑ: Κάνουν ταμείο οι θαρραλέοι αγοραστές

Θεαματική ολοκλήρωση για ένα μεστό παιχνίδι προεξόφλησης με διψήφιες αποδόσεις στο ΧΑ λόγω της αισιοδοξίας για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI. Θετικά τα τεχνικά σημάδια. Τα στατιστικά..

Θεαματική ολοκλήρωση για ένα μεστό παιχνίδι προεξόφλησης με διψήφιες αποδόσεις.

Με ένα εντυπωσιακό ανοδικό σερί (από τα ελάχιστα επίπεδα στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας) το ΧΑ έδειξε μετά από καιρό αντανακλαστικά επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του σαν μηχανισμού προεξόφλησης-αποτύπωσης των εξελίξεων.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά των αγοραστών και δη των βραχυπρόθεσμων παικτών να χαμογελάσουν, να κάνουν… καλό ταμείο βλέποντας μετά από καιρό τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 700 μονάδες.

Ποντάρισμα, που βγήκε τουλάχιστον σε όσους είχαν εκτιμήσει, πως το PSI Plus θα προχωρούσε με τους όρους, που έθεταν οι ισχυρές δυνάμεις (Βερολίνο, ΔΝΤ) με τις οποίες σε αυτή τη φάση συ στρατεύονταν η Αθήνα. Αναμφίβολα μεγάλο το στοίχημα, ανάλογο το διακύβευμα, πολλά τα ρίσκα με τους νουνεχείς να καρπούνται διψήφιες αποδόσεις μετά από εβδομάδες.

Αυτά μία εβδομάδα μετά την εικοτολογία, που αναπτύχθηκε με αφορμή την αποχώρηση του IIF από τις διαπραγματεύσεις, τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στο ευρώ κυρίως με αφορμή την υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P. Και όμως οι ψυχραιμότεροι, όσοι έμειναν εντός παιδιάς είδαν την άμεση τεχνική επιβεβαίωση για επί μέρους μετοχές- σηματωρούς και τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και για τον Ftse20.

Η ανθεκτικότητα της βραχυπρόθεσμης τάσης παρά το ενδοσυνεδριακό «γύρισμα» της 20/1, η επιμονή των ισχυρών χεριών με την ταυτόχρονη επιβεβαίωση των 261 μονάδων για τον 20άρη οδήγησε σε έναν αριστοτεχνικό εγκλωβισμό προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Αυτή τη φορά υπέρ των αγοραστών και με αφορμή το κλείσιμο θέσεων πώλησης στην αγορά Παραγώγων.

Καλοδεχούμενη η τελευταία κίνηση, καθώς ενισχύει την τεχνικότητα της αγοράς, δείχνει τον κλάδο που θα κάνει την διαφορά όταν θα έρθει η ώρα για αλλαγή τάσης αλλά και την ευκολία που μπορεί να κατακτηθούν υψηλότερα επίπεδα τιμών χωρίς αυξημένες συναλλαγές και ισχυρές αντιστάσεις.

Το σημαντικότερο είναι, πως λόγω των διεργασιών- εξελίξεων για το PSI Plus και με αφορμή τα πολύ ισχυρά πονταρίσματα που είχαν γίνει εκατέρωθεν ο Ftse20 διέσπασε ανοδικά το άνω όριο του εύρους των 270-275 μονάδων.

Είχε προηγηθεί βέβαια η επιβεβαίωση της τεχνικότητας για τη μετοχή της Εθνικής, που από τη στιγμή που υπερέβη τα 1,70 ευρώ έλκυσε (κυρίως) βραχυπρόθεσμους παίκτες, ρευστότητα σε σημείο που η τιμή έφτασε τα 1,90 ευρώ στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης. Προς αλλαγή τάσης οι Alpha-Eurobank, εμφανέστερη η προσπάθεια για την δημιουργία σχηματισμού αναστροφής στην Πειραιώς, ενθαρρυντικές ενδείξεις από μη τραπεζικούς τίτλους.

Πρακτικά έως τα επίπεδα των 270-275 μονάδων τοποθετούνταν τα όρια μίας αντανακλαστικής αντίδρασης, ενός ράλι προεξόφλησης λόγω PSI Plus. Ο στόχος επιτεύχθηκε και όσοι ήταν εντός παιδιάς έχουν την ευχέρεια να ετοιμαστούν για τον επόμενο γύρο. Το γεγονός, πως τόσο ο 20άρης όσο η ΕΤΕ πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές αναστροφής είναι αναμφίβολα θετικό.

Μένει όμως να δούμε τις εξελίξεις μέσα στο Σάββατοκύριακο, να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση και γνώση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται και από Δευτέρα βλέπουμε.

Μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως οι πρώτοι αγοραστές (από τα ελάχιστα της 10/1) έχουν… πάει ταμείο μία και αρκετοί δεύτερη φορά. Οι αγοραστές στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης- κυρίως όσοι υποχρεώθηκαν να καλύψουν θέσεις πώλησης- είναι λογικό να αναζητήσουν καλύτερα επίπεδα τιμών για ρευστοποιήσουν. Θα φανεί, καθώς μετά από ένα θεαματικό σερί, μετά το εσπευσμένο κλείσιμο πωλητικών θέσεων και με την ανακοίνωση των ειδήσεων θα δοκιμαστούν οι αντοχές των ενεργών παικτών για την πολύ δύσκολη συνέχεια.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 708,18 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 9,81%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 12,09%, ο Mid 30 με κέρδη 7,12% και ο Small Cap 80 με άνοδο 4,82%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν όλοι οι κλάδοι του ΧΑ, εκ των οποίων: Τράπεζες (+20,56%), Τρόφιμα-Ποτά (+13,31%), Κατασκευές & Υλικά (+12,64%), και οι Πρώτες Ύλες (+11,6%)

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: PC Systems (142,50%), Μαθιος Πυρίμαχα (100%), Κούμπας (100%), Αττι-κατ (75%), Ακρίτας (56,5%), Κλ. Ναυπάκτου (44,44%), Alpha Bank (42,7%), Profile (42,46%), Αστήρ Παλάς (42,11%), Κέκροψ (40,74%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: CPI (-41,80%), Νάκας (-34,66%), Dionic (-31,61%), Audiovisual (-31,03%) Altec (-30,77%), Καθημερινή (-26%), Μινωικές Γραμμές (-23,17%), Τηλέτυπος (-20%), Sato (-20%) και Βαρβαρέσος (-19,57%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v