ΧΑ: Μια χαρά ήταν στην… Κόστα Ρίκα

Αλλάζουν οι όροι του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού στις τράπεζες μετά τη χθεσινή επανεμφάνιση του Γ. Παπανδρέου. Η διελκυστίνδα για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προοιωνίζονται πιέσεις στον κλάδο, τον FTSE 20.

Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μου φαίνεται πως μας έρχεται. Ο λόγος βέβαια για το επίμαχο θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών όπου μετά τη χθεσινή εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου και τη συνακόλουθη θέση του Ευάγγ. Βενιζέλου οι ισορροπίες ανατρέπονται και πάλι.

Πυκνή, εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική η σχετική αρθρογραφία του euro2day, θίγει ένα ζήτημα που καλώς ή κακώς μεγάλο μέρος της αγοράς θεωρούσε πως έχει διευθετηθεί. Και ανάλογα είχε συνεκτιμήσει και ταυτόχρονα είχε ποντάρει (περιλαμβάνοντας τα στοιχεία των ελέγχων της BlackRock και τη διελκυστίνδα για το PSI), με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να προεξοφλούν ανοδικά τις διεργασίες κι εξελίξεις.

Στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, επιφυλασσόμασταν για την εμφάνιση ενός αστάθμητου παράγοντα λόγω της επικείμενης ψήφισης (ή όχι) των νέων μέτρων από τη βουλή. Σε κάποιον βαθμό, αυτή η παράμετρος μέτρησε χθες, συμβάλλοντας στην πίεση βασικών δεικτών και μετοχών χαμηλότερα. Του FTSE 20 έως τις 321,36 μονάδες, της Εθνικής έως τα 2,55 ευρώ, με εμφανή τη διάθεση κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών. Για δύο ημέρες τώρα η αγορά «χωνεύει» τα υψηλότερα επίπεδα τιμών που δημιουργήθηκαν μετά την εκρηκτική αντίδραση των τραπεζών, κίνηση που στηρίχθηκε ακριβώς λόγω της προεξόφλησης 2-3 εξελίξεων.

Το αν ανοίγει ή όχι επί της ουσίας εκ νέου θέμα του τρόπου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα το δούμε σε αυτήν τη φάση της αγοράς. Ωστόσο, κοινή εκτίμηση είναι πως και μόνο η επαναφορά της πρότασης που ΔΕΝ αρέσει στην αγορά και στους παίκτες δημιουργεί αφορμές περαιτέρω πιέσεων. Το αν τελικά θα επικρατήσει η θέση της τρόικας ή του ΠΑΣΟΚ μένει επίσης να φανεί (και ο καθένας μπορεί να διακινδυνεύσει τα ανάλογα πονταρίσματα), επί της ουσίας όμως η τράπουλα ανακατεύεται και πάλι.

Η εικόνα της χθεσινής συνεδρίασης εν τέλει δεν ήταν και τόσο άσχημη, όπως υποστήριξαν ορισμένοι φίλοι στα χαμηλά της ημέρας. Και ο 20άρης δεν έχασε σε κλείσιμο τις 320 μονάδες και η Εθνική κράτησε τα 2,70 ευρώ, τεχνικές συνθήκες που έχουν τεθεί τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Στα 2,81 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, αλλά με χαμηλό χθες στα 2,55 ευρώ. Υψηλός ο τζίρος σε Alpha Bank με 12,8 εκατ. τεμάχια, μεγάλος και στην Πειραιώς (9,9 εκατ. τμχ.) και μάλιστα σε διόρθωση 8,69% στο 0,62 ευρώ.

Κατά την εκτίμησή μας οι τελευταίες-τελευταίες εξελίξεις ανατρέπουν τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς και μας υποχρεώνουν να αναζητήσουμε στηρίξεις σε χαμηλότερες τιμές απ' ό,τι αρχικά είχαμε υπολογίσει. Χαμηλώνουμε τον πήχη μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρις ότου αποσαφηνιστεί το πλαίσιο ενίσχυσης των τραπεζών - παρά τη στήριξη που έδωσε στον κλάδο η UBS. Ο ξένος οίκος, που πρώτος μετά από εβδομάδες και μήνες αναθεωρεί την τιμή-στόχο για μετοχές του κλάδου, μπορεί να δίνει μία προοπτική, όμως αυτήν δεν αφορά την καθαρά βραχυπρόθεσμη τάση του τραπεζικού δείκτη.

Από αυτήν την άποψη, θα περιμένουμε να δούμε τις πρώτες εντολές (λογικά όσων είναι αγορασμένοι σε υψηλότερες τιμές) και την επιβεβαίωση (ή όχι) των πρώτων στηρίξεων (για τον 20άρη το χθεσινό χαμηλό στις 321,36 μονάδες μένει να αποδειχθεί ή όχι σημείο αναφοράς). Και βεβαίως να ξεκαθαρίσει μία τόσο σημαντική… εκκρεμότητα, όπως αυτή που επαναπροέκυψε μετά τη χθεσινή πρωτοβουλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v