ΧΑ: Εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα...

Έρμαιo της επιφυλακτικότητας η αγορά, με την πολιτική ρευστότητα να αποτρέπει "πονταρίσματα" και τις τράπεζες να πιέζονται εν αναμονή της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. Τα στατιστικά.

Την ενίσχυση της δύναμης πυρός της ευρωζώνης στα 800 δισ. αποφάσισε το Eurogroup, φιλοδοξώντας ότι η κίνηση αυτή θα είναι επαρκής για να ανακοπεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Eurogroup κάνει λόγο για «άμεσα και ισχυρά μέτρα» και για«νέες ποιοτικές κινήσεις προς μία πραγματική Ένωση Δημοσιονομικής Σταθερότητας». Στόχος του Eurogroup είναι «η βελτίωση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν μάλλον θετική, καθώς κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά αλλά με τους παίκτες να παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι την ώρα των επίσημων ανακοινώσεων. Ενδεικτικά στην Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε προς την περιοχή των 6.950 μονάδων, ενώ το ευρώ κυμάνθηκε στο εύρος των 1,3324-1,3368 δολαρίων.

Όμως το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα, που συντηρείται ελέω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τη ρευστότητα που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και τις επιφυλάξεις (κυρίως) των ξένων για τις μετεκλογικές εξελίξεις. Η συνέχιση του αρνητικού σερί με τον ΓΔ να υποχωρεί περαιτέρω προς τις 728 και τον 20άρη προς τις 280 μονάδες είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.

Πόσο μάλλον, που ο Λ. Παπαδήμος με τις δηλώσεις του στην 24 ORE φαίνεται να…σπέρνει καινά δαιμόνια, συγχρονιζόμενος με ανάλογες προειδοποιήσεις ξένων παραγόντων κυρίως του Β. Σόιμπλε. Την στιγμή που ο Π. Τόμσεν σπεύδει να προκαταλάβει την αγορά, το κοινό, για νέα πακέτα σκληρών μέτρων, οριζόντιες μειώσεις μισθών κ.λ.π η αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού για τρίτο πακέτο στήριξης δεν θα μπορούσε να συμβάλλει στην άμβλυνση των ανησυχιών.

Με αυτά τα τρία κύρια μέτωπα ανοιχτά και τη νευρικότητα στις ευρωαγορές υψηλά λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στην ισπανική οικονομία το ΧΑ χρειάζεται κάτι εξαιρετικά θεαματικό για να επανακάμψει.

Σε αυτή την συγκυρία λίγο δύσκολο, σημείωναν χρηματιστηριακοί κύκλοι καθώς οι διεργασίες στο παρασκήνιο των τραπεζών συνεχίζονται, οι πιέσεις του ΤΧΣ παραμένουν σταθερές και χωρίς να βοηθούν τους παλαιούς μετόχους. Αρκετοί βέβαια είναι αυτοί, που εκτιμούν πως με τη μεσολάβηση του έλληνα πρωθυπουργού στο τέλος θα επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση που θα καθιστά ελκυστική τη συμμετοχή και των υφιστάμενων μετόχων. Κάτι, που μένει να επιβεβαιωθεί ( ή όχι ) την επόμενη εβδομάδα. Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται λόγος για τρία «σωσίβια» για παλαιούς.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την όποια προσπάθεια αντίδρασης, παραμένει σε καθοδικό κανάλι εγκλωβισμένος σε ένα επώδυνο αρνητικό σερί. Στη χθεσινή συνεδρίαση μπορεί να επιβεβαιώθηκαν…δευτερεύουσες περιοχές στήριξης αλλά όταν μετά από οκτώ συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις η Εθνική αδυνατεί να υπερβεί (καν ) τα 2,05 ευρώ τότε ο κλάδος χρειάζεται ισχυρά κίνητρα. Έως τα 1,94 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της ΕΤΕ, έως τα 0,955 της Alpha, έως τα 0,60 ευρώ της Eurobank ενώ χαμηλότερα δοκιμάσθηκαν και οι λοιπές του κλάδου.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή της ΕΤΕ μετρά απώλειες 15,52% διατηρώντας ωστόσο θετική απόδοση 20,95% από την αρχή του έτους. Από τεχνικής πλευράς εάν μέσα στις αμέσως επόμενες 1-3 συνεδριάσεις δεν υπάρξει θετική είδηση για τις τράπεζες ο κλαδικός δείκτης θα «κινδυνεύσει» με ταχύτατη επιστροφή στα χαμηλά του.

Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης eZMarket «…έχει λυθεί καθοδικά μία επανάληψη σχηματισμών αναστροφής τύπου Διπλής Κορυφής και Ωμοι, που προσδίδουν σημαντική καθοδική ορμή. Ο τρόπος με τον οποίο ο δείκτης πιέζει την κατώτερη λωρίδα Bollinger είναι ενδεικτικός της καθοδικής ορμής που έχει αποκτήσει». Δυναμική, που κατά την εκτίμηση μας, δεν ανακοπεί από μία θεαματική είδηση, εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες στο προηγούμενο ελάχιστο τους.

Επιμένουμε στις τράπεζες όχι μόνο λόγω της υψηλής στάθμισης τους (στους βασικούς δείκτες ) αλλά γιατί προσώρας λειτουργούν αποτρεπτικά για την εισροή σημαντικών ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Κάτι, που εκτιμάται πως θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Λιγοστές οι προσπάθειες αντίδρασης και λιγότερες οι περιπτώσεις εισηγμένων που αυτονομούνται (και) σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς. Από τη μη τραπεζική 3άδα ο ΟΤΕ επιβεβαίωσε την συγκριτική υπεροχή του έναντι του ΟΠΑΠ και περισσότερο της ΔΕΗ. Με απόδοση 34% σε διάστημα μηνός έναντι 8,50% του Οργανισμού και απωλειών 4,56% της Επιχείρησης ο ΟΤΕ φέρεται να είναι από τις λιγοστές περιπτώσεις που (αποδεδειγμένα) ξένα κεφάλαια λαβαίνουν θέσεις.

Μεταξύ των λιγοστών εξαιρέσεων αυτής της κατηγορίας είναι μετοχές κυρίως εταιρειών που είτε παρουσιάζουν συγκριτικά καλύτερα οικονομικά μεγέθη, παραμένουν δραστήριες επιχειρηματικά είτε στηρίζονται από τους βασικούς μετόχους.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 728,93 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 5,66%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 7,9%, ο Mid 30 με απώλειες 3,43% και ο Small Cap 80 με πτώση 4,74%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών κατά 4,59% και των Ταξιδιών Αναψυχής κατά 0,45%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: ο κλάδος των Τραπεζών κατά 17,56%, των Χημικών 15,15% και της Τεχνολογίας κατά 10,79%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Φιερατέξ (91,03%), Ευρωσυμμετοχές (63,64%), Εδραση (54,05%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (33,33%), Yalco (33,08%), Κορδέλλου (29,85%), Ridenco (23,08%), Κούμπας (20%), Sato (18,75%), Βιοκαρπέτ (18,50%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: ΝΕΛ (-38,82%), Eurobank (-30,11%), Δρομέας (-27,91%), Alpha Bank (-26,47%), Dionic (-25,71%), Hellas OnLine (-24,13%), Eurodrip (-24%), Βαρβαρέσος (-23,08%), Intrakat (-21,43%) και ΤΤ (-20,75%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v