Δεν βγαίνουν τα κουκιά, πέφτει η Σοφοκλέους

Αρνητικά προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις το ΧΑ και με βαρίδι τις τράπεζες βυθίζεται εκ νέου προς τις 618 ο ΓΔ και στις 234 ο Ftse 20. Χάνει το 1,50 ευρώ η Εθνική. Απώλειες έως 8,1% για τραπεζικούς τίτλους.

Διορθώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη ροή των δηλώσεων του Φ. Κουβέλη και των εκτιμήσεων και φημών για τις πολιτικές εξελίξεις. Οριακά χαμηλότερα των 630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης διορθώνει κατά 1,82% και κατά 2,45% προς τις 237 ο Ftse 20.

Με την αξία των συναλλαγών στα 7,9 εκατ. ευρώ (στις 11.25) και με τους πωλητές ενεργούς σε όλη την έκταση του ταμπλό. Πωλήσεις βραχυπρόθεσμων θέσεων, πιέσεις και διόρθωση κατ' αρχάς στις τράπεζες, αλλά και σε μετοχές επιχειρήσεων και εταιριών κι από τους άλλους κλάδους.

Μικτές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές και το Bloomberg προειδοποιεί πως «η τρύπα των ισπανικών τραπεζών είναι 5 φορές μεγαλύτερη από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά».

Τη στιγμή όπου ο Ben Bernanke ενεργεί διευκολύνοντας τον δανεισμό των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, η Ευρώπη σύρεται από τον μεθοδευμένο σχεδιασμό του Βερολίνου. Βέβαια, και στις ΗΠΑ έχουν εισέλθει ατύπως σε προεκλογική περίοδο, αλλά εκεί η Fed αποδεικνύεται αποτελεσματική. Στην Ευρώπη, στην Ε.Ε., παρ' όσα δημοσιεύονται, εκτιμώνται κι υποστηρίζονται, το Βερολίνο έχει τον πρώτο και τον προτελευταίο λόγο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κρούει ακόμα ένα καμπανάκι για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ, σημειώνοντας πως μειώθηκαν οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης.

Τα μεγέθη όμως διαψεύδουν τον Γερμανό πολιτικό. Η Credit Agricole παρουσιάζει αποτελέσματα χειρότερα των εκτιμήσεων και βουτιά 75% στα κέρδη.

Το Χ.Α., ενεργώντας ως προεξοφλητικός μηχανισμός, κάνει βουτιά και πάλι, με την Εθνική να διορθώνει κατά 5,10%, την Alpha Bank κατά 6,25% την Eurobank κατά 6,20% και κατά 7,30% την Πειραιώς.

Και νέο μπλακάουτ στη ΔΕΗ που αγγίζει και πάλι τα 2 ευρώ, πιέσεις στον ΟΠΑΠ, πωλήσεις σε Τιτάν, Μυτιληναίο (-3,96%), MIG (-5,18%) αλλά και σε Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Motor Oil.

Νέες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και στο ευρώ.

Σημ.: Και ενώ το ενδιαφέρον κατευθύνεται έντεχνα σε πολύ συγκεκριμένες ειδήσεις και αναφορές, στο παρασκήνιο προχωρούν μεθοδικά οι σχεδιασμοί της επόμενης μέρας. Η αμερικανική Chevron και η βρετανοολλανδική Royal Dutch Shell θα επιλεγούν, σύμφωνα με τους F.T., από την Ουκρανία για την εξερεύνηση των αχανών σχιστολιθικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας. Οι ΗΠΑ και το μέτωπο των συνοδοιπόρων τους κερδίζουν την Ουκρανία. Θα είχε ενδιαφέρον η απάντηση της Μόσχας στην ευρύτερη γεωπολιτική σκακιέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v